BibTex RIS Cite

Comparison of Shelf Life and Quality Properties of Pasteurized Milk in Different Packages (Turkish with English Abstract)

Year 1995, Volume: 20 Issue: 4, - , 01.08.1995

Abstract

In this study, effects of packaging materials and storage conditions on shelf-life and keeping quality of pasteurized milks which are packaged in glass bottles and paperboard are investigated. Half o samples were stored in room temperature (22±1 oC) and the other was stored in 4±1 oC for four days time interval, some properties of pasteurized milk samples were investigated at the first second and forth days of storage. Statistically, total solid fat, total protein content, peroxide value, total number of bacteria and coli number was not effected by glass bottle and paperboard on the other hand, it was seen that acidity of titration, pH and ascorbic acid contents results in glass bottle packages was effected negatively. In addition, the samples in glass bottles has more sensory quality to paperboard. Ascorbic acid content, peroxide value total and coliform bacteria counts and sensory scores of pasteurized milk samples in both of the packages were negatively effected throughout the storage period.   

Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması

Year 1995, Volume: 20 Issue: 4, - , 01.08.1995

Abstract

Bu araştırmada cam şişe ve kartonda paketlenen pastörize sütlerin dayanımları ve kalite muhafazaları üzerinde ambalaj materyali ve depolama koşullarının etkileri incelenmiştir. Her iki ambalajda bulunan örneklerin yarısı oda sıcaklığında (22±111 oC) diğer yarısı ise buzdolabında (4±1 oC 4 gün süreyle depolanmıştır. Depolamanın 1., 2. ve 4. günlerinde pastörize süt örneklerinin bazı özellikleri incelenmiştir. Cam şişe ve karton ambalajın, pastörize sütlerin kurumadde, yağ, toplam protein içeriklerini, peroksit değerini, toplam bakteri ve koliform bakteri sayısını, istatistiksel olarak etkilemediği, pH ve askorbik asit içeriği bakımından örnekleri olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır. Ayrıca cam şişelerdeki örneklerin, karton ambalajlardakine göre daha yüksek duyusal puan aldığı görülmüştür. Depolama boyunca her iki ambalajdaki pastörize süt örneklerinin, askorbik asit, peroksit değeri, toplam ve koliform bakteri sayısı ve duyusal puanları olumsuz yönde etkilenmiştir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Atilla Yetişmeyen This is me

Sema Tekiner This is me

Publication Date August 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 20 Issue: 4

Cite

APA Yetişmeyen, A. ., & Tekiner, S. . (1995). Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. Gıda, 20(4).
AMA Yetişmeyen A, Tekiner S. Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. The Journal of Food. August 1995;20(4).
Chicago Yetişmeyen, Atilla, and Sema Tekiner. “Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının Ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Gıda 20, no. 4 (August 1995).
EndNote Yetişmeyen A, Tekiner S (August 1, 1995) Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. Gıda 20 4
IEEE A. . Yetişmeyen and S. . Tekiner, “Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması”, The Journal of Food, vol. 20, no. 4, 1995.
ISNAD Yetişmeyen, Atilla - Tekiner, Sema. “Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının Ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Gıda 20/4 (August 1995).
JAMA Yetişmeyen A, Tekiner S. Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. The Journal of Food. 1995;20.
MLA Yetişmeyen, Atilla and Sema Tekiner. “Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının Ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Gıda, vol. 20, no. 4, 1995.
Vancouver Yetişmeyen A, Tekiner S. Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. The Journal of Food. 1995;20(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/