Research Article

Dijitalleşme Sürecinde Okul Temeli Program Geliştirme

Volume: 6 Number: Özel Sayı April 25, 2022
TR EN

Dijitalleşme Sürecinde Okul Temeli Program Geliştirme

Abstract

Formel eğitim olgusu, insanların kendilerinin yarattığı bir sistemdir. Bu sistem işlevini okullar vasıtasıyla geçekleştirir. Okulun toplum ve bireyin gereksinimlerini dikkate alarak ortak noktada buluşturacak dengeleyecek bir mekanizmanın süreç içinde işlemesi gerekmektedir. Bu mekanizma disiplinlerarası bir disiplin alanıdır. Uygulamada bunun karşılığı Eğitimde Program Geliştirme olmuştur. Eğitimde program geliştirme süreçlerinde toplumu etkileyen her değişimin olumsuz etkilerinin nispeten azaltarak bireye ve topluma olumlu yansıması için eğitim ıslah edici ve çözümleyici gücünden faydalanılmaktadır. Eğitimde program geliştirme teori ve tekniği ile bu sürecin pratikteki somutlaşmış bir yansımasını sunmaktadır. Kesintisiz bir süreç olan Eğitimde Program Geliştirme, dünün problemlerinin yanında anın ve geleceğin problemlerini de dikkate almak, kararları bu bağlam üzerine temellendirmek durumundadır. Bu çalışmada, Covid 19 sürecinde dijitalleşme olgusuna bağlı hızlı yaşanan değişim sürecinin ortaya çıkardığı boşluk, eğitim programlarında düşünsel, sosyal, ekonomik ve kültürel bağlamda ele alınıp, programın paydaşları ve ögeleri açısından tartışılmış, ulusal düzeyde program geliştirme anlayışından okul temelli program geliştirme sürecine geçiş önerilmiştir.

Keywords

Dijitalleşme,, kültürel değişim,, sosyal değişim,, felsefi değişim,, ulusal program,, okul temelli program,

References

  1. AES (Applied Educational Systems). (2019). What are the 21.st century skills? https://www.aeseducation.com/career-readiness/what-are-21st-century-skills adresinden 16 Eylül 2019 tarihinde erişilmiştir.
  2. Aksoy, N. (2017). EBA (Eğitim Bilişim Ağı)'nın kullanım amacı, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş
  3. Aktay, S. ve Keskin, T. (2016). Eğitim bilişim ağı (EBA) incelenmesi. Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi, 2 (3), 27-44.
  4. Anonymous (2000), Needs assessments. evaluation of psychoactive substance use disorder treatment. World Health Organization (WHO). Workbook 3. WHO/MSD/MSB 00.2d. Web: http://www.unodc.org/docs/treatment//needs_assessment.pdf adresinden 21 Nisan 2021 tarihinde ulaşılmıştır.
  5. Ata, R. ve Kasım ,Y. (2016).Öğretmen adaylarının medya okuryazarlığı dersi kapsamında internet ve sosyal medya kullanımları, Journal of Kirsehir Education Faculty. 17/2: 581-602.
  6. Aydın, İ. (2012). Alternatif okullar. Pegem Yayıncılık.
  7. Audrey, N .ve Howard A., (1983). Developing a curriculum: a practıcal guidu'. Fourth Impression. London : George Aile n an d Unvvm.
  8. Bacanlı, H. (2006).Duyuşsal Davranış Eğitimi (3.Baskı). Ankara: Nobel Yayınları
  9. Barber, M., & Mourshed, M. (2007). How the world’s best performing schools come out on top. London, UK: McKinsey and Company
  10. Barutçugil, İ. (2004). Organizasyonda Duyguların Yönetimi, 2. Baskı, İstanbul: Kariyer Yayınları.
APA
Beydoğan, H. Ö. (2022). Dijitalleşme Sürecinde Okul Temeli Program Geliştirme. Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 6(Özel Sayı), 41-58. https://izlik.org/JA64SF69GK
AMA
1.Beydoğan HÖ. Dijitalleşme Sürecinde Okul Temeli Program Geliştirme. GAUN-JES. 2022;6(Özel Sayı):41-58. https://izlik.org/JA64SF69GK
Chicago
Beydoğan, Hacı Ömer. 2022. “Dijitalleşme Sürecinde Okul Temeli Program Geliştirme”. Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi 6 (Özel Sayı): 41-58. https://izlik.org/JA64SF69GK.
EndNote
Beydoğan HÖ (April 1, 2022) Dijitalleşme Sürecinde Okul Temeli Program Geliştirme. Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi 6 Özel Sayı 41–58.
IEEE
[1]H. Ö. Beydoğan, “Dijitalleşme Sürecinde Okul Temeli Program Geliştirme”, GAUN-JES, vol. 6, no. Özel Sayı, pp. 41–58, Apr. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA64SF69GK
ISNAD
Beydoğan, Hacı Ömer. “Dijitalleşme Sürecinde Okul Temeli Program Geliştirme”. Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi 6/Özel Sayı (April 1, 2022): 41-58. https://izlik.org/JA64SF69GK.
JAMA
1.Beydoğan HÖ. Dijitalleşme Sürecinde Okul Temeli Program Geliştirme. GAUN-JES. 2022;6:41–58.
MLA
Beydoğan, Hacı Ömer. “Dijitalleşme Sürecinde Okul Temeli Program Geliştirme”. Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 6, no. Özel Sayı, Apr. 2022, pp. 41-58, https://izlik.org/JA64SF69GK.
Vancouver
1.Hacı Ömer Beydoğan. Dijitalleşme Sürecinde Okul Temeli Program Geliştirme. GAUN-JES [Internet]. 2022 Apr. 1;6(Özel Sayı):41-58. Available from: https://izlik.org/JA64SF69GK