In this investigation, cis-trans isomers of fatty acids and conjugated linoleic acid (CLA, C 18: 2;cis 9,trans 11; trans10,cis 12 oktadecadienoic acid) levels of totally 22 various dairy products, butters, yoghurts, pickled white, canned tulum and vacuum packed fresh kashar cheeses, whey (lor or Çökelek in Turkish) and civil cheese, Van herby cheese (as kinds of Turkish local cheeses) collected from different markets in Izmir city, were analysed by using a capillary gas choromatographic method. In spite of the numerous studies made related to important physico-chemical properties of various Turkish dairy products there have not been detailed studies on the cis-trans isomers of fatty acid and CLA levels of them. According to results, the major fatty acids in all samples were palmitic, oleic, myristic, stearic, kapric, lauric and butyric acids with some differences in C 4:0, C 10:0 and C 18:1 contents. The levels of trans-isomers of myristic acid (C 14 :1 t), palmitoleic acid (C 16 :1 t ), elaidic acid (C 18 :1 t) and total trans isomers of linoleic and linolenic acids (C 18 :2 t +C 18 :3 t ) for all 22 dairy samples were within the ranges 0.29 –1.23 %, 0.14 – 0.66, 0.45 – 7.36 % and 0.73 –2.48 % respectively. In addition, the highest level of elaidic acid of analyzed samples was found as 7.36 % civil cheese sample, a kind of Turkish local cheese.In terms of the all samples, the levels of total CLA varied from 0.41 % to 2.28 % with the highest in Civil cheese sample (2.80 %).
Bu çalışmada İzmir ilindeki farklı satış yerlerinden sağlanan tereyağı, yoğurt, beyaz peynir, teneke tulum, vakum paketli taze kaşar peynirleri, lor-çökelek ve mahalli peynir çeşitlerinden Van otlu ve Civil peyniri olmak üzere toplam 22 adet süt ürünü örneği kapiler gaz kromatografisi yöntemi ile cis-trans yağ asitleri ve conguje linoleik asit (CLA, C 18: 2;cis 9,trans 11; trans10,cis 12 oktadekadienoik asit) düzeyleri açısından incelenmişlerdir. Ülkemizde yapılan çalışmalarda çeşitli Türk süt ürünlerinde önemli fiziko-kimyasal niteliklerin belirlenmesine dair çok fazla sayıda çalışma olmasına karşın, cis-trans yağ asitleri ve CLA düzeyleri üzerine fazla bir sayıda çalışmanın olmadığı görülmüştür. Analiz edilen 22 adet örnekte major yağ asitlerinin sırası ile palmitik, oleik, miristik, stearik ,kaprik, laurik ve bütirik asitler olduğu ve özellikle C 4,C 10, C 18:1 yağ asitlerinin dağılımı açısından araştırma örneklerinde bazı farklılıklar olduğu da gözlenmiştir. Analiz edilen süt ürünlerinde genel olarak trans yağ asitleri değişim sınırları sırası ile C 14 % 0.29 –1.23 ; C 16: 1 t 0.14 – 0.66 ; C 18 :1 t (elaidik asit olarak) % 0.45 – 7.36 ; (C 18: 2 t + C 18 :3 t) % 0.73 – 2.48 olarak bulunmuştur. Araştırma örneklerinde en yüksek elaidik asit değeri de civil peynir örneğinde % 7.36 olarak belirlenmiştir. Ayrıca araştırma örneklerinde beslenme fizyolojisi bakımından çok önemli olan konjuge linoleik asitlerin (CLA) değişim sınırlarının da sırası ile % 0.41 – 2.80 olduğu belirlenmiştir. En yüksek CLA değeri civil peynir örneğinde %2.80 olarak belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2004 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 29 Issue: 5 |