Research Article

Yöneticiye duyulan güvenin hizmet inovasyon performansı üzerine etkisinde içsel motivasyonun ve örgütsel öğrenmenin aracılık rolü: Adıyaman ili finans sektöründe bir araştırma

Volume: 8 Number: 1 February 18, 2022
TR EN

Yöneticiye duyulan güvenin hizmet inovasyon performansı üzerine etkisinde içsel motivasyonun ve örgütsel öğrenmenin aracılık rolü: Adıyaman ili finans sektöründe bir araştırma

Abstract

Bu araştırmanın amacı, yöneticiye duyulan güvenin hizmet inovasyon performansı üzerine etkisinde içsel motivasyonun ve örgütsel öğrenmenin aracılık rolünü belirlemektir. Araştırma kapsamında, Adıyaman ilinde finans sektöründe çalışan 204 kişiye basit tesadüfi örneklem yöntemiyle anket uygulanmıştır. Çalışmada katılımcılardan yöneticiye duyulan güven, içsel motivasyon, öğrenen örgüt ve hizmet inovasyon performansı ile ilgili ifadeleri değerlendirmeleri istenmiştir. Elde edilen veriler IBM AMOS ve SPSS for Windows v.23 istatistik paket programlarıyla analiz edilmiştir. Kullanılan ölçeklerin geçerlilik ve güvenirliliği test edilmiş ve doğrulayıcı faktör analizi ile uyum iyiliği değerleri ortaya çıkarılmıştır. Araştırma kapsamında yöneticiye duyulan güven ile hizmet inovasyon performansı arasında nasıl bir ilişki olduğu ve bu ilişkide içsel motivasyon ile örgütsel öğrenme değişkenlerinin aracılık rolünün etkisi test edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular doğrultusunda bütün değişkenler arasında pozitif ve anlamlı bir etkinin olduğu ortaya çıkmıştır. Yöneticiye duyulan güvenin hizmet inovasyon performansı üzerine etkisinde içsel motivasyonun ve örgütsel öğrenmenin kısmi aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir.

Keywords

References

  1. Akhlaq, A.and Ahmed, A. (2013). The effect of motivation on trust in the acceptance of internet banking in a low income country. International Journal of Bank Marketing, 31(2), 115-125.
  2. Akman, V., Hanoğlu, M. ve Kizil, C. (2015). Liderlik ile personel performansı arasındaki ilişki üzerine bir şirket incelemesi (an investigation of organization on the relationship between leadership and employee performance). Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences-ESOSDER), 14(52), 130-145.
  3. Avlonitis, G. J., Papastathopoulou, P. G. and Gounaris, S. P. (2001). An empirically‐based typology of product innovativeness for new financial services: success and failure scenarios. Journal of Product Innovation Management: an international publication of the product development and management association. 18(5), 324-342.
  4. Ayan, A. (2015). Etik liderlik tarzının iş performansı, içsel motivasyon ve duyarsızlaşma üzerine etkisi: kamu kuruluşunda bir uygulama. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 10(3), 117-141.
  5. Ayazlar, G. (2012). Otel işletmelerinde örgütsel öğrenme ve bilgi paylaşımının hizmet inovasyon performansına etkisi. kuşadası 5 yıldızlı otel işletmelerinde bir araştırma (Yayınlanmamış doktora tezi). Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitiüsü, Aydın.
  6. Azar, G. and Ciabuschi, F. (2017). Organizational innovation, technological innovation, and export performance: the effects of innovation radicalness and extensiveness. International Business Review, 26(2), 324-336.
  7. Baker, W. E. and Sinkula, J. M. (1999). The synergistic effect of market orientation and learning orientation on organizational performance. Journal of the Academy of Marketing Science, 27(4), 411-427.
  8. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu. (2019, 10 Ekim). Erişim adresi: https://www.bddk.org.tr/bultenfinturk.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Business Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

February 18, 2022

Submission Date

July 13, 2021

Acceptance Date

December 29, 2021

Published in Issue

Year 2022 Volume: 8 Number: 1

APA
Değirmenci, B., Öztürk, C., & Büyükbeşe, T. (2022). Yöneticiye duyulan güvenin hizmet inovasyon performansı üzerine etkisinde içsel motivasyonun ve örgütsel öğrenmenin aracılık rolü: Adıyaman ili finans sektöründe bir araştırma. Gazi İktisat Ve İşletme Dergisi, 8(1), 124-144. https://doi.org/10.30855/gjeb.2022.8.1.009
AMA
1.Değirmenci B, Öztürk C, Büyükbeşe T. Yöneticiye duyulan güvenin hizmet inovasyon performansı üzerine etkisinde içsel motivasyonun ve örgütsel öğrenmenin aracılık rolü: Adıyaman ili finans sektöründe bir araştırma. Gazi İktisat ve İşletme Dergisi. 2022;8(1):124-144. doi:10.30855/gjeb.2022.8.1.009
Chicago
Değirmenci, Bekir, Cahit Öztürk, and Tuba Büyükbeşe. 2022. “Yöneticiye Duyulan Güvenin Hizmet Inovasyon Performansı üzerine Etkisinde Içsel Motivasyonun Ve örgütsel öğrenmenin Aracılık Rolü: Adıyaman Ili Finans Sektöründe Bir Araştırma”. Gazi İktisat Ve İşletme Dergisi 8 (1): 124-44. https://doi.org/10.30855/gjeb.2022.8.1.009.
EndNote
Değirmenci B, Öztürk C, Büyükbeşe T (February 1, 2022) Yöneticiye duyulan güvenin hizmet inovasyon performansı üzerine etkisinde içsel motivasyonun ve örgütsel öğrenmenin aracılık rolü: Adıyaman ili finans sektöründe bir araştırma. Gazi İktisat ve İşletme Dergisi 8 1 124–144.
IEEE
[1]B. Değirmenci, C. Öztürk, and T. Büyükbeşe, “Yöneticiye duyulan güvenin hizmet inovasyon performansı üzerine etkisinde içsel motivasyonun ve örgütsel öğrenmenin aracılık rolü: Adıyaman ili finans sektöründe bir araştırma”, Gazi İktisat ve İşletme Dergisi, vol. 8, no. 1, pp. 124–144, Feb. 2022, doi: 10.30855/gjeb.2022.8.1.009.
ISNAD
Değirmenci, Bekir - Öztürk, Cahit - Büyükbeşe, Tuba. “Yöneticiye Duyulan Güvenin Hizmet Inovasyon Performansı üzerine Etkisinde Içsel Motivasyonun Ve örgütsel öğrenmenin Aracılık Rolü: Adıyaman Ili Finans Sektöründe Bir Araştırma”. Gazi İktisat ve İşletme Dergisi 8/1 (February 1, 2022): 124-144. https://doi.org/10.30855/gjeb.2022.8.1.009.
JAMA
1.Değirmenci B, Öztürk C, Büyükbeşe T. Yöneticiye duyulan güvenin hizmet inovasyon performansı üzerine etkisinde içsel motivasyonun ve örgütsel öğrenmenin aracılık rolü: Adıyaman ili finans sektöründe bir araştırma. Gazi İktisat ve İşletme Dergisi. 2022;8:124–144.
MLA
Değirmenci, Bekir, et al. “Yöneticiye Duyulan Güvenin Hizmet Inovasyon Performansı üzerine Etkisinde Içsel Motivasyonun Ve örgütsel öğrenmenin Aracılık Rolü: Adıyaman Ili Finans Sektöründe Bir Araştırma”. Gazi İktisat Ve İşletme Dergisi, vol. 8, no. 1, Feb. 2022, pp. 124-4, doi:10.30855/gjeb.2022.8.1.009.
Vancouver
1.Bekir Değirmenci, Cahit Öztürk, Tuba Büyükbeşe. Yöneticiye duyulan güvenin hizmet inovasyon performansı üzerine etkisinde içsel motivasyonun ve örgütsel öğrenmenin aracılık rolü: Adıyaman ili finans sektöründe bir araştırma. Gazi İktisat ve İşletme Dergisi. 2022 Feb. 1;8(1):124-4. doi:10.30855/gjeb.2022.8.1.009