Book Review
BibTex RIS Cite

The Psychology and Theology of Hope

Year 2022, Volume: 11 Issue: 21, 359 - 369, 15.01.2022

Abstract

Bu çalışmada, Saffet Kartopu’nun yazdığı “Umudun Psikolojisi ve Teolojisi” kitabı incelenmiştir. Kitap Eskiyeni Yayınları’ndan 2021 yılında çıkmıştır. Kitap giriş, beş bölüm ve bir sonuçtan oluşur. Türkçe olarak kaleme alınan kitap akcıcı bir dile sahiptir.
Kitap umudu insan psikolojisi ve din ekseninde inceler. Temel teori olarak Otto Rank’ın “doğum travması” kavramı kullanılır. Rank’a göre doğum travması bilinçli bireyin yaşadığı bir kırılmadan öte, bilinci var eden olgudur. Anne karnından (huzurdan) gaddar dünyaya atılan birey eski huzura kavuşmanın özlemiyle yaşar. Bu özlem bir umut olarak zihinde kendine yer eder. İnsanın anne rahmine dönüş arzusu bilinçaltında hep vardır.
Kartopu Rank’ın doğum travması kavramını kullanarak umudun portresini çıkarmıştır. İnsanlık tarihi boyunca insanların hayal ettiği iyi yaşamın kaynağını araştıran yazar tarih ve arkeoloji biline başvurur.Eski medeniyetlerde kullanılan semboller ve ritüller örneklerle açıklanır. Sümerliler’den günümüze kadar derin bir analizle açıklanan umudun teolojisi, psikanalitiğin açıklamaya çalıştığı umudun psikolojisiyle ilişkilendirilir. Ortaya literatüre ve bilim tarihine çok büyük katkısı olan bu önemli çalışma çıkar.
Günlük hayatta kullanılan toplumsal ve dini semboller (Hızır, Paskalya, Hıdırellez vd.) umudun psikolojisi ve teolojisiyle açıklanmıştır. İnsanı anlama çabası olarak ele alaağımız bu kitap okuyucuya pekçok şeyi yeniden düşünmeye sevk eder. Özellikle hayatı kavramadaki mitolojik, teolojik ve seküler dönemlerin ayırdı; tarihe, sanata ve felsefeye başlı başına bir meydan okumadır.

References

  • Kartopu, S. 2021. Umudun Psikolojisi ve Teolojisi. Eski Yeni Yayınları: Ankara. Wójtowicz-Vosloo, Agnieszka. After Life. 2009. https://www.imdb.com/title/tt0838247/.

The Psychology and Theology of Hope

Year 2022, Volume: 11 Issue: 21, 359 - 369, 15.01.2022

Abstract

In this study, the book “The Psychology and Teology of Hope” which is written by Saffet Kartopu is examined. It is published by Eskiyeni Publishing House in 2021. The book inclueds an introduction, five chapters and a conclusion. It is written in Turkish and it has got a fluently languae.
The book examines man and religion Otto Rank's concept of “birth trauma” is used as the basic theory. According to Rank, birth trauma is a phenomenon that creates consciousness. It is not a break in usual life. The individual who is thrown into the cruel world from the mother's womb (peace) lives with the longing to reach the old peace. This longing takes its place in the mind as a hope. Man's desire to return to the mother's womb is always present in his subconscious.
Kartopu uses Rank's concept of birth trauma to portray hope. The author, who investigates the source of the good life that people dream of throughout human history, applies to history and archeology. Symbols and rituals used in ancient civilizations are explained with examples. The theology of hope, which has been explained with a deep analysis from the Sumerians to the present, is associated with the psychology of hope that psychoanalysis tries to explain. This is an important work that has made a great contribution to the literature and the history of science.
Social and religious symbols is used in daily life (Khdir, Easter, Hıdırellez etc.) that are explained with the psychology and theology of hope. This book, which we will deal with as an effort to understand human beings, prompts the reader to rethink many things about life. In particular, he distinguished mythological, theological and secular periods in understanding life; It is a challenge in itself to history, art and philosophy.

References

  • Kartopu, S. 2021. Umudun Psikolojisi ve Teolojisi. Eski Yeni Yayınları: Ankara. Wójtowicz-Vosloo, Agnieszka. After Life. 2009. https://www.imdb.com/title/tt0838247/.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Religious Studies
Journal Section Kitap Değerlendirmeleri
Authors

Ömer Akpınar 0000-0001-5007-7880

Early Pub Date January 15, 2022
Publication Date January 15, 2022
Acceptance Date January 14, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 11 Issue: 21

Cite

ISNAD Akpınar, Ömer. “The Psychology and Theology of Hope”. Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 11/21 (January 2022), 359-369.