Golot cheese is mainly produced in farms under primitive conditions in Trabzon and Rize cities. Usually acid coagulation technique is preferred for making of the cheese. The curd is cooked at 85-90 ºC and processed for the cheese. Golot cheese is mostly consumed in freshly. According to results of chemical analysis (totally 30 samples analyzed) mean values were found as the following; total solids was 48.63±1.68 %, fat 7.41±1.97 %, protein 35.68±2.78 %, salt 2.95± 0.93 %, acidity (as lactic acid) 0.83±0.17 % and pH value 5.54±0.30. Mean value of water soluble nitrogen (WSN) was 9.11±1.89 %, non-protein nitrogen (NPN) 3.40±0.75 %, aminonitrogen (NH2N) 2.51±0.55 % and lipolysis 1.745±0.393 ADV. Counts of total aerobic microorganism, lactic acid bacteria (LAB), molds-yeast and coliforms were log 2.99±0.67 cfu/g, log 3.07±0.58 cfu/g, log 2.35±0.33 cfu/g and log 1.79±0.98 cfu/g, respectively. E. coli and Staph.aureus were found only in three and two samples, respectively.
Golot peyniri, Trabzon ve Rize’de, çoğunlukla aile işletmelerinde ve ilkel koşullarda üretilmektedir. Üretimde genellikle asit pıhtılaştırma yöntemi uygulanmaktadır. Pıhtı yüksek sıcaklıklarda (85-90 ºC) haşlanarak peynir elde edilme ve genellikle taze olarak tüketilmektedir. Araştırma sonucunda (toplam 30 örnek) ortalama kimyasal değerler; kurumadde % 48.63±1.68, yağ % 7.41±1.97, protein % 35.68±2.78, tuz % 2.95± 0.93, titrasyon asitliği (laktik asit) % 0.83 ±0.17 ve pH değeri de 5.54±0.30 olarak belirlenmiştir. Biyokimyasal özelliklerden suda çözünen azot değeri % 9.11±1.89, protein olmayan azot (NPN) % 3.40±0.75, aminonitrojen (NH2N) oranı % 2.51±0.55 ve lipoliz değeri de 1.745±0.393 ADV olarak saptanmıştır. Golot peyniri örneklerinin ortalama mikrobiyolojik değerleri ise logaritmik birim olarak; total mikroorganizma içeriği için 2.99±0.67 kob/g, laktik asit bakterileri sayısı için 3.07±0.58 kob/g, maya-küf sayısı için 2.35±0.33 kob/g, koliform grubu bakteri sayısı için de 1.79±0.98 kob/g olarak tespit edilmiştir. Peynir örneklerinden üçünde E. coli’ye, ikisinde ise Staph. aureus’a rastlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 30 Issue: 3 |