BibTex RIS Cite

A Study on the Shelf Life of Tomatoes Harvested at Different Maturity Stages and Stored in a Cold Storage Room (Turkish with English Abstract)

Year 1995, Volume: 20 Issue: 3, - , 01.06.1995

Abstract

Tomato fruits, cv Counter, were harvested at the either the mature green, turning or red stages of maturity. They were stored for six weeks at 13 oC. During storage periods changing in their texture (epicarp strength, firmness and skin deformation), colour and weight loss was measured. There was a steady increase in weight loss and deformation of all the fruits during storage. Epicarp strength and firmness decreased sharply from the levels at harvest to the first, second and fourth weeks for red, turning and green tomatoes, respectively. The rate of decrease was highest for red fruits and lowest for green ones. Red colour development of red, turning and mature green tomatoes increased significantly until the first, second and fourth weeks, respectively. Red and turning tomatoes gave the reddest fruit at the third week but green ones were the reddest after five weeks.  

Soğuk Havada Depolanmış Farklı Olgunlaşma Aşamalarındaki Domateslerin Raf Ömürleri Üzerine bir Araştırma

Year 1995, Volume: 20 Issue: 3, - , 01.06.1995

Abstract

Bu araştırmada, farklı olgunlaşma aşamalarındaki domateslerin en uygun depolama sıcaklığı kullanılarak raf ömürlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. “Counter” türü yeşil, pembe olumdaki (renk dönüm noktası) ve kırmızı domatesler hiçbir kimyasal madde kullanılmaksızın 13 oC’de altı hafta depolanmışlardır. Yırtılma kuvveti, deformasyon, sertlik, renk ve ağırlık kayıplarındaki değişmeler belirlenmiştir. Ağırlık kaybı ve deformasyon değerlerinde düzgün doğrusal bir artış olmuştur. Yırtılma gücü ve sertlik değerlerinde başlangıçtan sırası ile kırmızı domateste birinci, pembe olumda ikinci ve yeşilde ise dördüncü haftaya kadar hızlı bir azalma olmuştur. Renk değerlerinde kırmızı için birinci, pembe olum için ikinci ve yeşil için ise dördüncü haftaya kadar önemli bir artış olmuştur.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ali Batu This is me

A. Keith Thompson This is me

Publication Date June 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 20 Issue: 3

Cite

APA Batu, A. ., & Thompson, A. K. . (1995). Soğuk Havada Depolanmış Farklı Olgunlaşma Aşamalarındaki Domateslerin Raf Ömürleri Üzerine bir Araştırma. Gıda, 20(3).
AMA Batu A, Thompson AK. Soğuk Havada Depolanmış Farklı Olgunlaşma Aşamalarındaki Domateslerin Raf Ömürleri Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. June 1995;20(3).
Chicago Batu, Ali, and A. Keith Thompson. “Soğuk Havada Depolanmış Farklı Olgunlaşma Aşamalarındaki Domateslerin Raf Ömürleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 20, no. 3 (June 1995).
EndNote Batu A, Thompson AK (June 1, 1995) Soğuk Havada Depolanmış Farklı Olgunlaşma Aşamalarındaki Domateslerin Raf Ömürleri Üzerine bir Araştırma. Gıda 20 3
IEEE A. . Batu and A. K. . Thompson, “Soğuk Havada Depolanmış Farklı Olgunlaşma Aşamalarındaki Domateslerin Raf Ömürleri Üzerine bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 20, no. 3, 1995.
ISNAD Batu, Ali - Thompson, A. Keith. “Soğuk Havada Depolanmış Farklı Olgunlaşma Aşamalarındaki Domateslerin Raf Ömürleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 20/3 (June 1995).
JAMA Batu A, Thompson AK. Soğuk Havada Depolanmış Farklı Olgunlaşma Aşamalarındaki Domateslerin Raf Ömürleri Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 1995;20.
MLA Batu, Ali and A. Keith Thompson. “Soğuk Havada Depolanmış Farklı Olgunlaşma Aşamalarındaki Domateslerin Raf Ömürleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, vol. 20, no. 3, 1995.
Vancouver Batu A, Thompson AK. Soğuk Havada Depolanmış Farklı Olgunlaşma Aşamalarındaki Domateslerin Raf Ömürleri Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 1995;20(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/