BibTex RIS Cite

Cooking Quality and Composition of Chickpeas Grown in Turkey (Turkish with English Abstract)

Year 1995, Volume: 20 Issue: 5, - , 01.10.1995

Abstract

Seven chickpea genotypes grown at two locations in Turkey were analyzed for physical criteria, cooking quality, and mineral, thiamine and riboflavin contents. The swelling index, hydration index, dry and wet cooking times, and the K, Ca, Mg, Na and riboflavin content were all influenced primarily by genotype. The growing locations was the principal source of variation for dry and wet weight, dry and wet volume, hydration and swelling capacity, and the Cu, Zn, and thiamine content. Zn and P content were significantly correlated (p<0.05) with the wet cooking time. Swelling index was significantly correlated (p<0.01) with the dry cooking time.  

Türkiye’de Yetiştirilen Nohut Çeşitlerinin Pişme Kalitesi ve Kompozisyonu (İngilizce)

Year 1995, Volume: 20 Issue: 5, - , 01.10.1995

Abstract

Türkiye’de 2 bölgede yetiştirilen 7 nohut genotiplerinin fiziksel kriterleri ve pişme kalitesi ile mineral madde, tiyamin ve riboflavin miktarları saptanmıştır. Şişme indeksi, hidrasyon indeksi, kuru ve yaş pişme süresi ile K, Ca, Mg, Na ve riboflavin miktarları başlıca genotipinden etkilenmiştir. Kuru ve yaş ağırlık, kuru ve yaş hacim, hidrasyon ve şişme kapasitesi ile Cu, Zn ve tiyamin miktarı ise çevreden etkilenmiştir. Zn ve P miktarı önemli düzeyde (p<0.05) pişme süresi eli ilişkili olmuştur. Şişme indeksi ise kuru pişme süresi ile önemli düzeyde (p<0.01) ilişkili olmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Recai Ercan This is me

Hamit Köksel This is me

Ayhan Atlı This is me

Ayşen Dağ This is me

Publication Date October 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 20 Issue: 5

Cite

APA Ercan, R. ., Köksel, H. ., Atlı, A. ., Dağ, A. . (1995). Türkiye’de Yetiştirilen Nohut Çeşitlerinin Pişme Kalitesi ve Kompozisyonu (İngilizce). Gıda, 20(5).
AMA Ercan R, Köksel H, Atlı A, Dağ A. Türkiye’de Yetiştirilen Nohut Çeşitlerinin Pişme Kalitesi ve Kompozisyonu (İngilizce). The Journal of Food. October 1995;20(5).
Chicago Ercan, Recai, Hamit Köksel, Ayhan Atlı, and Ayşen Dağ. “Türkiye’de Yetiştirilen Nohut Çeşitlerinin Pişme Kalitesi Ve Kompozisyonu (İngilizce)”. Gıda 20, no. 5 (October 1995).
EndNote Ercan R, Köksel H, Atlı A, Dağ A (October 1, 1995) Türkiye’de Yetiştirilen Nohut Çeşitlerinin Pişme Kalitesi ve Kompozisyonu (İngilizce). Gıda 20 5
IEEE R. . Ercan, H. . Köksel, A. . Atlı, and A. . Dağ, “Türkiye’de Yetiştirilen Nohut Çeşitlerinin Pişme Kalitesi ve Kompozisyonu (İngilizce)”, The Journal of Food, vol. 20, no. 5, 1995.
ISNAD Ercan, Recai et al. “Türkiye’de Yetiştirilen Nohut Çeşitlerinin Pişme Kalitesi Ve Kompozisyonu (İngilizce)”. Gıda 20/5 (October 1995).
JAMA Ercan R, Köksel H, Atlı A, Dağ A. Türkiye’de Yetiştirilen Nohut Çeşitlerinin Pişme Kalitesi ve Kompozisyonu (İngilizce). The Journal of Food. 1995;20.
MLA Ercan, Recai et al. “Türkiye’de Yetiştirilen Nohut Çeşitlerinin Pişme Kalitesi Ve Kompozisyonu (İngilizce)”. Gıda, vol. 20, no. 5, 1995.
Vancouver Ercan R, Köksel H, Atlı A, Dağ A. Türkiye’de Yetiştirilen Nohut Çeşitlerinin Pişme Kalitesi ve Kompozisyonu (İngilizce). The Journal of Food. 1995;20(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/