Bu çalışmada Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından desteklenen iki adet işletmede iç ortam sıcaklık ve nem değerleri ile tasarım farklılıklarının bu sonuçlara etkisi analiz edilmiştir. Çalışma Bursa Karacabey Şahinköy ’de birbirine 800 metre mesafede aynı kapasite ve benzer planlama özelliklerine sahip iki Süt Sığırcılığı işletmesinde gerçekleştirilmiştir. Her bir işletmede 7 adet veri kaydedici cihaz kullanılmıştır. Ölçümler 18.12.2016 ile 19.01.2017 tarihleri arasında 1 ay boyunca devam etmiş olup, sıcaklık ve nem değerleri saatte bir olacak şekilde 24 saat boyunca kayıt altına alınmıştır. Birçok kaynakta sığırlar için uygun bağıl nemin %60-75 arasında olması gerektiği, %80’i geçmemesi önerildiği halde inceleme yapılan her iki işletmede de bağıl nemin birçok kez %100’lere ulaştığı hatta bir işletmede uzun saatler sürdüğü görülmüştür. İki işletme arasında iç ortam hava kalitesi açısından istatistiki farklar önemli (P<0,01) görülmüştür. Bu farkların yan duvar üstünün işletmelerden birinde perdeli sistemlerle diğerinde ise plastik doğrama malzeme ile kapatılmış olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Uç değerler açısından perdeli sistemde bağıl nem düzeyi daha yüksek, sıcaklık daha düşük görülmüştür. Havalandırma açısından işletme tasarımının iyileştirilmesi gerektiği ve yan duvar yüksekliği açısından bir standart geliştirilmesinin faydalı olacağı kanaatine varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |