Kahve, Dünya’da üretimi ve ihracatı yaygın olan, ekonomik anlamda geniş bir nüfusu etkileyen bir üründür. Kırsal kesime istihdam sağlamakta, ihracat ile çok sayıda ülke ekonomisine katkı vermektedir. Bu katkının ileri seviyeye taşınması, kahve sektörünün performans artışı ile mümkündür. Bu açıdan, kahve sektörünün ihracat performans gelişim seyrinin takip edilmesi önemli bir husustur. Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de kahve sektörünün CRITIC, EDAS ve CODAS yöntemleri ve Borda tekniği ile 2014-2023 yılları arası performans değerlendirmesini yapmaktır. Çalışmada elde edilen bulgularda, EDAS yöntemine göre, en yüksek performans 2015 yılında, en düşük performans 2023 yılında gerçekleşmiştir. CODAS yöntemine göre, en iyi yılın 2015, en zayıf yılın ise 2023 olduğu belirlenmiştir. Borda tekniğine göre bütünleştirilerek nihai sıralama oluşturulmuş, 1. yıl 2015, 2. yıl 2016, 3. yıl 2017, son sırada ise 2023 yılı yer almıştır. 2014 yılından 2023 yılına kadar düzenli bir performans artışı olmadığı anlaşılmıştır.
Veriler nesnel verilerdir. Etik ile ilgili sorun bulunmamaktadır.
Coffee is a product that is widely produced and exported around the world and has a broad economic impact. It provides employment in rural areas and contributes to the economies of many countries through exports. Taking this contribution to the next level is possible through improved performance in the coffee sector. From this perspective, it is important to monitor the development of the coffee sector's export performance. The purpose of this study is to evaluate the performance of the coffee sector in Turkey between 2014 and 2023 using the CRITIC, EDAS, and CODAS methods and the Borda technique. The findings of the study show that, according to the EDAS method, the highest performance was achieved in 2015, and the lowest performance was achieved in 2023. The CODAS method determined that 2015 was the best year, while 2023 was the weakest. The final ranking was created by integrating the results according to the Borda technique, with 2015 in 1st place, 2016 in 2nd place, 2017 in 3rd place, and 2023 in last place. It was determined that there was no consistent increase in performance from 2014 to 2023.
Çalışmada kullanılan veriler nesnel verilerdir. Etik ile ilgili bir sorun bulunmamaktadır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Sciences (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 15, 2025 |
Submission Date | June 11, 2025 |
Acceptance Date | September 28, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 50 Issue: 5 |