BibTex RIS Cite

Effect of the Pre-Waiting Time on the Quality of Starking Apples at Cold Storage (Turkish with English Abstract)

Year 2005, Volume: 30 Issue: 5, - , 01.10.2005

Abstract

Effects of four different pre-waiting time on the quality and storage life of the Starking Delicious variety apple were studied. The samples were separated into four lots. While first lot was immediately placed in cold storage, the other three lots were left to stand for 6, 12 and 24 h at room temperature prior to storage. It was determined that the changes in weight loss, flesh firmness, pH, soluble dry matter, titratable acidity, ascorbic acid (vitamin C), reducing and total sugar during eight months of storage in a commercial cold store at 0.5±1°C.The results showed that pre-waiting time had a significant effect on apple quality and storage life during eight months of cold storage, particularly between immediately stored samples and samples left to stand for 24 h prior to cold storage.

References

  • Abeles F B and Gahagan H E 1968. Abscission: The Role of Ethylene. Ethylene Analogues Carbon Dioxide and Oxygen. Plant Physiol. 43: 1255-1258.
  • Anonim 2004. http-Jiwwwıarim.gov.tr/istatistikler.
  • AOAC. 1965. Official Methods ot Analysis of the Association of Otficial Analytical Chemists.
  • Bingöl Ş. 1980. Türkiye'de Soğuk Hava Deposu Varlığı ve Soğuk Teknolojisi Konusunda Bilgiler, Ege ve Marmara Bölgesin- deki İşletmelere İlişkin Araştırma Bulguları. MPM Yayınları. Yayın No: 232. Ankara
  • Burak M. Büyükyılmaz M ve Öz F. 1998. Marmara Bölgesi için Ümitvar Elma Çeşitleri. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Mer- kez Araştırma Enstitüsü Dergisi 27 (1-2):107-119
  • Cemeroğlu B ve Acar J. 1986. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. 510 s.
  • Chu C. L. 1986. Poststorage Application of TAL Prolong on Apples From Controlled Atmosphere Storage. Hort. Sci. 21(2): 267-268 '
  • Ertan Ü, Özeikök S, Kaynaş K ve Öz F. 1992. Bazı Önemli Elma Çeşitlerinin Normal ve Kontrollü Atmosferde Depolanma- Iarı Üzerinde Karşılaştırmalı Araştırmalar - Akıcı Sistem. Bahçe 21(1-2) 77-90
  • Ertan Ü. Kaynaş K, Özelkök S ve Öz F. 1998. Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Önemli Elma Çeşitlerinin Normal ve Kontrol- lü Atmosferde Muhafazaları Üzerinde Karşılaştırmalı Araştırmalar - lll. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü. Yayın No:11 Yalova.
  • Günel T. ve Karaçalı İ. 1985. iç Ege Bölgesi'nde Yetiştirilen Starking ve Golden Delicious Elma Çeşitlerinde Uygun Hasat Zamanının Saptanması. Ege Ün. Zir. Fak. Dergisi 22(3):1—19
  • Karaçalı İ. 1993. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. E. Ü. Zir. Fak. Yay. No 4:94. E. Ü. Matbaası, Bornova 444 s
  • Kaynaş K. 1987. Doğu Marmara bölgesinde Yetiştirilen Önemli Elma Çeşitlerinin Depolama Olanakları Üzerine Araştırma— lar. Yalova 266 s.
  • Kundakçı A. 1989. Gıdaların Soğukta Muhafazası. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları No:39. 160 s
  • Lutz J M and Hardenburg R E. 1977. The Commercial Storage Oi Fruits. Vegatables, And, Florist And Nursery Stocks. Ag- riculture Handbook Number 66. U.S. Department Of Agriculture, 72 s.
  • ”Öz F ve Bulagay A. 1986. Elma ve Elma Yetiştiriciliği. . Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Yalova Yayın No: 13
  • Özbek S. 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No.128, 485 5, Adana
  • Özcan M. 1990. Pozantı-Kamışlı Vadisinde Yetiştirilen Amasya Starkirıg ve Golden Delicious Elmalarının Muhafazası Üzerine Araştırmalar. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Doktora Tezi. Kod No: 160. 1305
  • Özelkök S, Kaynaş K. Ertan Ü ve Büyükyılmaz M. 1992. Bazı Elma ve Armut Çeşitlerinde “Semperlresh” Kullanımının Mey- velerin Derim Sonrası Özelliklerine Etkisi. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Yalova 28s
  • Pekmezci M. 1975. Bazı Önemli Elma ve Armut Çeşitlerinin Solunum Klimakterikleri ve Soğukta Muhafazaları Üzerinde Araş- tırmalar (Doçentlik Tezi). Tarım ve Orman Bakanlığı Yay. Ankara 80 s.
  • Porritt S W. 1976. Commercial Storage ot Fruits and Vegetables. Canada Dept. 01 Agriculture. Publication. No: 1532. Ottowa
  • Salunkhe D K. 1974. Storage, Processing, and Nutritional Quality of Fruits and Vegetables. CRC Press, nc. 1665
  • Smock Ft M. And Neubert A M. 1950. Apples and Apple Products. (Bingöl Ş. 1980. Türkiye'de Soğuk Hava Deposu Varlığı ve Soğuk Teknolojisi Konusunda Bilgiler, Ege ve Marmara Bölgesindeki işletmelere İlişkin Araştırma Bulguları'ndan alıntı) lntersoience Publ. New York.
  • Streif J. 1985. Quality Parameters of Apples as Inşuenced by Harvest date and Storage Conditions. Comission of the European Communities Proceedings of a Workshop Under the Agro Food Programme of the Starting Cornittee for Agricultural Research. September 24-26. Dublin. P:64—67.
  • TSE 1972. TS 1125 Meyve ve Sebze Mamulleri — Titre Edilebilen Asitlik Tayini, Türk Standartları Enstitüsü. Ankara
  • TSE 1974. TS 1128 Meyve ve Sebze Mamulleri - pH Tayini. Türk Standartları Enstitüsü. Ankara
  • TSE 1986. TS 4890 Meyve ve Sebze Mamulleri — Çözünür Katı Madde Miktarı Tayini - Fletraktometrik Metod. Türk Stan— dartları Enstitüsü, Ankara ,
  • TSE 1989. TS 6397 Meyve ve Sebze Mamulleri — Askorbik Asit Tayini bölüm 2: Flutin Metotlar. Türk Standartları Enstitüsü. Ankara.

Soğukta Depolanan Starking Çeşidi Elma Kalitesine Ön Bekleme Süresinin Etkisi

Year 2005, Volume: 30 Issue: 5, - , 01.10.2005

Abstract

Bu araştırmada Starking Delicious çeşidi elmanın kalitesi ve depolama ömrü üzerine 4 farklı ön bekletme süresinin etkisi irdelenmiştir. Denizli-Çivril'den temin edilen örnekler 4 kısma ayrılmış, bir bölümü hemen depoya yerleştirilirken, diğer 3 bölüm 6, 12, 24 saat ortam koşullarında bekletildikten sonra depoya yerleştirilmiştir. Ticari bir depoda 0,5±1 °C 'de 8 aylık depolama süresince 2 ay aralıklarla meyvelerin ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, pH, suda çözünür kuru madde, asitlik, C vitamini, indirgen ve toplam şeker niceliklerindeki değişimler incelenmiştir.Araştırma bulgularına göre 8 ay süresince özellikle hemen soğuk depoya konan örneklerle 24 saat bekletilen örnekler arasında ön bekletme süresinin belirgin etkisi saptanmış ve depolama boyunca  kalite ölçütlerinde meydana gelen değişimler açıklanmıştır.

References

  • Abeles F B and Gahagan H E 1968. Abscission: The Role of Ethylene. Ethylene Analogues Carbon Dioxide and Oxygen. Plant Physiol. 43: 1255-1258.
  • Anonim 2004. http-Jiwwwıarim.gov.tr/istatistikler.
  • AOAC. 1965. Official Methods ot Analysis of the Association of Otficial Analytical Chemists.
  • Bingöl Ş. 1980. Türkiye'de Soğuk Hava Deposu Varlığı ve Soğuk Teknolojisi Konusunda Bilgiler, Ege ve Marmara Bölgesin- deki İşletmelere İlişkin Araştırma Bulguları. MPM Yayınları. Yayın No: 232. Ankara
  • Burak M. Büyükyılmaz M ve Öz F. 1998. Marmara Bölgesi için Ümitvar Elma Çeşitleri. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Mer- kez Araştırma Enstitüsü Dergisi 27 (1-2):107-119
  • Cemeroğlu B ve Acar J. 1986. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. 510 s.
  • Chu C. L. 1986. Poststorage Application of TAL Prolong on Apples From Controlled Atmosphere Storage. Hort. Sci. 21(2): 267-268 '
  • Ertan Ü, Özeikök S, Kaynaş K ve Öz F. 1992. Bazı Önemli Elma Çeşitlerinin Normal ve Kontrollü Atmosferde Depolanma- Iarı Üzerinde Karşılaştırmalı Araştırmalar - Akıcı Sistem. Bahçe 21(1-2) 77-90
  • Ertan Ü. Kaynaş K, Özelkök S ve Öz F. 1998. Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Önemli Elma Çeşitlerinin Normal ve Kontrol- lü Atmosferde Muhafazaları Üzerinde Karşılaştırmalı Araştırmalar - lll. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü. Yayın No:11 Yalova.
  • Günel T. ve Karaçalı İ. 1985. iç Ege Bölgesi'nde Yetiştirilen Starking ve Golden Delicious Elma Çeşitlerinde Uygun Hasat Zamanının Saptanması. Ege Ün. Zir. Fak. Dergisi 22(3):1—19
  • Karaçalı İ. 1993. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. E. Ü. Zir. Fak. Yay. No 4:94. E. Ü. Matbaası, Bornova 444 s
  • Kaynaş K. 1987. Doğu Marmara bölgesinde Yetiştirilen Önemli Elma Çeşitlerinin Depolama Olanakları Üzerine Araştırma— lar. Yalova 266 s.
  • Kundakçı A. 1989. Gıdaların Soğukta Muhafazası. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları No:39. 160 s
  • Lutz J M and Hardenburg R E. 1977. The Commercial Storage Oi Fruits. Vegatables, And, Florist And Nursery Stocks. Ag- riculture Handbook Number 66. U.S. Department Of Agriculture, 72 s.
  • ”Öz F ve Bulagay A. 1986. Elma ve Elma Yetiştiriciliği. . Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Yalova Yayın No: 13
  • Özbek S. 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No.128, 485 5, Adana
  • Özcan M. 1990. Pozantı-Kamışlı Vadisinde Yetiştirilen Amasya Starkirıg ve Golden Delicious Elmalarının Muhafazası Üzerine Araştırmalar. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Doktora Tezi. Kod No: 160. 1305
  • Özelkök S, Kaynaş K. Ertan Ü ve Büyükyılmaz M. 1992. Bazı Elma ve Armut Çeşitlerinde “Semperlresh” Kullanımının Mey- velerin Derim Sonrası Özelliklerine Etkisi. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Yalova 28s
  • Pekmezci M. 1975. Bazı Önemli Elma ve Armut Çeşitlerinin Solunum Klimakterikleri ve Soğukta Muhafazaları Üzerinde Araş- tırmalar (Doçentlik Tezi). Tarım ve Orman Bakanlığı Yay. Ankara 80 s.
  • Porritt S W. 1976. Commercial Storage ot Fruits and Vegetables. Canada Dept. 01 Agriculture. Publication. No: 1532. Ottowa
  • Salunkhe D K. 1974. Storage, Processing, and Nutritional Quality of Fruits and Vegetables. CRC Press, nc. 1665
  • Smock Ft M. And Neubert A M. 1950. Apples and Apple Products. (Bingöl Ş. 1980. Türkiye'de Soğuk Hava Deposu Varlığı ve Soğuk Teknolojisi Konusunda Bilgiler, Ege ve Marmara Bölgesindeki işletmelere İlişkin Araştırma Bulguları'ndan alıntı) lntersoience Publ. New York.
  • Streif J. 1985. Quality Parameters of Apples as Inşuenced by Harvest date and Storage Conditions. Comission of the European Communities Proceedings of a Workshop Under the Agro Food Programme of the Starting Cornittee for Agricultural Research. September 24-26. Dublin. P:64—67.
  • TSE 1972. TS 1125 Meyve ve Sebze Mamulleri — Titre Edilebilen Asitlik Tayini, Türk Standartları Enstitüsü. Ankara
  • TSE 1974. TS 1128 Meyve ve Sebze Mamulleri - pH Tayini. Türk Standartları Enstitüsü. Ankara
  • TSE 1986. TS 4890 Meyve ve Sebze Mamulleri — Çözünür Katı Madde Miktarı Tayini - Fletraktometrik Metod. Türk Stan— dartları Enstitüsü, Ankara ,
  • TSE 1989. TS 6397 Meyve ve Sebze Mamulleri — Askorbik Asit Tayini bölüm 2: Flutin Metotlar. Türk Standartları Enstitüsü. Ankara.
There are 27 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Aynur Batkan This is me

Akif Kundakçı This is me

Publication Date October 1, 2005
Published in Issue Year 2005 Volume: 30 Issue: 5

Cite

APA Batkan, A. ., & Kundakçı, A. . (2005). Soğukta Depolanan Starking Çeşidi Elma Kalitesine Ön Bekleme Süresinin Etkisi. Gıda, 30(5).
AMA Batkan A, Kundakçı A. Soğukta Depolanan Starking Çeşidi Elma Kalitesine Ön Bekleme Süresinin Etkisi. The Journal of Food. October 2005;30(5).
Chicago Batkan, Aynur, and Akif Kundakçı. “Soğukta Depolanan Starking Çeşidi Elma Kalitesine Ön Bekleme Süresinin Etkisi”. Gıda 30, no. 5 (October 2005).
EndNote Batkan A, Kundakçı A (October 1, 2005) Soğukta Depolanan Starking Çeşidi Elma Kalitesine Ön Bekleme Süresinin Etkisi. Gıda 30 5
IEEE A. . Batkan and A. . Kundakçı, “Soğukta Depolanan Starking Çeşidi Elma Kalitesine Ön Bekleme Süresinin Etkisi”, The Journal of Food, vol. 30, no. 5, 2005.
ISNAD Batkan, Aynur - Kundakçı, Akif. “Soğukta Depolanan Starking Çeşidi Elma Kalitesine Ön Bekleme Süresinin Etkisi”. Gıda 30/5 (October 2005).
JAMA Batkan A, Kundakçı A. Soğukta Depolanan Starking Çeşidi Elma Kalitesine Ön Bekleme Süresinin Etkisi. The Journal of Food. 2005;30.
MLA Batkan, Aynur and Akif Kundakçı. “Soğukta Depolanan Starking Çeşidi Elma Kalitesine Ön Bekleme Süresinin Etkisi”. Gıda, vol. 30, no. 5, 2005.
Vancouver Batkan A, Kundakçı A. Soğukta Depolanan Starking Çeşidi Elma Kalitesine Ön Bekleme Süresinin Etkisi. The Journal of Food. 2005;30(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/