Due to the increase in the world population, the amount of meat used in human consumption has also increased in recent years. On the other hand, it is clear that animal-based meat production cannot sustain this growth and results in more pollution, land and water use, greenhouse gas emissions and biodiversity loss than the pollution occurring in plant food production. For this reason, there has recently been a trend towards new protein sources that meet the protein requirements of the human diet and improve animal welfare without increasing the carbon footprint. To respond to this increase and to to mitigate the adverse effects associated with animal production, plant-based meat production (PBM) has recently received attention. Here we have tried to provide detailed information about the production methods, product features and consumer preferences of PBM alternatives.
Son yıllarda artan dünya nüfusuna bağlı olarak insan beslenmesinde kullanılan et miktarı da artış göstermektedir. Buna karşın hayvansal et üretiminin bu artışı karşılayamayacağı ve bitkisel gıda üretiminde meydana gelen kirlilikten daha fazla kirliliğe, arazi kullanımına, su kullanımına, sera gazı oluşumuna ve biyolojik çeşitlilik kaybına yol açmakta olduğu gerçeği ortadadır. Bu sebeplerle insan beslenmesinde protein ihtiyacını karşılayacak ve karbon ayak izinin artışına yol açmayacak ayrıca hayvan refahını iyileştirecek yeni protein kaynaklarına yönelim son zamanlarda artış göstermiştir. Bu artışı karşılayabilmek ve hayvansal üretimde meydana gelen olumsuzlukları bertaraf etmek için bitki bazlı et (BBE) üretimi son zamanlarda ilgi uyandırmaktadır. Tüketicinin et yerine bitki bazlı yapay et (BBE)’i tercih etme ya da etmemesinin sebeplerinin ve tercih ettiğinde kendisine nasıl fayda sağlayacağının bilinmesi gerekmektedir. Burada bitki bazlı et alternatiflerinin üretim yöntemleri ürün özellikleri ve tüketici tercihleri ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Properties, Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | |
Submission Date | December 27, 2023 |
Acceptance Date | May 8, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 49 Issue: 3 |