Biberiye (Rosmarinus officinalis) Türkiye’de yaygın olarak üretilen tibbi aromatik bitkiler içerisinde yer almaktadır. Bu çalışmada, Biberiye bitkisinin üç farklı nem düzeyinde [% 8.2, %10.8 ve %15.3 (k.b)], boyutları, projeksiyon alanı, yapraklarının saptan kopma kuvveti, yaprak/sap oranı, uçucu yağ miktarı gibi bazı fiziko-mekanik özellikleri belirlenmiştir. Bu özellikler biberiye bitkisi için harmanlama ve ayırma düzenlerinin geliştirilmesinde dikkate alınması gereken önemli biyoteknik özelliklerdir. Araştırılan özelliklerin çoğu nem artışına bağlı olarak artmaktadır. Uçucu yağ içeriği nem düzeyinin artmasına bağlı olarak azalmıştır. Nem içeriğinin adaçayının fiziko-mekanik özellikleri üzerine etkisi önemli bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | May 16, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 33 Issue: 1 |