BibTex RIS Cite

BİTKİSEL ORİJİNLİ GIDALARDA BULUNAN BAZI DOĞAL ANTİOKSİDAN MADDELER ve ETKİLERİ

Year 2005, Issue: 8, - , 18.08.2014

Abstract

Antioksidanlar, oksidatif bozulmayı önleyen maddelerdir. Bitkiler, çeşitli sebze ve meyveler birçok doğal antioksidan maddeyi içermektedir. Özellikle meyveler, doğal antioksidan maddelerden
C vitamini ve fenolik bileşikleri bol miktarda bulundurduğundan, kanserlerden ve çeşitli hastalıklardan korunmak için önerilmektedir. Bu derlemede, antioksidanların etki mekanizması, fonksiyonları ve bitkisel kökenli doğal antioksidan maddeler bu konu ile ilgili son araştırmalar da değerlendirilerek
ele alınmıştır.

References

  • ALTINİĞNE, N. 2002. Beslenmede serbest radikaller ve antioksidanların etki mekanizmaları. Türkiye
  • Gıda Kongresi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda
  • Teknolojisi Derneği, Ankara, 22-24 Mayıs 2002, s.646.
  • ALTUG, T. 2001. Gıda Katkı Maddeleri, Meta Basım. Bornova, İZMİR, s. 17-39
  • AMES, B. M. 1983. Diteary carcinogens and anticarcinogens: oxygen radicals and nad degenerative
  • diseases. Science. 221, 1256-1263.
  • ASTLEY, S. B. 2003. Dietary antioxidants- past, present and future. Trends in Food Science and
  • Technology. 14, 93-98.
  • BAARDSETH, P. 1989. Effect of selected antioxidants on the stability of dehydrated mashed potatoes.
  • Food Additives and Contaminants. 6, 201-207.
  • BENZİE, I. F. 2002. Evolution of dietary antioxidants. Comparative Biochemistry and Physiology.
  • (Baskıda)
  • BRAMLEY, P. M., ELMADFA, I., KAFATOS, A. 2000. Vitamin E. Journal of Science and Food Agriculture.
  • , 913-938.
  • BUB, A., VVATZL, B., BLOCKHAUS, M. 2003. Fruit juice consumption modulates antioksidative status,
  • immune status, and DNA damage. Journal of Nutritional Biochemistry.
  • , 90-98.
  • CAC.1997. Report of tvventy-ninth session of the Codex Committee on Food Additives and Contaminants.
  • Joint FAO/VVHO Food Standards Programme. Alinorm 9 7 /1 2A. FAO/VVHO, Rome.
  • CHIN YEN, G., DUH. P.D., SU, H.J. 2005. Antioxidant properties of lotus seed and its effect on DNA
  • damage in human lymphocytes. Food Chemistry. 89, 379-385. CHOI, S.W., BENZİE. I.F.F.,
  • COLLINS, A.R., HANNİGAN. B.M., STRAİN, J. J. 2004. Vitamins C and E: acute interactive effects
  • on biomarkers of antioxidant defence and oxidative stres. Mutation Research. 5 5 1 ,1 0 9-1 17 .
  • FRITZ, K. L., SEPPANEN, C. M., KURZER, M. S., CSALLANY, S. 2003. The in vivo antioxidant activity
  • of soybean isoflavones in human subjects. Nutrition Research. 23, 479-487.
  • GARDNER, P.T., VVHITE, T.A.C., McPHAIL, D.B., DUTHIE.G.G. 2000. The relative
  • co ntrib utio n s of vitamin C, carotenoids and phenolics to the antioxidant potential of fruit
  • juices. Food Chemistry. 68, 471-474.
  • GÖKALP, H.Y., KAYA, M., ZORBA, Ö. 1994. Et Ürünleri İşleme Mühendisliği Atatürk Üniversitesi
  • Yayın no:786. Ziraat Fakültesi Yayın no:320. Ders kitapları serisi no:70. Atatürk Üniversitesi
  • Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi. Erzurum.
  • HERTOG, G.L., HOLLMAN. P.C.H., VAN DE PUTTE, B. 1993. Content of potentially anticarcinogenic
  • flavonoids of tea infusions, wine and fruit juices. Journal of Agricultural and Food Chemistry.
  • , 1937-1941.
  • HOLLMAN, P.C.H. 2001. Evidence for health effects of pant phenols: local or systemic effects. Journal
  • of Science and Food Agriculture. 81, 842-852.
  • KARPINSKA, M „ BOROVVSKI, J. and DANOVVSKA-OZIEVVICZ, M. 2001. The use of naturel antioxidants
  • in ready to serve foods. Food Chemistry. 72, 5-9.
  • KELEŞ, F. 1997. Antioksidan vitaminlerin (ACE) sağlığa etkileri. Gıda Sanayii. Sayı 50, 49-51
  • KHAN, S. N., AHMAD, A, HADİ, S. M. 2000. Anti-oxidant, p ro-ox idant properties of tannic acid and
  • its bindiııgto DNA. Chemico-Biological Interactions. 125, 177-189.
  • (2 0 0 5 ) GIDA ve YEM BİLİMİ-TEKN0L0Jİ5İ S a yı: d
  • KRAOVICOVA, J., SIMKO, P. 2000. De te rmin a tion of s yn th e tic p he n o lic a n tio x id a n ts in food by
  • h ig h -p e rfo rma n ce liquid ch roma to g ra p h y . Journal of Ch romo to g ra p h y . 8 82 ,2 7 1 -2 8 1 .
  • LOPEZ, M., MARTINEZ, F„ DEL VALLE, C., FERRIT, R. and LUÛUE, R. 2003. Study ofpheııolic
  • comp o u n d s as naturel antioxidants by a fluorescence method. Talanta. 60, 609-616.
  • MADHAVE, D. L, DESHPANDE, S. S. and SALUNKHE D. K. 2002. Food antioxidants: Technological.
  • toxicological and health perspectives. Nutrition. 18(7/8): 700-701.
  • NAMİKİ, M. 1990. Antioxidants/antimutagensin food. Critical Revievvs in Food Science and Nutrition.
  • , 273-300.
  • RECHNER, A. R„ SPENCER, J. P. E., KUHNLE, G„ HANH, U„ RICE-EVANS, C. A. 2001. Free radicals.
  • Biol. Med. 30, 1213.
  • SAĞIROĞLU, M., TURP, G. Y. 2001. Et ve et ürünlerinde bazı doğal antioksidanların kullanımı.
  • Gıda. Ocak sayısı, 68-72.
  • SAKANAKA, S., TACHİBANA, Y., OKADA, Y. 2005. Preparation and antioxidant properties of extracts
  • of Japanese p ers immo n leaf tea (kakinoha-cha). Food Chemistry. 89, 569-575.
  • SELVİ, T. A., JOSEPH, G. S., JAYAPRAKASHA, G. K. 2 003. In h ib ititio n of grovvth and aflotoxin
  • p roduction in Aspergillus flavus by Garcinia indica extract and its antioxidant activity. Food
  • Mic robiolgy . 20, 455-460.
  • TANG, S., KERRY, J. P„ SHEEHAN, D., BUCKLEY, D. J „ MORRISSEY, P. A. 2001. Antioxidative effect
  • of added tea catechins on susceptibility of cooked red meat, poultry and fish patties to lipid
  • oxidation. Food Research International. 34, 651-657.
  • THOMAS, M. J. 2000. The role of free radicals and antioxidants. Nutrition. 16 (7/8): 716-718.
  • TOSUN, İ., YÜKSEL, S., KARADENİZ, B. 2002. Böğürtlenin antioksidan kapasitesi. Türkiye 7. Gıda
  • Kongresi,. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendis liği Bölümü Gıda Teknolojisi
  • _ Derneği. Ankara, 22-24 Mayıs 2002, s.633-637
  • VELİOGLU, S. 2000. Doğal antioksidanların insan sağlığına etkileri. Gıda. 25(3): 167-176.
  • YIN, M., CHENG, W.2003. An tio x ida n t and antirnicrobial effects of fo u r garlicderived orga no su lfur
  • c omp o un d s in g round beef. Meat Science. 63, 23-28.
Year 2005, Issue: 8, - , 18.08.2014

Abstract

References

  • ALTINİĞNE, N. 2002. Beslenmede serbest radikaller ve antioksidanların etki mekanizmaları. Türkiye
  • Gıda Kongresi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda
  • Teknolojisi Derneği, Ankara, 22-24 Mayıs 2002, s.646.
  • ALTUG, T. 2001. Gıda Katkı Maddeleri, Meta Basım. Bornova, İZMİR, s. 17-39
  • AMES, B. M. 1983. Diteary carcinogens and anticarcinogens: oxygen radicals and nad degenerative
  • diseases. Science. 221, 1256-1263.
  • ASTLEY, S. B. 2003. Dietary antioxidants- past, present and future. Trends in Food Science and
  • Technology. 14, 93-98.
  • BAARDSETH, P. 1989. Effect of selected antioxidants on the stability of dehydrated mashed potatoes.
  • Food Additives and Contaminants. 6, 201-207.
  • BENZİE, I. F. 2002. Evolution of dietary antioxidants. Comparative Biochemistry and Physiology.
  • (Baskıda)
  • BRAMLEY, P. M., ELMADFA, I., KAFATOS, A. 2000. Vitamin E. Journal of Science and Food Agriculture.
  • , 913-938.
  • BUB, A., VVATZL, B., BLOCKHAUS, M. 2003. Fruit juice consumption modulates antioksidative status,
  • immune status, and DNA damage. Journal of Nutritional Biochemistry.
  • , 90-98.
  • CAC.1997. Report of tvventy-ninth session of the Codex Committee on Food Additives and Contaminants.
  • Joint FAO/VVHO Food Standards Programme. Alinorm 9 7 /1 2A. FAO/VVHO, Rome.
  • CHIN YEN, G., DUH. P.D., SU, H.J. 2005. Antioxidant properties of lotus seed and its effect on DNA
  • damage in human lymphocytes. Food Chemistry. 89, 379-385. CHOI, S.W., BENZİE. I.F.F.,
  • COLLINS, A.R., HANNİGAN. B.M., STRAİN, J. J. 2004. Vitamins C and E: acute interactive effects
  • on biomarkers of antioxidant defence and oxidative stres. Mutation Research. 5 5 1 ,1 0 9-1 17 .
  • FRITZ, K. L., SEPPANEN, C. M., KURZER, M. S., CSALLANY, S. 2003. The in vivo antioxidant activity
  • of soybean isoflavones in human subjects. Nutrition Research. 23, 479-487.
  • GARDNER, P.T., VVHITE, T.A.C., McPHAIL, D.B., DUTHIE.G.G. 2000. The relative
  • co ntrib utio n s of vitamin C, carotenoids and phenolics to the antioxidant potential of fruit
  • juices. Food Chemistry. 68, 471-474.
  • GÖKALP, H.Y., KAYA, M., ZORBA, Ö. 1994. Et Ürünleri İşleme Mühendisliği Atatürk Üniversitesi
  • Yayın no:786. Ziraat Fakültesi Yayın no:320. Ders kitapları serisi no:70. Atatürk Üniversitesi
  • Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi. Erzurum.
  • HERTOG, G.L., HOLLMAN. P.C.H., VAN DE PUTTE, B. 1993. Content of potentially anticarcinogenic
  • flavonoids of tea infusions, wine and fruit juices. Journal of Agricultural and Food Chemistry.
  • , 1937-1941.
  • HOLLMAN, P.C.H. 2001. Evidence for health effects of pant phenols: local or systemic effects. Journal
  • of Science and Food Agriculture. 81, 842-852.
  • KARPINSKA, M „ BOROVVSKI, J. and DANOVVSKA-OZIEVVICZ, M. 2001. The use of naturel antioxidants
  • in ready to serve foods. Food Chemistry. 72, 5-9.
  • KELEŞ, F. 1997. Antioksidan vitaminlerin (ACE) sağlığa etkileri. Gıda Sanayii. Sayı 50, 49-51
  • KHAN, S. N., AHMAD, A, HADİ, S. M. 2000. Anti-oxidant, p ro-ox idant properties of tannic acid and
  • its bindiııgto DNA. Chemico-Biological Interactions. 125, 177-189.
  • (2 0 0 5 ) GIDA ve YEM BİLİMİ-TEKN0L0Jİ5İ S a yı: d
  • KRAOVICOVA, J., SIMKO, P. 2000. De te rmin a tion of s yn th e tic p he n o lic a n tio x id a n ts in food by
  • h ig h -p e rfo rma n ce liquid ch roma to g ra p h y . Journal of Ch romo to g ra p h y . 8 82 ,2 7 1 -2 8 1 .
  • LOPEZ, M., MARTINEZ, F„ DEL VALLE, C., FERRIT, R. and LUÛUE, R. 2003. Study ofpheııolic
  • comp o u n d s as naturel antioxidants by a fluorescence method. Talanta. 60, 609-616.
  • MADHAVE, D. L, DESHPANDE, S. S. and SALUNKHE D. K. 2002. Food antioxidants: Technological.
  • toxicological and health perspectives. Nutrition. 18(7/8): 700-701.
  • NAMİKİ, M. 1990. Antioxidants/antimutagensin food. Critical Revievvs in Food Science and Nutrition.
  • , 273-300.
  • RECHNER, A. R„ SPENCER, J. P. E., KUHNLE, G„ HANH, U„ RICE-EVANS, C. A. 2001. Free radicals.
  • Biol. Med. 30, 1213.
  • SAĞIROĞLU, M., TURP, G. Y. 2001. Et ve et ürünlerinde bazı doğal antioksidanların kullanımı.
  • Gıda. Ocak sayısı, 68-72.
  • SAKANAKA, S., TACHİBANA, Y., OKADA, Y. 2005. Preparation and antioxidant properties of extracts
  • of Japanese p ers immo n leaf tea (kakinoha-cha). Food Chemistry. 89, 569-575.
  • SELVİ, T. A., JOSEPH, G. S., JAYAPRAKASHA, G. K. 2 003. In h ib ititio n of grovvth and aflotoxin
  • p roduction in Aspergillus flavus by Garcinia indica extract and its antioxidant activity. Food
  • Mic robiolgy . 20, 455-460.
  • TANG, S., KERRY, J. P„ SHEEHAN, D., BUCKLEY, D. J „ MORRISSEY, P. A. 2001. Antioxidative effect
  • of added tea catechins on susceptibility of cooked red meat, poultry and fish patties to lipid
  • oxidation. Food Research International. 34, 651-657.
  • THOMAS, M. J. 2000. The role of free radicals and antioxidants. Nutrition. 16 (7/8): 716-718.
  • TOSUN, İ., YÜKSEL, S., KARADENİZ, B. 2002. Böğürtlenin antioksidan kapasitesi. Türkiye 7. Gıda
  • Kongresi,. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendis liği Bölümü Gıda Teknolojisi
  • _ Derneği. Ankara, 22-24 Mayıs 2002, s.633-637
  • VELİOGLU, S. 2000. Doğal antioksidanların insan sağlığına etkileri. Gıda. 25(3): 167-176.
  • YIN, M., CHENG, W.2003. An tio x ida n t and antirnicrobial effects of fo u r garlicderived orga no su lfur
  • c omp o un d s in g round beef. Meat Science. 63, 23-28.
There are 69 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Hilal Çolak This is me

Beyza Ulusoy This is me

Publication Date August 18, 2014
Published in Issue Year 2005 Issue: 8

Cite

APA Çolak, H., & Ulusoy, B. (2014). BİTKİSEL ORİJİNLİ GIDALARDA BULUNAN BAZI DOĞAL ANTİOKSİDAN MADDELER ve ETKİLERİ. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(8).