Research Article
BibTex RIS Cite

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Deniz Balıkçılarının Sosyo-Ekonomik Yapısı

Year 2016, Volume: 33 Issue: 3, 259 - 270, 30.12.2016
https://doi.org/10.13002/jafag986

Abstract

Bu araştırmada Doğu Karadeniz Bölgesi deniz balıkçılığı, balıkçıların örgütlenme yapıları ve kooperatif üyesi balıkçıların sosyo-ekonomik yapısı değerlendirilmiştir. Araştırma materyalini su ürünleri kooperatiflerine üye olan balıkçılar oluşturmaktadır. Bu amaçla Artvin, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ve Sinop illerinde toplam 388 adet balıkçı ile görüşülmüş, sosyal ve ekonomik durum, var olan problemler belirlenmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur. Ayrıca bölgede kullanılan balıkçı gemilerinin teknik özellikleri de belirlenmeye çalışılmıştır.
Yapılan araştırma sonucunda tüm illerde tekne boyları, tayfa sayısı, sosyal güvence ve gelir memnuniyetleri arasında benzerlikler olduğu, eğitim durumları, yaş dağılımları ve balıkçılığı seçme nedenleri arasında ise farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan görüşmelere göre balıkçılık organizasyonlarının yetersizliği, aşırı avcılığa karşı sessiz kalınması, yasadışı ve düzensiz avcılık, balıkçı barınaklarının alt yapı eksikliği ve balıkçılığın devamı için finansal destek olmaması gibi sorunlar olduğu tespit edilmiştir.

References

  • Aksoy R ve Koç G (2012). Small-Scale Fisheries and Their Sustainability: A Field Study in Zonguldak Province. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 8: 87-103.
  • Atay D ve Korkmaz AŞ (2001). Su ürünleri üretimi: Türkiye'de ve Dünya’da Son Trendler. Türkiye Su Ürünleri Vakfı Dergisi, 1: 3-15.
  • Aydın M ve Karadurmuş U (2012). Consumer Behaviours for Sea Food in Ordu Province. Yunus Araştırma Bülteni, (3):18-23.
  • Aydın M ve Karadurmuş U (2013). Trabzon ve Giresun Bölgeleri’ndeki Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 3(9):57-71.
  • Brown A (2000). Understanding Food, Fish and Shell fish. Wadsworth/Thomson Learning. USA, 299-318.
  • Çeliker A, Dönmez D, Gül U, Demir A, Genç Y, Kalanlar Ş, Özdemir İ (2006). Karadeniz Bölgesi’nde Su Ürünleri Avcılığı Yapan İşletmelerin Sosyo-Ekonomik Analizi. Ankara Üniversitesi Su Ürünleri Araştırma Uygulama Merkezi. Ankara.
  • Çeliker SA, Korkmaz Ş, Demir A, Gül U, Dönmez D, Özdemir İ ve Kalanlar Ş (2008). Socio-Economic Analysis of Fisheries Farms in the Aegean Region, Ankara Üniversitesi Su Ürünleri Araştırma Uygulama Merkezi, Ankara.
  • Doğan K (2010). Socio-economical analysis of fisheryco-operatives and associates in Istanbul. Journal of Fisheries Sciences, 4(4): 318.
  • Doğan K ve Gönülal O (2011). Fisheries of Gökçeada Island (Aegean Sea) and Socio-EconomicStructure of Fishermen. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi/The Black Sea Journal of Science, 2(5): 57-69.
  • Düzgüneş E, Öztürk B, Zengin M. (Eds.) (2014). In: Turkish Fisheries in the Black Sea. Turkish Marine Research Foundation (TUDAV), Istanbul, TURKEY, Publication number. 40.
  • FAO (2000). FISAT II - FAO-ICLARM Stock Assessment Tool, http://www.fao.org/fishery/topic/16072/en
  • FAO (2011). Food and Agriculture Organization of the United Nations, Fishery Statistics. Fishstat Programme.
  • Güngör G, Özen SŞ ve Güngör H (2007). The Socio-Economic Structure of Fishery Activities and Sea food Marketing in Marmara Sea: A Case Study Along the Coastal Area of Tekirdağ Province. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(3): 311-325.
  • Seçer S, Korkmaz AŞ, Yavuzcan H, Atar HH ve Pulatsu S (2005). Su ürünleri üretimi: avcılık ve politikalar. Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kong., 3-7 Ocak 2005, Milli Kütüphane, Ankara. Cilt II: 773-790.
  • TÜİK (2010). Türkiye İstatistik Kurumu. Balıkçılık İstatistikleri. ISSN 1013-6177, 72 s.
  • TÜİK (2012). Türkiye İstatistik Kurumu. Balıkçılık İstatistikleri. ISSN 1013-6177, 73 s.
  • Ünal V, Tokaç A, Tosunoğlu Z, Akyol O, Özbilgin H ve Göncüoğlu H (2008). Fisheries Cooperatives and Problems of Izmir. Türkiye’nin Kıyı ve Deniz Alanları. VII. Ulusal Kongresi, Türkiye Kıyıları 08 Kongresi Bildiriler Kitabı 27–30 Mayıs, L. Balas (Editör), 377–385, Ankara.
  • Ünal V, Göncüoğlu H ve Yercan M (2009). Fisheries Cooperatives of Aegean Area. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yayınları, Yayın No:1 ISBN:978-605-60880-0-1, 131s, Ankara.
  • Yağlıoğlu D (2013). Fisheries of Akçakoca (West Black Sea) and socio-economic analysis of fishermen. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi, 9(1): 35-42.
  • Yücel Ş (2006). Middle Black Sea region fishing and socio-economic status of fishermen. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1-3): 529-532.
Year 2016, Volume: 33 Issue: 3, 259 - 270, 30.12.2016
https://doi.org/10.13002/jafag986

Abstract

References

  • Aksoy R ve Koç G (2012). Small-Scale Fisheries and Their Sustainability: A Field Study in Zonguldak Province. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 8: 87-103.
  • Atay D ve Korkmaz AŞ (2001). Su ürünleri üretimi: Türkiye'de ve Dünya’da Son Trendler. Türkiye Su Ürünleri Vakfı Dergisi, 1: 3-15.
  • Aydın M ve Karadurmuş U (2012). Consumer Behaviours for Sea Food in Ordu Province. Yunus Araştırma Bülteni, (3):18-23.
  • Aydın M ve Karadurmuş U (2013). Trabzon ve Giresun Bölgeleri’ndeki Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 3(9):57-71.
  • Brown A (2000). Understanding Food, Fish and Shell fish. Wadsworth/Thomson Learning. USA, 299-318.
  • Çeliker A, Dönmez D, Gül U, Demir A, Genç Y, Kalanlar Ş, Özdemir İ (2006). Karadeniz Bölgesi’nde Su Ürünleri Avcılığı Yapan İşletmelerin Sosyo-Ekonomik Analizi. Ankara Üniversitesi Su Ürünleri Araştırma Uygulama Merkezi. Ankara.
  • Çeliker SA, Korkmaz Ş, Demir A, Gül U, Dönmez D, Özdemir İ ve Kalanlar Ş (2008). Socio-Economic Analysis of Fisheries Farms in the Aegean Region, Ankara Üniversitesi Su Ürünleri Araştırma Uygulama Merkezi, Ankara.
  • Doğan K (2010). Socio-economical analysis of fisheryco-operatives and associates in Istanbul. Journal of Fisheries Sciences, 4(4): 318.
  • Doğan K ve Gönülal O (2011). Fisheries of Gökçeada Island (Aegean Sea) and Socio-EconomicStructure of Fishermen. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi/The Black Sea Journal of Science, 2(5): 57-69.
  • Düzgüneş E, Öztürk B, Zengin M. (Eds.) (2014). In: Turkish Fisheries in the Black Sea. Turkish Marine Research Foundation (TUDAV), Istanbul, TURKEY, Publication number. 40.
  • FAO (2000). FISAT II - FAO-ICLARM Stock Assessment Tool, http://www.fao.org/fishery/topic/16072/en
  • FAO (2011). Food and Agriculture Organization of the United Nations, Fishery Statistics. Fishstat Programme.
  • Güngör G, Özen SŞ ve Güngör H (2007). The Socio-Economic Structure of Fishery Activities and Sea food Marketing in Marmara Sea: A Case Study Along the Coastal Area of Tekirdağ Province. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(3): 311-325.
  • Seçer S, Korkmaz AŞ, Yavuzcan H, Atar HH ve Pulatsu S (2005). Su ürünleri üretimi: avcılık ve politikalar. Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kong., 3-7 Ocak 2005, Milli Kütüphane, Ankara. Cilt II: 773-790.
  • TÜİK (2010). Türkiye İstatistik Kurumu. Balıkçılık İstatistikleri. ISSN 1013-6177, 72 s.
  • TÜİK (2012). Türkiye İstatistik Kurumu. Balıkçılık İstatistikleri. ISSN 1013-6177, 73 s.
  • Ünal V, Tokaç A, Tosunoğlu Z, Akyol O, Özbilgin H ve Göncüoğlu H (2008). Fisheries Cooperatives and Problems of Izmir. Türkiye’nin Kıyı ve Deniz Alanları. VII. Ulusal Kongresi, Türkiye Kıyıları 08 Kongresi Bildiriler Kitabı 27–30 Mayıs, L. Balas (Editör), 377–385, Ankara.
  • Ünal V, Göncüoğlu H ve Yercan M (2009). Fisheries Cooperatives of Aegean Area. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yayınları, Yayın No:1 ISBN:978-605-60880-0-1, 131s, Ankara.
  • Yağlıoğlu D (2013). Fisheries of Akçakoca (West Black Sea) and socio-economic analysis of fishermen. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi, 9(1): 35-42.
  • Yücel Ş (2006). Middle Black Sea region fishing and socio-economic status of fishermen. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1-3): 529-532.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Naciye Erdoğan Sağlam This is me

Ertuğ Düzgüneş This is me

Gizem Özbek This is me

Publication Date December 30, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 33 Issue: 3

Cite

APA Erdoğan Sağlam, N., Düzgüneş, E., & Özbek, G. (2016). Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Deniz Balıkçılarının Sosyo-Ekonomik Yapısı. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 33(3), 259-270. https://doi.org/10.13002/jafag986