Bu çalışmada, kırmızı soğan kabuklarından antosiyaninleri geri kazanmak için enzim destekli ekstraksiyon (EAE), banyo ve prop tipi ultrason destekli ekstraksiyon (UAE-B, UAE-P) ve banyo ve prob tipi ultrason destekli enzimatik ekstraksiyon (UAEE-B, UAEE-P) geleneksel ekstraksiyona (CE) ile karşılaştırılmıştır. Ekstraktlar toplam fenolik (TPC), toplam flavonoid (TFC), toplam monomerik antosiyanin (TMA), antioksidan aktivite (AA-ABTS, AA-DPPH), bireysel antosiyaninler ve renk parametreleri açısından analiz edilmiştir. UAEE-B ile CE’den %33.12 daha yüksek ekstraksiyon verimi elde edilmiştir. UAEE-B diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında daha fazla TPC gösterirken, UAEE-B ve UAEE-P istatistiksel olarak daha yüksek TFC ve TMA içeriği sergilemiştir. Ekstraksiyon yöntemleri, bireysel antosiyaninlerin konsantrasyonunu farklı şekillerde etkilemiştir. EAE en yüksek AA-ABTS ile sonuçlanırken, kombine ultrason ve enzim destekli yöntemler AA-DPPH'de en büyük etkinliği göstermiştir. Gözlemlenen renk değişimi UAEE-B için 2.17±0.91 ve UAEE-P için 3.48±0.24’dir. Sonuç olarak, ultrason ve enzim destekli ekstraksiyon tekniklerinin birlikte kullanılmasının kırmızı soğan kabuğundan antosiyaninleri geri kazanmak için faydalı olduğu tespit edildi.
Kırmızı soğan kabuğu antosiyanin ultrason destekli ekstraksiyon enzim destekli ekstraksiyon ultrason destekli enzimatik ekstraksiyon
In this study, enzyme-assisted extraction (EAE), bath and probe type ultrasound-assisted extraction (UAE-B, UAE-P), and ultrasound-assisted enzymatic extraction using bath and probe-type ultrasound (UAEE-B, UAEE-P) were compared to conventional extraction (CE) for recovering anthocyanins from red onion peel. Extracts were analyzed for total phenolic (TPC), total flavonoid (TFC), total monomeric anthocyanin (TMA), antioxidant activities (AA-ABTS, AA-DPPH), individual anthocyanins, and colour parameters. UAEE-B achieved 33.12% higher extraction yield than CE. UAEE-B showed more TPC compared to other methods, while UAEE-B and UAEE-P exhibited statistically significant TFC and TMA content. The extraction methods influenced the concentration of individual anthocyanins in distinct ways. EAE resulted in the highest AA-ABTS, while combined ultrasound- and enzyme-assisted methods showed the greatest efficacy in the AA-DPPH. The colour variation observed was 2.17±0.91 for UAEE-B and 3.48±0.24 for UAEE-P. In conclusion, combining ultrasound- and enzyme-assisted extraction techniques detected to be beneficial for recovering anthocyanins from red onion peel.
Red onion peel anthocyanin ultrasound-assisted extraction enzyme-assisted extraction ultrasound-assisted enzymatic extraction
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Food Engineering |
| Journal Section | Articles |
| Authors | |
| Publication Date | June 10, 2025 |
| Submission Date | March 11, 2025 |
| Acceptance Date | May 7, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 50 Issue: 3 |