Amaç: Dünyada plastik üretimi sürekli olarak artmakta ve plastikler uzun yıllar boyunca doğada bozunmaya uğramaktadır. Bu durum insanların ve canlıların karşılaşacağı büyük bir çevre felaketine dönüşmektedir. Bunun yanında fonksiyonel özellikleriyle hem gıdalara güvenli bir şekilde uygulanabilen hem de gıdaların raf ömrünü uzatabilen ambalaj filmlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Polikaprolakton (PCL) sentetik süreçlerle üretilen ve son yıllarda gıda ambalajı çalışmalarında sıklıkla araştırılan biyobozunur yapıdaki bir polimerdir. Esnekliği, biyouyumluluğu ve termoplastik oluşu nedeniyle PCL ve kopolimerlerinin ambalaj filmi uygulamalarında kullanımı yaygınlaşmaktadır. Mekanik ve termal dayanımının düşük olması gibi dezavantajları dolgu maddeleri ekleme, diğer polimerlerle karıştırma veya çok katmanlı kullanımları ile giderilebilmektedir. Bu çalışmada, çeşitli yöntemlerle modifiye edilmiş PCL polimerinin gıda ambalajı olarak kullanımı ile ilgili son yıllarda yapılan çalışmaların derlenmesi amaçlanmıştır.
Sonuç: Literatürde PCL’nin farklı yöntemlerle kompozit haline getirilmesi ile ilgili pek çok ilgi çekici çalışma yapılmaktadır. Mekanik ve gaz bariyer özelliklerini geliştirmek için nanokiller; antimikrobiyal özellik kazandırması için nanometaller ve bitkisel materyaller; oksijen süpürücüler, fotosentezleyici maddeler, antimikrobiyal peptitler gibi yenilikçi katkılar PCL’nin modifikasyonunda kullanılmaktadır. Bu derleme çalışmasında, yapılan modifikasyonların PCL polimerine rijitlik ve gaz bariyer özellikleri açısından katkı sağladığı ve polimere antimikrobiyal ve antioksidan karakter kattığı ortaya konulmuştur.
Objective: Plastic production in the world is constantly increasing and plastics have been degraded in nature for many years. This situation turns into a major environmental disaster that people and living organisms will encounter. In addition, packaging films that can be applied to foods safely and extend the shelf life of foods with their functional properties are needed. Polycaprolactone (PCL) is a biodegradable polymer produced by synthetic processes and has been frequently investigated in food packaging studies in recent years. Due to its flexibility, biocompatibility and thermoplasticity, the use of PCL and its copolymers in packaging film applications is becoming widespread. Disadvantages such as low mechanical and thermal resistance can be eliminated by adding fillers, mixing with other polymers or using multi-layers. This study aims to compile recent studies on the use of PCL polymer modified by various methods as food packaging.
Conclusion: In the literature, there are many interesting studies on the making composite of PCL with different methods. Nanoclays to improve mechanical and gas barrier properties; nanometals and plant materials to impart antimicrobial properties; innovative additives such as oxygen scavengers, photosynthesizing agents, antimicrobial peptides are used in the modification of PCL. In this review, it was revealed that the modifications contribute to PCL polymer in terms of stiffness and gas barrier properties and add antimicrobial and antioxidant character to the polymer.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Review Papers |
Authors | |
Publication Date | July 22, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |