BibTex RIS Cite

Quality Parameters in Turkish Teas and the Distribution Ratios of Minerals into the Liquors at Different Liquoring Conditions (Turkish with English Abstract)

Year 1995, Volume: 20 Issue: 3, - , 01.06.1995

Abstract

Magnesium, manganese, zinc, sodium, potassium, calcium, iron and copper contents of commercial blend Turkish black teas and the distribution ratios of these minerals into the liquors prepared from these teas at different liquoring conditions have been investigated. The amounts of water soluble components, theaflavin and thearubigin which are the quality parameters of teas have been determined. Moisture ratios of the samples differed between 3.52-9.33%. Total mineral contents on wet basis were between 4.88-6.06% and were between 5.28-6.48% on dry basis. The distribution ratios of minerals into the liquors have increased with the increase of liquoring time and the decrease of particle size of teas. Water soluble components, theaflavin and thearubigin contents of teas on dry basis were 28.02-37.78%, 0.47-0.88% and 9.22-13.84% respectively.  

Türk Çaylarında Kalite Parametreleri ve Mineral Maddelerin Farklı Demleme Koşullarında Deme Geçme Miktarları

Year 1995, Volume: 20 Issue: 3, - , 01.06.1995

Abstract

10 adet ticari harman Türk siyah çayında ve farklı demleme koşullarında bu çaylardan elde olunan demlerde Mg, Mn, Zn, Na, K, Ca, Fe ve Cu miktarları ve oranları araştırılmıştır. Ayrıca çaylarımızda kalite parametreleri olan su ekstraktı, theaflavin ve thearubigin miktarları belirlenmiştir. Nem oranları %3.52-9.33 arasında bulunmuştur. Toplam mineral madde miktarları nemli ağırlıkta %4.88-6.06 ve kuru maddede %5.28-6.48 arasında değişmektedir. Demleme süresinin artması ve çayların parçacık büyüklüğünün küçülmesi ile mineral maddelerin deme geçme oranları artmıştır. Çaylarımızın su ekstraktı, theaflavin ve thearubigin içerikleri sırasıyla %28.02-37.78, %0.47-0.88 ve %9.22-13.84 olarak bulunmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nurhan Aslan This is me

Hasan Toğrul This is me

Publication Date June 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 20 Issue: 3

Cite

APA Aslan, N. ., & Toğrul, H. . (1995). Türk Çaylarında Kalite Parametreleri ve Mineral Maddelerin Farklı Demleme Koşullarında Deme Geçme Miktarları. Gıda, 20(3).
AMA Aslan N, Toğrul H. Türk Çaylarında Kalite Parametreleri ve Mineral Maddelerin Farklı Demleme Koşullarında Deme Geçme Miktarları. The Journal of Food. June 1995;20(3).
Chicago Aslan, Nurhan, and Hasan Toğrul. “Türk Çaylarında Kalite Parametreleri Ve Mineral Maddelerin Farklı Demleme Koşullarında Deme Geçme Miktarları”. Gıda 20, no. 3 (June 1995).
EndNote Aslan N, Toğrul H (June 1, 1995) Türk Çaylarında Kalite Parametreleri ve Mineral Maddelerin Farklı Demleme Koşullarında Deme Geçme Miktarları. Gıda 20 3
IEEE N. . Aslan and H. . Toğrul, “Türk Çaylarında Kalite Parametreleri ve Mineral Maddelerin Farklı Demleme Koşullarında Deme Geçme Miktarları”, The Journal of Food, vol. 20, no. 3, 1995.
ISNAD Aslan, Nurhan - Toğrul, Hasan. “Türk Çaylarında Kalite Parametreleri Ve Mineral Maddelerin Farklı Demleme Koşullarında Deme Geçme Miktarları”. Gıda 20/3 (June 1995).
JAMA Aslan N, Toğrul H. Türk Çaylarında Kalite Parametreleri ve Mineral Maddelerin Farklı Demleme Koşullarında Deme Geçme Miktarları. The Journal of Food. 1995;20.
MLA Aslan, Nurhan and Hasan Toğrul. “Türk Çaylarında Kalite Parametreleri Ve Mineral Maddelerin Farklı Demleme Koşullarında Deme Geçme Miktarları”. Gıda, vol. 20, no. 3, 1995.
Vancouver Aslan N, Toğrul H. Türk Çaylarında Kalite Parametreleri ve Mineral Maddelerin Farklı Demleme Koşullarında Deme Geçme Miktarları. The Journal of Food. 1995;20(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/