Objective: The aim of this study is to examine the nutritional labels of protein bars in terms of their energy and nutrient contents.
Materials and Methods: In this study, the label information of a total of 65 protein bars from 10 different brands sold in Turkey was examined in detail, and the energy, macro, and micronutrient contents were evaluated. The label information of the protein bars was transferred to the Excel 16.0 program for evaluation, and the SPSS 22.0 statistical program was used for the statistical analysis of the data.
Findings: The average energy, protein, and fat content per 100 grams of the protein bars examined in the study were 373.90±42.14 kcal, 26.67±7.06 g, and 26.67±7.06 g, respectively. 56.9% of the examined protein bars contain sweeteners, while 43.1% do not. It has been determined that whey protein, palm oil, and dates are used in the highest proportions as sources of protein, fat, and fruit in protein bars. It has been determined that different types and amounts of vitamins, minerals, prebiotics, and functional components are added to protein bars.
Conclusion: Protein bars have become popular in recent years and stand out as a snack due to their protein content per serving. It is important for individuals consuming protein bars to make their selections based on the amounts of fat, saturated fat, and added sugars declared on the product labels.
Amaç: Bu çalışmada, protein barların besin etiketlerinin enerji ve besin ögesi içerikleri bakımından incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Türkiye’de satışa sunulan 10 farklı markaya ait toplam 65 adet protein barın etiket bilgileri detaylı olarak incelenerek enerji, makro ve mikro besin ögesi içerikleri değerlendirilmiştir. Protein barların etiket bilgileri Excel 16.0 programına aktarılarak değerlendirilmiş ve verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22.0 istatistik programı kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmada incelenen protein barların 100 gramlarındaki ortalama enerji, protein ve yağ içeriği, sırasıyla, 373,90±42,14 kkal, 26,67±7,06 g ve 26,67±7,06 g’dır. İncelenen protein barların %56,9’u tatlandırıcı içerirken %43,1’i tatlandırıcı içermemektedir. Protein barlarda protein, yağ ve meyve kaynağı olarak en yüksek oranla peynir altı suyu proteini, palm yağı ve hurma kullanıldığı saptanmıştır. Farklı tür ve miktarlarda vitamin, mineral, prebiyotik ve fonksiyonel bileşenlerin protein barlara ilave edildiği belirlenmiştir.
Sonuç: Protein barlar, son yıllarda popüler hale gelen, bir porsiyonundaki protein içeriğiyle atıştırmalık olarak tercih edilmesi sebebiyle dikkat çeken bir yiyecektir. Protein bar tüketecek olan bireylerin ürünlerin etiketlerinde beyan edilen özellikle yağ, doymuş yağ ve eklenmiş şeker miktarlarını dikkate alarak seçim yapmaları önemlidir.
Anahtar Kelimeler: Protein bar, besin etiketi, enerji, makro ve mikro besin ögesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 19 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 9 Sayı: 3 |