BibTex RIS Cite

Importance and Benefits of HACCP in Olive Oil Production (Turkish with English Abstract)

Year 2005, Volume: 30 Issue: 5, - , 01.10.2005

Abstract

In order to develop international trade, costumer consicious, difference in buying food products and demand and in addition to these increase in anxiety of environment and health cause more sensitive and more conscious producer and manager. Because of these reason, HACCP is accepted as a preventive system, for food safety, depend on scientific bases at all over the world. The importance of HACCP system increases for most of the companies, in order to adaptation of international rules and rises in market share of Turkey. In this study, the importance and advantages of HACCP in olive oil production which is big important for Turkish economy are evaluated.

References

  • Anonymous 2004. http:/lwww.lda.gev
  • Antle JM. 1999. Benefits and Costs o Food Safety Regulation. Food Policy, 24: 605-623.
  • Ertürk YE. 2003. Dünya'da ve Türkiye'de kritik noktalarda tehlike kontrolü (HACCP) uygulaması. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Semineri, Ankara.
  • Marsilio V. 2002. Sensory analysis of table olives. Olivae, 90: 32-41.
  • Özçiçek C. 2002. Tüketicilerin işlenmiş gıda ürünlerinde kalite tercihleri. sağlık riskine karşı tutumları ve besin bileşimi konusunda bilgi düzeyleri (Adana örneği). Çukurova Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Adana.
  • Pardo JE, Perez JI, Andres M and Alvarruiz A. 2002. Application del sisterna de anaiisis de peligros y puntos de control critico (APPCC) en la linea de elaboracion de aceite de oliva virgen. Grasas Y Aceites, 53(3): 309—318.
  • Tiryaki Yıldız G ve Köseoğlu 0.2003. Üç Fazlı Kontinu Sistem Zeytinyağı Üretiminde Haocp'e Giriş: Tehlike Analizi. Türkiye 1. Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Sempozyumu. 102—106 8, 02-03 Ekim, İzmir.
  • Unnevehr LJ and Jensen HH. 1999. The Economics Implications Of Using HACCP As A Food Safety Regulatory Standard, Food Policy. 24: 625-635.

Zeytinyağı Üretiminde HACCP Uygulamasının Önemi ve Kazandıracakları

Year 2005, Volume: 30 Issue: 5, - , 01.10.2005

Abstract

Uluslararası ticaretin gelişmesi, tüketicinin bilinçlenmesi, gıda ürünleri satın almada çeşitlilik ve farklılık taleplerinin yani sıra saflık ve çevre kaygısının artması, üreticilerin ve karar alıcıların konuya daha hassas ve bilinçli yaklaşmalarını sağlamıştır. Bu bağlamda, küreselleşen dünyada, HACCP uluslararası platformda kabul görmüş, bilimsel temele dayalı önleyici bir sistem olarak gıda güvenirliliğinde yerini almıştır. Bu itibarla, uluslararası mevzuatlara uyum sağlamak ve Türkiye'nin pazar payının arttırılması yönünden HACCP sistemi, işletmeler açısından giderek önem kazanmıştır. Bu çalışma ile, ülke ekonomisi açısından büyük önemi olan zeytinyağı üretiminde HACCP uygulamasının önemi ve kazandırdıkları ele alınacaktır.

References

  • Anonymous 2004. http:/lwww.lda.gev
  • Antle JM. 1999. Benefits and Costs o Food Safety Regulation. Food Policy, 24: 605-623.
  • Ertürk YE. 2003. Dünya'da ve Türkiye'de kritik noktalarda tehlike kontrolü (HACCP) uygulaması. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Semineri, Ankara.
  • Marsilio V. 2002. Sensory analysis of table olives. Olivae, 90: 32-41.
  • Özçiçek C. 2002. Tüketicilerin işlenmiş gıda ürünlerinde kalite tercihleri. sağlık riskine karşı tutumları ve besin bileşimi konusunda bilgi düzeyleri (Adana örneği). Çukurova Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Adana.
  • Pardo JE, Perez JI, Andres M and Alvarruiz A. 2002. Application del sisterna de anaiisis de peligros y puntos de control critico (APPCC) en la linea de elaboracion de aceite de oliva virgen. Grasas Y Aceites, 53(3): 309—318.
  • Tiryaki Yıldız G ve Köseoğlu 0.2003. Üç Fazlı Kontinu Sistem Zeytinyağı Üretiminde Haocp'e Giriş: Tehlike Analizi. Türkiye 1. Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Sempozyumu. 102—106 8, 02-03 Ekim, İzmir.
  • Unnevehr LJ and Jensen HH. 1999. The Economics Implications Of Using HACCP As A Food Safety Regulatory Standard, Food Policy. 24: 625-635.
There are 8 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Gülgün Yıldız Tiryaki This is me

Publication Date October 1, 2005
Published in Issue Year 2005 Volume: 30 Issue: 5

Cite

APA Tiryaki, G. Y. . (2005). Zeytinyağı Üretiminde HACCP Uygulamasının Önemi ve Kazandıracakları. Gıda, 30(5).
AMA Tiryaki GY. Zeytinyağı Üretiminde HACCP Uygulamasının Önemi ve Kazandıracakları. The Journal of Food. October 2005;30(5).
Chicago Tiryaki, Gülgün Yıldız. “Zeytinyağı Üretiminde HACCP Uygulamasının Önemi Ve Kazandıracakları”. Gıda 30, no. 5 (October 2005).
EndNote Tiryaki GY (October 1, 2005) Zeytinyağı Üretiminde HACCP Uygulamasının Önemi ve Kazandıracakları. Gıda 30 5
IEEE G. Y. . Tiryaki, “Zeytinyağı Üretiminde HACCP Uygulamasının Önemi ve Kazandıracakları”, The Journal of Food, vol. 30, no. 5, 2005.
ISNAD Tiryaki, Gülgün Yıldız. “Zeytinyağı Üretiminde HACCP Uygulamasının Önemi Ve Kazandıracakları”. Gıda 30/5 (October 2005).
JAMA Tiryaki GY. Zeytinyağı Üretiminde HACCP Uygulamasının Önemi ve Kazandıracakları. The Journal of Food. 2005;30.
MLA Tiryaki, Gülgün Yıldız. “Zeytinyağı Üretiminde HACCP Uygulamasının Önemi Ve Kazandıracakları”. Gıda, vol. 30, no. 5, 2005.
Vancouver Tiryaki GY. Zeytinyağı Üretiminde HACCP Uygulamasının Önemi ve Kazandıracakları. The Journal of Food. 2005;30(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/