ACİL SERVİSE BAŞVURAN YAŞLI HASTALARIN BİREYSEL ÖZELLİKLERİ VE BAŞVURALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Cilt: 1 Sayı: 1 1 Temmuz 2016
PDF İndir
TR

ACİL SERVİSE BAŞVURAN YAŞLI HASTALARIN BİREYSEL ÖZELLİKLERİ VE BAŞVURALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz

Tanımlayıcı tipte olan bu çalışma 65 yaş ve üzeri hastaların bireysel özellikleri ve acil servise başvurularının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 518 hasta oluşturmuştur. Anket formu ile toplanan veriler frekans, yüzdeler ve ki-kare testi ile değerlendirilmiştir. Acil servise başvuran hastaların %78,6’sı ayaktan tedavi edilmiştir. Hastalar, solunum problemleri (%34,2), gastrointestinal sistem problemleri (%18,0) ve non-spesifik problemler (%14,1) ile acil servise başvurmuştur. Hastaların sağlık sorunlarında ilk başvuru yeri sırasıyla hastane poliklinikleri (%51,9), aile sağlığı merkezleri (%48,5) ve acil servisler (%38,6)’dir. Hastaların %65,3’ü, aile sağlığı merkezlerini sonuç alamadıkları ve güvenemedikleri için kullanmadıklarını belirtmiştir. İlaçları düzenli kullanma, düzenli kan şekeri ve tansiyon ölçtürme kadınlarda daha yüksektir (p<0,05; p<0,05; p<0,001). Düzenli kan şekeri kontrolü yaptırma eğitim durumu yüksek olan hastalarda (p<0,05), düzenli tansiyon kontrolü yaptırma gelir durumu yüksek olanlarda daha yüksek bulunmuştur (p<0,001). Eğitim seviyesi ortaokul/lise/üniversite olanlarda düzenli egzersiz yapma oranı daha yüksektir (p<0,05). 65-75 yaş grubunun, ortaokul ve üzeri eğitime sahip olanların ve gelir durumunun yüksek olduğunu belirtenlerin aile sağlığı merkezlerini düzenli kullandıkları bulunmuştur (p<0,05). İlkokul mezunlarının (p<0,05), kronik hastalığı olanların (p<0,001) ve aile sağlığı merkezlerini düzenli kullanmayanların (p<0,001) acil servisleri kullanım sıklığının son altı ayda 1-5 kez arasında olduğu belirlenmiştir. Acil servislerin uygun gerçek aciliyeti olan hastalara hizmet sunması için öncelikle sevk zincirinin işletilmesi, özellikle de birinci basamak sağlık hizmetlerinin daha etkin kullanılabilir hale getirilmesi, acil sağlık hizmetlerinin sunumu ve kullanımı ile ilgili doğru, etkin ve uygulanabilir politikaların oluşturulması gerekir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Flood M, Phillips KD. Creativity in older adults: A plethora of possibilities. Issues in Mental Health Nursing. ;28:389-411. Satar S, Sebe A, Avcı A, Karakuş A, İçme F. Yaşlı hasta ve acil servis. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2004;29:43-50.
  2. Pehlivan S, Karadakovan A. Yaşlı bireylerde fizyolojik değişiklikler ve hemşirelik tanılaması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi.2013; 2(3): 385-395.
  3. Sarıtaş A , Kandiş H, Baltacı D. Acil Servislerde Geriatrik Hastalara Yaklaşım. JAEM. 2013; 12: 93-7.
  4. Mert E. Geriatrik hastaların acil servis kullanımı. Turkish Journal of Geriatrics. 2006;9(2):70-74.
  5. Ünsal A, Çevik AA, Metintaş S, Arslantaş D, İnan OÇ. Yaşlı hastaların acil servis başvuruları. Turkish Journal of Geriatrics. 2003;6(3):83-88.
  6. Kekeç Z, Koç F, Büyük S. Acil serviste yaşlı hasta yatışlarının gözden geçirilmesi. Akademik Acil Tıp Dergisi. 2009;8(3):21-24.
  7. Schumacher JG, Deimling GT, Meldon S, Woorlard B. Older adults in the emergency department: predicting physicians burden levels. The Journal of Emergency Medicine. 2006;30:455-60.
  8. Ross MA, Compton S, Richardson D, Jones R, Nittis T, Wilson A. The use and effectiveness of an emergency department observation unit for elderly patients. Annals of Emergency Medicine. 2003;41:668-677.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Suzan Yıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2016

Gönderilme Tarihi

10 Şubat 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yıldız, S., & Bilgili, N. (2016). ACİL SERVİSE BAŞVURAN YAŞLI HASTALARIN BİREYSEL ÖZELLİKLERİ VE BAŞVURALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(1), 15-31. https://izlik.org/JA27NT64HA
AMA
1.Yıldız S, Bilgili N. ACİL SERVİSE BAŞVURAN YAŞLI HASTALARIN BİREYSEL ÖZELLİKLERİ VE BAŞVURALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Sağlık Bil. 2016;1(1):15-31. https://izlik.org/JA27NT64HA
Chicago
Yıldız, Suzan, ve Naile Bilgili. 2016. “ACİL SERVİSE BAŞVURAN YAŞLI HASTALARIN BİREYSEL ÖZELLİKLERİ VE BAŞVURALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 (1): 15-31. https://izlik.org/JA27NT64HA.
EndNote
Yıldız S, Bilgili N (01 Temmuz 2016) ACİL SERVİSE BAŞVURAN YAŞLI HASTALARIN BİREYSEL ÖZELLİKLERİ VE BAŞVURALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 1 15–31.
IEEE
[1]S. Yıldız ve N. Bilgili, “ACİL SERVİSE BAŞVURAN YAŞLI HASTALARIN BİREYSEL ÖZELLİKLERİ VE BAŞVURALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ”, Gazi Sağlık Bil, c. 1, sy 1, ss. 15–31, Tem. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27NT64HA
ISNAD
Yıldız, Suzan - Bilgili, Naile. “ACİL SERVİSE BAŞVURAN YAŞLI HASTALARIN BİREYSEL ÖZELLİKLERİ VE BAŞVURALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 1/1 (01 Temmuz 2016): 15-31. https://izlik.org/JA27NT64HA.
JAMA
1.Yıldız S, Bilgili N. ACİL SERVİSE BAŞVURAN YAŞLI HASTALARIN BİREYSEL ÖZELLİKLERİ VE BAŞVURALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Sağlık Bil. 2016;1:15–31.
MLA
Yıldız, Suzan, ve Naile Bilgili. “ACİL SERVİSE BAŞVURAN YAŞLI HASTALARIN BİREYSEL ÖZELLİKLERİ VE BAŞVURALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy 1, Temmuz 2016, ss. 15-31, https://izlik.org/JA27NT64HA.
Vancouver
1.Suzan Yıldız, Naile Bilgili. ACİL SERVİSE BAŞVURAN YAŞLI HASTALARIN BİREYSEL ÖZELLİKLERİ VE BAŞVURALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Sağlık Bil [Internet]. 01 Temmuz 2016;1(1):15-31. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27NT64HA