BibTex RIS Cite

The Study on Some Stabilizers in Yoghurt Production (Turkish with English Abstract)

Year 1995, Volume: 20 Issue: 2, - , 01.04.1995

Abstract

In this study the effects of some stabilizers in yoghurt production was analyzed. In experiments, different gelatines, agar and Na-caseinate rations were used. Yoghurt samples were manufactured experimentally from three types. The samples were examined serum separation, titratable acidity, water activity and sensorial characteristics during 14 days of storage at 4±1 oC. All of the stabilizers decreased the serum separation. It was concluded that stabilizers should be added to the milk for high quality yoghurt.  

Yoğurt Üretiminde bazı Stabilizör Maddelerin Kullanılması

Year 1995, Volume: 20 Issue: 2, - , 01.04.1995

Abstract

Bu çalışmada yoğurt üretiminde stabilizör madde kullanılmasının yoğurdun genel nitelikleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. Stabilizör olarak değişik oranlarda agar, jelatin ve Na-kazeinat kullanılmıştır. Bu maddelerin süte ilavesiyle hazırlanan yoğurtlarda 4±1 oC’de 14 günlük depolama süresince serum ayrılması, titrasyon asitliği ile su aktivitesi değerleri saptanmış ve duyusal değerlendirme yapılmıştır. Stabilizör kullanımı serum ayrılmasını azaltmıştır. Sonuç olarak; kaliteli yoğurt üretimi için stabilizör katılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mustafa Tayar This is me

Cem Şen This is me

Ertan Güneş This is me

Publication Date April 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 20 Issue: 2

Cite

APA Tayar, M. ., Şen, C. ., & Güneş, E. . (1995). Yoğurt Üretiminde bazı Stabilizör Maddelerin Kullanılması. Gıda, 20(2).
AMA Tayar M, Şen C, Güneş E. Yoğurt Üretiminde bazı Stabilizör Maddelerin Kullanılması. The Journal of Food. April 1995;20(2).
Chicago Tayar, Mustafa, Cem Şen, and Ertan Güneş. “Yoğurt Üretiminde Bazı Stabilizör Maddelerin Kullanılması”. Gıda 20, no. 2 (April 1995).
EndNote Tayar M, Şen C, Güneş E (April 1, 1995) Yoğurt Üretiminde bazı Stabilizör Maddelerin Kullanılması. Gıda 20 2
IEEE M. . Tayar, C. . Şen, and E. . Güneş, “Yoğurt Üretiminde bazı Stabilizör Maddelerin Kullanılması”, The Journal of Food, vol. 20, no. 2, 1995.
ISNAD Tayar, Mustafa et al. “Yoğurt Üretiminde Bazı Stabilizör Maddelerin Kullanılması”. Gıda 20/2 (April 1995).
JAMA Tayar M, Şen C, Güneş E. Yoğurt Üretiminde bazı Stabilizör Maddelerin Kullanılması. The Journal of Food. 1995;20.
MLA Tayar, Mustafa et al. “Yoğurt Üretiminde Bazı Stabilizör Maddelerin Kullanılması”. Gıda, vol. 20, no. 2, 1995.
Vancouver Tayar M, Şen C, Güneş E. Yoğurt Üretiminde bazı Stabilizör Maddelerin Kullanılması. The Journal of Food. 1995;20(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/