This study was undertaken to investigate debittering of grapefruit juices from Marsh Seedless and Rio Red varieties. Debittering was carried out with different naringinase concentrations (0.25, 0.50, 0.75 and 1.00 g/L) at different temperatures (25, 35 and 40oC). Increasing naringinase concentration and temperature resulted in a higher naringin reduction. In both varieties, the highest naringin reduction was obtained with 1 g/L naringinase at 40oC for 6 h. The results from organoleptic evaluation showed that the panellists were able to distinguish the control samples from the enzyme-treated samples.
Bu çalışmada MarshSeedless ve Rio Red çeşiti altıntoplardan elde edilen meyve sularındaki acılığın giderilmesi araştırılmıştır. Acılık giderme işlemi farklı naringinaz konsantrasyonlarında (0.25, 0.50, 0.75 ve 1.00 g/L) ve farklı sıcaklıklarda (25, 35 ve 40oC) gerçekleştirilmiştir. Naringin giderimi, naringinaz miktarı ve sıcaklıktaki artışa paralel olarak artmıştır. Her iki çeşitte de en yüksek naringin giderimi 1 g/L naringinaz konsantrasyonunda 40oC’de ve 6 saatlik inkübasyon sonunda elde edilmiştir. Duyusal değerlendirmede panelistler kontrol örneklerini enzimle muamele edilmiş örneklerden ayırt edebilmişlerdir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 30 Issue: 5 |