BibTex RIS Cite

The Importance of Aflatoxins in Alcoholic Beverages (Turkish with English Abstract)

Year 1995, Volume: 20 Issue: 1, - , 01.02.1995

Abstract

Aflatoxin causes acute poisoning of chronic liver lesions depending on doses taken. The world Health organisation (WHO) recommended that maximum content of aflatoxins in foodstuffs should be 30 ppb. Previous studies shows that; barley, sorghum and its malts which is used in brewing industry contained aflatoxins ranging from 0 to 20 ppb, where as aflatoxin content in beer samples is detected much less than 20 ppb. Until this time a number of studies have been carried out on grapes and wines. Only a few wine samples contained aflatoxins less than 3 ppb. It was found that, no aflatoxins passed through the distillate. Consequently distilled alcoholic beverages don’t contain aflatoxins.  

Alkollü İçkilerde Aflatoksinlerin Önemi

Year 1995, Volume: 20 Issue: 1, - , 01.02.1995

Abstract

Aflatoksinler alınan doza bağlı olarak akut zehirlenme ya da kronik karaciğer lezyonlarına neden olmaktadır. Dünya Sağlık Organizasyonuna (WHO) göre gıda maddelerinin içerebileceği en yüksek aflatoksin dozu 30 ppb’dir. Yapılan çalışmalar biracılık endüstrisinde kullanılan arpa, darı ve bunlardan elde edilen maltların 0-20 ppb arasında değişen miktarlarda aflatoksin içerdiğini göstermiş, buna karşın bira örneklerinde aflatoksin içeriği 20 ppb’den çok daha az miktarlarda bulunmuştur. Bugüne kadar üzümlerde ve şaraplarda gerçekleştirilen birçok araştırmada ise yalnız birkaç şarap örneğinin 3 ppb’den daha az aflatoksin içerdiği belirlenmiştir. Alkollü içkilerin damıtığına aflatoksin geçmediği için damıtık alkollü içkilerde aflatoksin bulunmamaktadır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

İsmail Yavaş This is me

Erhan İç This is me

Publication Date February 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 20 Issue: 1

Cite

APA Yavaş, İ. ., & İç, E. . (1995). Alkollü İçkilerde Aflatoksinlerin Önemi. Gıda, 20(1).
AMA Yavaş İ, İç E. Alkollü İçkilerde Aflatoksinlerin Önemi. The Journal of Food. February 1995;20(1).
Chicago Yavaş, İsmail, and Erhan İç. “Alkollü İçkilerde Aflatoksinlerin Önemi”. Gıda 20, no. 1 (February 1995).
EndNote Yavaş İ, İç E (February 1, 1995) Alkollü İçkilerde Aflatoksinlerin Önemi. Gıda 20 1
IEEE İ. . Yavaş and E. . İç, “Alkollü İçkilerde Aflatoksinlerin Önemi”, The Journal of Food, vol. 20, no. 1, 1995.
ISNAD Yavaş, İsmail - İç, Erhan. “Alkollü İçkilerde Aflatoksinlerin Önemi”. Gıda 20/1 (February 1995).
JAMA Yavaş İ, İç E. Alkollü İçkilerde Aflatoksinlerin Önemi. The Journal of Food. 1995;20.
MLA Yavaş, İsmail and Erhan İç. “Alkollü İçkilerde Aflatoksinlerin Önemi”. Gıda, vol. 20, no. 1, 1995.
Vancouver Yavaş İ, İç E. Alkollü İçkilerde Aflatoksinlerin Önemi. The Journal of Food. 1995;20(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/