This research was carried out to determine on ontogenetic variability of essential oil content and components in Menthol Mint (Mentha arvensis L.) in Ankara ecological conditions. The experiment was set up in Randomized Block Design in 2009. In this research, essential oil content, components and dry herb/ fresh herb in menthol mint (Mentha arvensis L.) were determined at the pre-flowering, initial flowering and at 40–60 % flowering stages. The essential oil content varied from 0,80–1,77. The dry / fresh herb ratio varied from 22,67–38,67 %. L-menthol of major component of essential oil varied from 44,27–47,90 %. In this research, essential oil content, essential oil component and dry herb / fresh herb ratio were affected by harvesting at different developmental stages. The highest essential oil content, L-menthol and dry herb/ fresh herb ratio were determined at 40-60 % flowering stage.
Bu çalışma 2009 yılında Ankara ekolojik koşullarında Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü kampüsü içerisindeki deneme tarlasında yürütülmüştür. Araştırma da üç farklı biçim zamanının (çiçeklenme öncesi, çiçeklenme başlangıcı ve % 40–60 çiçeklenme) Japon nanesi (Mentha arvensis L.) uçucu yağ oranı ve bileşenleri üzerine olan etkisi incelenmiştir. Uçucu yağ oranı % 0.80–1.77 arasında değişirken, kuru herba/yaş herba oranı % 22.67–38.67 arasında değişmiştir. Uçucu yağın en önemli bileşeni L-mentol olup biçim zamanlarına göre % 44,27–47,90 arasında değişmiştir. Çalışmada, uçucu yağ, uçucu yağ bileşeni ve kuru herba/yaş herba oranının bitkinin farklı gelişim dönemlerinde hasat edilmesinden etkilendiği görülmüştür. En yüksek uçucu yağ oranı, en yüksek L-mentol oranı ve en yüksek kuru herba/yaş herba oranı % 40–60 çiçeklenme döneminde yapılan hasattan alınmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 2010 Issue: 2 |