EN
TR
HİZMET SEKTÖRÜNDE ELEKTRONİK BİLGİ SİSTEMİ KULLANIMININ HİZMET KALİTESİNE ETKİSİNİN BENCHMARKİNG YAKLAŞIMI İLE ÖLÇÜLMESİ VE BİR DİNLENME TESİSİNDE UYGULAMASI
Öz
Bilgi sistemi teknolojilerindeki hızlı gelişmeler hizmet işletmelerini de etkilemekte olup her geçen gün yeni rekabet stratejileri ortaya konulmaktadır. Rekabet üstünlüğü sağlamada hizmet kalitesi en önemli parametrelerden birisidir. Hizmet kalitesinin ölçülmesi hizmetlerin özgün karakteristikleri nedeniyle somut ürünlerin (mal) kalitesini ölçmekten daha zor olmaktadır. Hizmet kalitesinin ölçümüne yönelik literatürde pek çok model yer almasına rağmen, hizmet sunumunun klasik ve dijital bir uygulama ile kıyaslamasını içeren çalışmalar çok yaygın değildir. Bu çalışma ile hizmet kalitesindeki değişimin kıyaslama (benchmarking) yaklaşımı ile ölçülmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla tasarlanan model, müşterilerin taleplerini elektronik bilgi sistemi tabanlı tablet sistemi ile almaya başlayan bir hizmet işletmesinin, bu yeni durumun hizmet kalitesine ne kadar yansıdığını öğrenmek istemesi ile ortaya çıkmıştır. İşletmede gerçekleştirilen sistem analizi ile sağlanan verilere dayalı olarak, Uygulama bir dinlenme tesisinde gerçekleştirilmiştir. Bu dinlenme tesisi, lojistik hizmetlerinin önemli bir sağlayıcısı olan kamyon ve tır şoförlerinin hizmet aldığı bir tesistir. Tesis adisyon sisteminden dijital sisteme yeni geçmiş olup yeni sistemin hizmet kalitesine yansımasını ölçülmeye yönelik bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Hizmet kalitesi değişim oranı 3 farklı boyut üzerinden hesaplanmış ve tüm boyutların ortalama değişim oranı % 21,83 olarak tespit edilmiştir. Elde edilen sonuç bir hizmet işletmesi olan restoranlarda belirlenen boyutlar üzerinden klasik adisyon sistemi ve dijital sistem arasındaki müşteri algısında oluşan hizmet kalitesi değişim düzeyini göstermektedir. Bu çalışmada geliştirilen metot mevcut hizmet kalitesinin değişim düzeyini belirlemek için farklı hizmet işletmelerinde kullanılabilir.
Anahtar Kelimeler
References
- Cronin, J.J., Taylor, S.A. (1992), Measuring service quality: A reexamination and extension, Journal of Marketing, 56, 55-68.
- Cronin, J.J., Taylor, S.A. (1994), SERVPERF Versus SERVQUAL: Reconciling Performance-Based and Perceptions-Minus-Expectations Measurement of Service Quality, Journal of Marketing, 58, 125-131.
- Ersöz, S., Aktepe, A. (2020), Hizmet/Servis Sistemleri (2. Baskı), Seçkin Yayıncılık, Ankara.
- Fan, L. H., Gao, L., Liu, X., Zhao, S. H., Mu, H. T., Li, Z., Shi, L., Wang, L. L., Jia, X. L., Ha.
- Fleischman, G. M., Johnson, E. N., Walker, K. B. (2017), An Exploratory Investigation of Management Accounting Service Quality Dimensions Using Servqual and Servperf, Advances in Management Accounting, 91-125.
- Folz, D. H. (2004), Service Quality and Benchmarking The Performance Of Municipal Services, University Of Tennessee Public Administration Review, 64, 2, 132-255.
- Giannakis, D., Jamas, T., & Pollitt, M. (2005), Benchmarking And Incentive Regulation Of Quality Of Service: An Application To The Uk Electricity Distribution Networks, Enery Policy, 33 (17), 2256-2271.
- Grönroos C. (1984), A Service Quality Model and its Marketing Implications, European Journal of Marketing, 18 (4). Hakyeon, L., Chulhyun, K. (2014), Benchmarking Of Service Quality With Data Envelopment Analysis, Expert Systems with Applications, 41 (8), 3761-3768.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Early Pub Date
February 27, 2025
Publication Date
March 24, 2025
Submission Date
October 24, 2022
Acceptance Date
November 29, 2022
Published in Issue
Year 2025 Volume: 13 Number: 1
APA
Ersöz, O. Ö., Aktepe, A., Ersöz, S., & Türker, A. K. (2025). HİZMET SEKTÖRÜNDE ELEKTRONİK BİLGİ SİSTEMİ KULLANIMININ HİZMET KALİTESİNE ETKİSİNİN BENCHMARKİNG YAKLAŞIMI İLE ÖLÇÜLMESİ VE BİR DİNLENME TESİSİNDE UYGULAMASI. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım Ve Teknoloji, 13(1), 382-391. https://doi.org/10.29109/gujsc.1193710
