Topoloji Optimizasyonu Yapılmış Parçaların 3B Yazıcılar ile Doğrudan Üretilmesi
Öz
Bu çalışma çerçevesinde geliştirilen yöntem ile birlikte tasarım ve üretim akışına verilen mekanik parçaların topoloji optimizasyonu yapılmakta ve eklemeli imalat yöntemlerinden Eriyik Yığma Modellemeyi kullanan 3 boyutlu yazıcılarda doğrudan üretilebilmeleri için makine komutları üretilmektedir. Eklemeli imalat yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte topoloji optimizasyonu yöntemlerinin uygulanabilirliği ortaya çıkmıştır. Çalışmada kullanılan Eriyik Yığma Modelleme yöntemi karışık geometriye sahip parçaların üretimi için ilk akla gelen yöntemlerden olmasa da destek malzemesi konusundaki gelişmelerle birlikte daha da sıklıkla kullanılacağı öngörülmektedir. Geliştirilen yöntemde öncelikli olarak verilen parçanın tanımlanan koşullara göre topoloji optimizasyonu yapılmakta ve sonrasında parçanın iç yapısı kabuklardan oluşacak şekilde üretim komutları oluşturulmaktadır. Bu işlemler Rhino3D bilgisayar destekli yazılımı ile birlikte çalışan ve algoritma geliştirme ortamı olan Grasshopper3D ile otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Yöntemin geçerliliğini ortaya koymak için farklı yaklaşımlarla üretilmiş olan yalın dayanaklı kirişler yük altında test edilmiştir. Sonuçlara göre önerilen yöntem ile üretilen kirişin ağırlık-mukavemet başarımı diğerlerine göre oldukça iyidir.
Anahtar Kelimeler
References
- R. Rezaie, Topology optimization for fused deposition modeling process, Procedia CIRP 6 (2013) 521-526.
- N. Gardan, A. Schneider, Topological optimization of internal patterns and support in additive manufacturing, Journal of Manufacturing Systems 37 (2015) 417-425.
- M. Langelaar, Topology optimization of 3D self-supporting structures for additive manufacturing, Additive Manufacturing 12 (2016) 60-70.
- Z. Tomás, G.H. Paulino, Bridging topology optimization and additive manufacturing, Structural and Multidisciplinary Optimization 53.1 (2016) 175-192.
- M.P. Bendsøe, O. Sigmund, Material interpolation schemes in topology optimization, Archive of applied mechanics 69.9-10 (1999) 635-654.
- M.P. Bendsøe, A. Ben-Tal, J. Zowe, Optimization methods for truss geometry and topology design, Structural optimization 7.3 (1994) 141-159.
- H. Kawamura, H. Ohmori, N. Kito. Truss topology optimization by a modified genetic algorithm, Structural and Multidisciplinary Optimization 23.6 (2002) 467-473.
- S.Y. Wang, K. Tai, Structural topology design optimization using genetic algorithms with a bit-array representation, Computer methods in applied mechanics and engineering 194.36-38 (2005) 3749-3770.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Ulaş Yaman
*
0000-0001-8598-9281
Türkiye
Publication Date
March 24, 2019
Submission Date
December 2, 2018
Acceptance Date
February 6, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 7 Number: 1
Cited By
Dizüstü Bilgisayar Sehpası Tasarımı: Geleneksel ve Yeni İmalat Yöntemleri için Yapılan Tasarımlar ve Karşılaştırılması
International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry
https://doi.org/10.46519/ij3dptdi.8360043 BOYUTLU YAZICI İLE FARKLI RENKLERDE VE FARKLI DOLGU DESENLERİNDE ÜRETİLEN ÇEKME TEST NUMUNELERİNİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ
Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering
https://doi.org/10.17482/uumfd.8877863 BOYUTLU YAZICIDA ABS VE PLA FİLAMENTLER İLE FARKLI TABLA VE NOZUL SICAKLIKLARI KULLANILARAK ÜRETİLEN ÇEKME TEST NUMUNELERİNİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.17780/ksujes.997195Farklı üretim parametreleri kullanılarak 3B yazıcı ile üretilen test numunelerinin sürünme davranışlarının deneysel olarak incelenmesi
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17341/gazimmfd.1122973Eriyik yığma modelleme ile üretilen PET-G parçaların katman yüksekliğine ve test sıcaklığına bağlı darbe davranışı
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17341/gazimmfd.10651313B yazıcıda farklı yazdırma hızlarında ABS ve PLA malzeme ile üretilen çekme test numunelerinin mekanik özelliklerinin karşılaştırılması
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17341/gazimmfd.961981Optimal path finding in 3D environment: Application for the exhibition space through 3D visualization and BIM
International Journal for Simulation and Multidisciplinary Design Optimization
https://doi.org/10.1051/smdo/2023008Hybrid structure optimization approach in additive manufacturing and its application to Torque link
The International Journal of Advanced Manufacturing Technology
https://doi.org/10.1007/s00170-025-16421-x
