BibTex RIS Cite

The Effect of Pistachio Prosessing Techniques and Storage Conditions on Quality (Turkish with English Abstract)

Year 2004, Volume: 29 Issue: 5, - , 01.10.2004

Abstract

Pistachios are semidry drupacoeus (stone fruit) including Pistachia vera L. sp. Turkey’s important export product Pistachio is used by appetezires, pastry and fermented meat sector persistently. The improvement of processing techniques and storage conditions will increase demand  from abroad and country markets. It is very important to minimise or elevate defect of quality parameters during harvesting, drying, processing and marketing of pistachio. Quality parameters enhancement will protect human health and provide economic potential to country. The objective of the current study is to evaluate producing with present norms food quality and safety of product processing steps from state’s economy in the future.

Antep Fıstığı İşleme Tekniği ve Muhafazasının Kalite Üzerine Etkisi

Year 2004, Volume: 29 Issue: 5, - , 01.10.2004

Abstract

Antep fıstığı; Pistacia vera L. türüne ait sert kabuklu meyvelerdir. Ülkemizin en önemli ihraç ürünlerinden olan antep fıstığı, kuruyemiş, pastacılık, et sektöründe yoğun olarak  kullanılmaktadır. Antep fıstığının iç ve dış pazarlarda sürekli alıcı bulabilir hale gelmesi nedeniyle; kalitesinin iyileştirilmesi, işleme tekniği ve muhafazasının iyi yapılması ile gerçekleştirilebilir. Antep fıstığının hasat, kurutma, depolama, işleme ve pazarlama sırasında kalite parametrelerinde oluşabilecek olumsuzlukların en aza indirilmesi çok önemlidir. İnsan sağlığı ve ülkenin ekonomik potansiyelinin korunması, artırılması bu kalite parametrelerinin iyileştirilmesi ve sürekli korunması ile sağlanabilir. Bu çalışmada; antep fıstığının günümüz normlarındaki gıda kalite ve güvencesiyle üretilmesi ele alınacaktır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Yekta Gezginç This is me

A. Doğan Duman This is me

Publication Date October 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 29 Issue: 5

Cite

APA Gezginç, Y. ., & Duman, A. D. . (2004). Antep Fıstığı İşleme Tekniği ve Muhafazasının Kalite Üzerine Etkisi. Gıda, 29(5).
AMA Gezginç Y, Duman AD. Antep Fıstığı İşleme Tekniği ve Muhafazasının Kalite Üzerine Etkisi. The Journal of Food. October 2004;29(5).
Chicago Gezginç, Yekta, and A. Doğan Duman. “Antep Fıstığı İşleme Tekniği Ve Muhafazasının Kalite Üzerine Etkisi”. Gıda 29, no. 5 (October 2004).
EndNote Gezginç Y, Duman AD (October 1, 2004) Antep Fıstığı İşleme Tekniği ve Muhafazasının Kalite Üzerine Etkisi. Gıda 29 5
IEEE Y. . Gezginç and A. D. . Duman, “Antep Fıstığı İşleme Tekniği ve Muhafazasının Kalite Üzerine Etkisi”, The Journal of Food, vol. 29, no. 5, 2004.
ISNAD Gezginç, Yekta - Duman, A. Doğan. “Antep Fıstığı İşleme Tekniği Ve Muhafazasının Kalite Üzerine Etkisi”. Gıda 29/5 (October 2004).
JAMA Gezginç Y, Duman AD. Antep Fıstığı İşleme Tekniği ve Muhafazasının Kalite Üzerine Etkisi. The Journal of Food. 2004;29.
MLA Gezginç, Yekta and A. Doğan Duman. “Antep Fıstığı İşleme Tekniği Ve Muhafazasının Kalite Üzerine Etkisi”. Gıda, vol. 29, no. 5, 2004.
Vancouver Gezginç Y, Duman AD. Antep Fıstığı İşleme Tekniği ve Muhafazasının Kalite Üzerine Etkisi. The Journal of Food. 2004;29(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/