Research Article
BibTex RIS Cite

Goji Beri (Lycium barbarum L.) Fidesi Üretimine Farklı Ortamların Etkileri

Year 2016, Volume: 33 Issue: 1, 111 - 115, 16.05.2016
https://doi.org/10.13002/jafag845

Abstract

Bu araştırma, goji beri fidesi üretimine farklı ortamların etkilerini belirlemek amacıyla 2013 yılında yürütülmüştür. Çalışmada, torf (%100), toprak (%100), perlit (%100), kum (%100), torf-toprak (%50, %50), torf-perlit (%50, %50), torf-kum (%50, %50), torf-toprak-kum-perlit ( %25, %25, %25, %25) olmak üzere 8 farklı ortam kullanılmıştır. Bu ortamlara Çin orijinli goji beri tohumları ekilmiştir. Söz konusu 8 ortamın 3’ünde (toprak (%100), perlit (%100), kum (%100)) sağlıklı fide gelişimi gerçekleşmemiştir. Çalışmada, fide boyu, yaprak sayısı, kök boyu, kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, yeşil aksam yaş ağırlığı, yeşil aksam kuru ağırlığı, biyomas yaş ağırlığı, biyomas kuru ağırlığı ve kuru kök/biyomas ağırlığı oranları incelenmiştir. İncelenen tüm özellikler bakımından, fide ortamları arasındaki farklılıklar istatistiki (p<0,05 ve p<0,01) olarak önemli bulunmuştur. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre, tohumdan goji beri fidesi yetiştirmek için, fide toplam ağırlığı/bitki (4,22 g), fide boyu (41,30 cm) ve kök kuru ağırlığı/bitki (0,21 g) bakımından en yüksek değerlerin alındığı %100 torf ortamının en uygun olduğu belirlenmiştir.

References

  • Anonim (2012). Wolfberry (Lycium barbarum L.). http://www.vikipediansiklopedi.
  • Bucheli P, Vidal K and Shen L (2011). Goji berry effect on macular characteristics and plasma antioxidant levels. Optometryand Vision Science, Vol.88, No:2, p.257-262.
  • Çelebi M (2014). Farklı yetiştirme ortamlarının fide gelişimi ve kalitesi üzerine etkileri. www.researchgate.net
  • Çinkılıç H (2008). Farklı organik ve inorganik ortamlarda hıyar fidesi üretimi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5 (2), S:151-158. Tekirdağ.
  • Fernandez-Cuesta A, Jan C C, Fernández-Martínez J M and Velasco L (2013). Variability for seed phytosterols in sunflower germplasm. Crop Science Society of America, Vol: 54, No:1, P: 190-197.
  • Potterat O (2010). Goji (Lycium barbarum and L. chinense) phytochemisrtry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity. Planta Medica 76, 7-19.
  • Sharamon S and Bodo J (2007). Baginski Goji dieultimative superfrucht mit einemunüber troffenen nährstoff profilers chienen Dezember 2007 149 Seiten, Paperback ISBN: 978-3-89385-544-5.
  • Şahin Ü, Özdeniz A, Zülkadir A ve Alan R (1998). Sera koşullarında damla sulama yöntemi ile sulanan domates (Lycopersicon esculentum Mill.) bitkisinde farklı yetiştirme ortamlarının verim, kalite ve bitki gelişmesine olan etkileri. Tr. J. of Agriculture and Forestry. Vol: 22, P: 71-79.
  • Yılmaz G (2013). Egzotik bir meyve: Goji Berry. Harman Dergisi, Sayı:5, Sayfa:40-44.
Year 2016, Volume: 33 Issue: 1, 111 - 115, 16.05.2016
https://doi.org/10.13002/jafag845

Abstract

References

  • Anonim (2012). Wolfberry (Lycium barbarum L.). http://www.vikipediansiklopedi.
  • Bucheli P, Vidal K and Shen L (2011). Goji berry effect on macular characteristics and plasma antioxidant levels. Optometryand Vision Science, Vol.88, No:2, p.257-262.
  • Çelebi M (2014). Farklı yetiştirme ortamlarının fide gelişimi ve kalitesi üzerine etkileri. www.researchgate.net
  • Çinkılıç H (2008). Farklı organik ve inorganik ortamlarda hıyar fidesi üretimi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5 (2), S:151-158. Tekirdağ.
  • Fernandez-Cuesta A, Jan C C, Fernández-Martínez J M and Velasco L (2013). Variability for seed phytosterols in sunflower germplasm. Crop Science Society of America, Vol: 54, No:1, P: 190-197.
  • Potterat O (2010). Goji (Lycium barbarum and L. chinense) phytochemisrtry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity. Planta Medica 76, 7-19.
  • Sharamon S and Bodo J (2007). Baginski Goji dieultimative superfrucht mit einemunüber troffenen nährstoff profilers chienen Dezember 2007 149 Seiten, Paperback ISBN: 978-3-89385-544-5.
  • Şahin Ü, Özdeniz A, Zülkadir A ve Alan R (1998). Sera koşullarında damla sulama yöntemi ile sulanan domates (Lycopersicon esculentum Mill.) bitkisinde farklı yetiştirme ortamlarının verim, kalite ve bitki gelişmesine olan etkileri. Tr. J. of Agriculture and Forestry. Vol: 22, P: 71-79.
  • Yılmaz G (2013). Egzotik bir meyve: Goji Berry. Harman Dergisi, Sayı:5, Sayfa:40-44.
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Güngör Yılmaz This is me

Ahmet Kınay This is me

Publication Date May 16, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 33 Issue: 1

Cite

APA Yılmaz, G., & Kınay, A. (2016). Goji Beri (Lycium barbarum L.) Fidesi Üretimine Farklı Ortamların Etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 33(1), 111-115. https://doi.org/10.13002/jafag845