Abstract
Objective: In this study; the effect of storage on moisture content, textural and sensory properties of apricots dried with combined solar energy assisted air and hot air assisted radio frequency drying system was investigated.
Materials and methods: In the study; non-sulfited, sulfited in two different concentrations (1 kg/ton and 2 kg/ton sulfur) and pistachio shell extract applied apricots were dried in an innovative combined solar energy assisted air and air assisted radio frequency system. Sulfited and non-sulfited apricots dried by solar energy were selected as the control group. The effects of three different storage temperatures (5, 20 and 35 °C) on moisture content, textural and sensory properties of six different products produced in total were investigated.
Results and conclusion: Results obtained from this study indicated that the radio frequency (RF) drying system following solar assisted air drying significantly reduces the drying time (6 days to 20 hours) compared to conventional sun drying, and the storage temperature has a significant effect on the moisture, hardness and sensory properties of the products.
apricot solar assisted air drying radio frequency drying sensory analysis textural analysis
Özet
Amaç: Bu çalışmada; kombine güneş enerjisi destekli hava ve sıcak hava destekli radyo frekans kurutma sistemiyle kurutulan kayısıların nem içeriği, tekstürel ve duyusal özellikleri üzerine depolamanın etkisi araştırılmıştır.
Materyal ve yöntem: Çalışmada, kükürtlenmemiş, iki farklı konsantrasyonda kükürtlenmiş (1kg/ton ve 2kg/ton kükürt) ve Antep fıstığı kabuğu ekstraktı uygulanmış kayısılar, yenilikçi kombine güneş enerjisi destekli hava ve hava destekli radyo frekans sisteminde kurutulmuştur. Güneş enerjisi ile kurutulan kükürtlü ve kükürtsüz kayısılar kontrol grubu olarak seçilmiştir. Toplamda üretilen altı farklı üründe üç farklı depolama sıcaklığının (5, 20 ve 35°C) nem içeriği, tekstürel ve duyusal özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir.
Tartışma ve sonuç: Çalışma sonucunda; güneş enerjisi destekli havalı ön kurutmayı takiben radyo frekans (RF) kurutma sisteminin, geleneksel güneş altında kurutmaya kıyasla kuruma süresini önemli ölçüde düşürdüğü (6 günden 20 saate) ve depolama sıcaklığının ürünlerin nem, sertlik ve duyusal özellikleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
kayısı güneş enerjisi destekli havalı kurutma radyo frekans kurutma duyusal analiz tekstürel analiz
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Sayı: 27 |