Giriş: Ortoreksiya nervoza (ON), sağlıklı besinlerin tüketilmesine karşı patolojik bir saplantıdır. Kişinin amacı sağlığını korumaktır. Diğer yandan öğün tüketim sıklığı ve zamanlaması ile öğünler arasındaki sürenin de sağlıkla ilgili etkileri olduğu bilinmektedir.
Amaç: Bu çalışmada, ON eğilimi olan bireylerin öğün düzenlerinin nasıl olduğunun belirlenmesi ve öğün sıklığı ile ON arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Google formlar ile 15 soruluk anket formu ile ORTO-11 ölçeğini içeren bir anket hazırlanmıştır. Anketin sosyal medya üzerinden, haberleşme grupları ve sosyal medya hesapları aracılığıyla dağılması ve uygulaması sağlanmıştır. Ankete Ocak - Nisan 2021 tarihleri arasında erişim sağlanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25 İstatistik paket programı kullanılarak uygun istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin %87.1’i kadın, %12.9’u erkektir. Kadın ve erkeklerin yaş ortalaması sırası ile 29.2±11.90 ve 41.6±11.96 yıl, genel yaş ortalaması ise 30.8±12.55 yıldır. Kadınların sırası ile ağırlık, boy uzunluğu ve beden kütle indeksi (BKİ) ortalamaları 58.7±21.90 kg, 164.0±5.95 cm ve 21.9±5.07 kg/m2, erkeklerin sırası ile 94.6±15.71 kg, 176.8±5.91 cm ve 30.4±5.80 kg/m2’dir. Kadınların sırası ile ana öğün, ara öğün günlük öğün sayısı ile ORTA-11 puan ortalamaları 2.5±0.55, 1.7±0.99, 4.1±1.09 ve 25.8±4.17’dir, erkeklerin ise 2.6±0.50, 2.5±2.08, 4.8±1.20 ve 27.6±6.29 olarak belirlenmiştir. ORTO-11 puanları ile ağırlık, BKİ, ana öğün sayısı, ara öğün sayısı, toplam öğün sayısı arasında negatif yönlü ilişki, istatistikse olarak anlamlı değildir.
Sonuç: Bu çalışmada, ağırlık, BKİ, ana öğün, ara öğün, toplam öğün sayıları arasında istatistiksel olarak önemsiz olsa da, negatif bir ilişki bulunmuştur. Konu ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Başkent Üniversitesi
KA20/481
Background: Orthorexia Nervosa (ON) is a pathological obsession with eating healthy foods. The purpose of the person is to protect his health. İt is known that the frequency and timing of meal consumption and the time between meals have health-related effects.
Aim: It was aimed to determine the tendency and the relationship between meal frequency and ON.
Method: A questionnaire and the ORTO-11 scale was prepared with Google forms. The distribution and application of the questionnaire through social media, communication accounts were ensured that was accessed between January - April 2021. The obtained data were evaluated with using SPSS 25.
Results: 87.1% of the individuals participating in the study were female and 12.9% were male. The mean age of women and men was 29.2±11.90 and 41.6±11.96 years, and the mean age was 30.8±12.55 years. The mean weight, height, BMI of women were 58.7±21.90 kg, 164.0±5.95 cm, 21.9±5.07 kg/m2, and 94.6±15.71 kg, 176.8±5.91 cm and 30.4±5.80 kg/m2 for men. The mean number of main meals and snacks/day and the ORTO-11 score of women, were 2.5±0.55, 1.7±0.99, 4.1±1.09, and 25.8±4.17, while for men it was 2.6±0.50, 2.5±2.08, 4.8±1.20, and 27.6. It was determined as ±6.29. The negative correlation between ORTO-11 scores and weight, BMI, number of main meals, number of snacks, and total number of meals is not statistically significant.
Conclusion: In this study, although statistically insignificant, a negative relationship was found between weight, BMI, main meal, snack, and the total number of meals. More work on the subject is needed.
KA20/481
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | KA20/481 |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 8 Ağustos 2021 |
Kabul Tarihi | 23 Kasım 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: 3 |