BibTex RIS Cite

A Study on the Microbiological Contamination Sources in a Bottling Plant of Spring Water (Turkish with English Abstract)

Year 1995, Volume: 20 Issue: 6, - , 01.12.1995

Abstract

This study was carried out to investigate the microbiological contamination sources of spring water in a bottling plant. It was not found coliform bacteria in the stored water but it was determined higher coliforms and mesophilic aerob total bacteria counts than the legal limits in the bottled water. Most important contamination sources was the returnable dirty glass bottles which are not cleaned adequately. The microbiological load of the bottles was significantly decreased when the temperature and alkalinity of the washing solution were remained at 70 oC and pH 11.

Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine bir Araştırma

Year 1995, Volume: 20 Issue: 6, - , 01.12.1995

Abstract

Bu çalışma, bir kaynak suyu şişeleme tesisinde mikrobiyal kontaminasyon kaynaklarını araştırmak için yapıldı. Araştırmanın gerçekleştirildiği işletmeye gelen kaynak suyunda koliform bakteriler bulunmadı. Ancak, şişelenmiş suda limitlerin çok üzerinde koliform bakteri ve toplam bakteri saptandı. İşletmedeki en önemli kontaminasyon kaynağının kirli gelen ve iyi temizlenemeyen dönüşümlü şişeler olduğu görüldü. Şişelerin yıkandığı suyun sıcaklığı ve pH’sı sabit tutulduğu zaman şişelerdeki mikrobiyal yükün önemli ölçüde azaldığı tespit edildi.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Kamil Bostan This is me

Harun Aksu This is me

Publication Date December 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 20 Issue: 6

Cite

APA Bostan, K. ., & Aksu, H. . (1995). Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine bir Araştırma. Gıda, 20(6).
AMA Bostan K, Aksu H. Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. December 1995;20(6).
Chicago Bostan, Kamil, and Harun Aksu. “Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 20, no. 6 (December 1995).
EndNote Bostan K, Aksu H (December 1, 1995) Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine bir Araştırma. Gıda 20 6
IEEE K. . Bostan and H. . Aksu, “Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 20, no. 6, 1995.
ISNAD Bostan, Kamil - Aksu, Harun. “Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 20/6 (December 1995).
JAMA Bostan K, Aksu H. Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 1995;20.
MLA Bostan, Kamil and Harun Aksu. “Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, vol. 20, no. 6, 1995.
Vancouver Bostan K, Aksu H. Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 1995;20(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/