Bu çalışmada, gelişmiş ülkelerde yaygın olarak tüketilen ve besleyiciliği yüksek bir süt ürünü olan fermente kremanın bazı özelliklerinin ortaya konulması ve ürünün ülkemizde daha iyi tanınması amaçlanmıştır. Bunun için, taze krema ve sütten üretilen % 18 yağlı kremalara üç farklı ticari starter kültür katılarak (mezofilik aromatik kültürler; Probat 322, CHN–22 Exact ve RT1–A) üç değişik fermente krema örneği
üretilmiştir. Tüm örneklerde depolamanın 1., 8., 15. ve 22. muhafaza günlerinde pH, kurumadde, yağ,kül, toplam azot ve titrasyon asitliği (% laktik asit cinsinden) belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, farklı starter kültürlerin kullanımı fermente kremaların pH değerini istatistiki olarak önemli derecede (p < 0.05) etkilemiştir. Diğer taraftan, starter kültür farklılığı ve depolama süresinin, incelenen diğer özellikler
üzerindeki etkisi ise istatistiki olarak önemsiz ( p > 0.01) bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler: Fermente krema, starter kültür, depolama süresi, fizikokimyasal özellikler
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 8, 2014 |
Published in Issue | Year 2011 Issue: 11 |