THE CONCEPTS OF “NEBΔ, “”RESÛL” AND “PROPHET” IN COMMENTARIES OF ELMALILI AND FAHREDDIN RÂZI

Volume: 3 Number: 1 June 1, 2015
TR EN

FAHREDDİN RÂZİ İLE ELMALILI TEFSİRLERİ BAĞLAMINDA NEBÎ, RESÛL VE PEYGAMBER KAVRAMLARINA GENEL BİR BAKIŞ

Abstract

Günümüzde yapılan Kur’an hakkındaki araştırmalar ve Kur’an Türkçe tercümelerinin daha iyi anlaşılabilir olabilmesi için, Kur’anî kavramların yerli yerinde kullanılması büyük önem arzetmektedir. “Nebî”, “Resûl” ve “Peygamber” kavramları bunların en önemlilerinden ve dikkatten en fazla kaçanlarındandır. Bu kavramların filolojik tahlillerinin esaslı olarak yapılması gereklidir. “Tefsîru’l-Kebîr veya Mefâtihu’l-Ğayb” adlı tefsirin yazarı Fahreddin Râzi (ö. 606/1209) ile “Hak Dini Kur’an Dili” adlı tefsirin yazarı Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır (ö. 1942) bu kavramları birbirinden ayırmış ve kullanımları hakkında hassasiyet göstermişlerdir. Bununla beraber Elmalılı’nın bazı ayetlerin tercümelerinde, “Peygamber” kelimesini şemsiye olarak kabul ederek, “resûl” ve “nebî” kavramlarının yerine kullanmasının problemli bir durum yarattığı kanaatindeyiz.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

June 1, 2015

Submission Date

June 1, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 3 Number: 1

APA
Aydın, A. (2015). FAHREDDİN RÂZİ İLE ELMALILI TEFSİRLERİ BAĞLAMINDA NEBÎ, RESÛL VE PEYGAMBER KAVRAMLARINA GENEL BİR BAKIŞ. Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 3(1), 67-84. https://izlik.org/JA63WD97EU
AMA
1.Aydın A. FAHREDDİN RÂZİ İLE ELMALILI TEFSİRLERİ BAĞLAMINDA NEBÎ, RESÛL VE PEYGAMBER KAVRAMLARINA GENEL BİR BAKIŞ. Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2015;3(1):67-84. https://izlik.org/JA63WD97EU
Chicago
Aydın, Abdurrahman. 2015. “FAHREDDİN RÂZİ İLE ELMALILI TEFSİRLERİ BAĞLAMINDA NEBÎ, RESÛL VE PEYGAMBER KAVRAMLARINA GENEL BİR BAKIŞ”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 3 (1): 67-84. https://izlik.org/JA63WD97EU.
EndNote
Aydın A (June 1, 2015) FAHREDDİN RÂZİ İLE ELMALILI TEFSİRLERİ BAĞLAMINDA NEBÎ, RESÛL VE PEYGAMBER KAVRAMLARINA GENEL BİR BAKIŞ. Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 3 1 67–84.
IEEE
[1]A. Aydın, “FAHREDDİN RÂZİ İLE ELMALILI TEFSİRLERİ BAĞLAMINDA NEBÎ, RESÛL VE PEYGAMBER KAVRAMLARINA GENEL BİR BAKIŞ”, Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, vol. 3, no. 1, pp. 67–84, June 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA63WD97EU
ISNAD
Aydın, Abdurrahman. “FAHREDDİN RÂZİ İLE ELMALILI TEFSİRLERİ BAĞLAMINDA NEBÎ, RESÛL VE PEYGAMBER KAVRAMLARINA GENEL BİR BAKIŞ”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 3/1 (June 1, 2015): 67-84. https://izlik.org/JA63WD97EU.
JAMA
1.Aydın A. FAHREDDİN RÂZİ İLE ELMALILI TEFSİRLERİ BAĞLAMINDA NEBÎ, RESÛL VE PEYGAMBER KAVRAMLARINA GENEL BİR BAKIŞ. Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2015;3:67–84.
MLA
Aydın, Abdurrahman. “FAHREDDİN RÂZİ İLE ELMALILI TEFSİRLERİ BAĞLAMINDA NEBÎ, RESÛL VE PEYGAMBER KAVRAMLARINA GENEL BİR BAKIŞ”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, vol. 3, no. 1, June 2015, pp. 67-84, https://izlik.org/JA63WD97EU.
Vancouver
1.Abdurrahman Aydın. FAHREDDİN RÂZİ İLE ELMALILI TEFSİRLERİ BAĞLAMINDA NEBÎ, RESÛL VE PEYGAMBER KAVRAMLARINA GENEL BİR BAKIŞ. Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi [Internet]. 2015 Jun. 1;3(1):67-84. Available from: https://izlik.org/JA63WD97EU

The target audience of the journal is academics working in the field of theology and other scientists interested in these subjects. Our journal publishes studies produced in the disciplines of the Fundamental Field of Theology.