BibTex RIS Cite

Nohutta Bakteri (Rhizobium ssp.) Aşılamanın Değişik Büyüme Gelişme Dönemlerinde Bazı Bitkisel Özelliklere Etkileri

Year 1995, Volume: 1995 Issue: 1, - , 01.06.1995

Abstract

Çalışma, nohutta Rhizobium ssp. aşılamanın ekimden sonra değişik dönemlerde [20. gün, 40. gün ve çiçeklenme (62.gün)] bitkinin bazı özelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, saksı şartlarında ve tesadüf parselleri-faktöriyel deneme deseninde beş tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Bakteri aşılamanın bitkide toplam ağırlık,kök ağırlığı, toprak üstü aksam ağırlığı, etkili nodül sayısı ve ağırlığı ile kök ve toprak üstü akşamın azot oranına 40. ve 62. günde (çiçeklenme) önemli etkileri belirlenmiştir. Ayrıca, bakteri aşılamanın incelenen özelliklere çiçeklenme döneminde daha etkili olduğu da belirlenmiştir.

The Effects of Bacteria (Rhizobium ssp.) Inoculation on Some Characters in Chickpea at Different Growth-Developing Stages

Year 1995, Volume: 1995 Issue: 1, - , 01.06.1995

Abstract

This study was carried out to determine the effects of inoculation with Rhizobium ssp. on some characters in different stages [20 th day, 40 th day and flowering (62nd day)] after sowing in chickpea. The trial was designed in randomized plots-factorial with five replications in pot conditions. The effects of bacteria inoculation were found significant on total weight/plant, plant top parts weight/plant,number of effective nodule and weight/plant, rate of nitrogenin roots and top of plant/ plant at 40 th and 62 nd (flowering) days . On the other hand, the effects of bacteria inoculation on investigated characters were found higher in flowering stage than others.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Cevdet Akdağ This is me

Publication Date June 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 1995 Issue: 1

Cite

APA Akdağ, C. (1995). Nohutta Bakteri (Rhizobium ssp.) Aşılamanın Değişik Büyüme Gelişme Dönemlerinde Bazı Bitkisel Özelliklere Etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 1995(1).