Güç Elektroniği Transformatörlerinin İncelenmesi ve Bir DA/DA Dönüştürücü Uygulaması
Abstract
Malzeme bilimindeki gelişmelere paralel olarak artan güç-boyut oranı ile özellikle ağırlığın önemli olduğu hava, kara, deniz araçları ile uzay teknolojilerinde yüksek frekans transformatörleri (YFT)’ne olan talep artış göstermektedir. Özellikle YFT’lerin yarı iletken anahtarlar ile birlikte kullanılması sonucunda elde edilen güç dönüştürücüler (Güç Elektroniği Transformatörü – GET), elektrikli araçlardan uzay araçlarına, dağıtık üretim ve depolama birimlerinin şebeke entegrasyonuna kadar birçok uygulamada geniş bir kullanım alanı bulmuşlardır. Bu çalışmada GET yapıları incelenerek, DA/DA dönüştürme yapan tam köprü dönüştürücünün benzetim ve uygulaması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ilk olarak GET’ler incelenmiş ve devre topolojileri ile kullanım alanları analiz edilmiştir. Daha sonra tam köprü tipi dönüştürücü topolojisi kullanılarak DA/DA dönüştürme yapan bir çevirici tasarımı yapılmış ve benzetimi gerçekleştirilmiştir. Benzetimi gerçekleştirilen dönüştürücü için gerekli malzeme seçimi yapılarak prototip hazırlanmış ve deneysel çalışmalar tamamlanmıştır. Deneysel kurulumu tamamlanan GET, 22 kHz anahtarlama frekansında test edilerek benzetim ve deneysel sonuçlar sunulmuştur.
Keywords
References
- Magnetics® Databook, 2004 Magnetics Catalog, www.mag-inc.com
- Ferroxcube® Databook, “Soft Ferrites and Accessories”, www.ferroxcube.com
- Siemens® Databook, “Ferrites and Accessories”, www.epcos.com
- TDK® Databook, “Ferrites for SMPS”, www.tdk.com
- Dujic, D., Kieferndorf, F., & Canales, F. (2012). Power electronic transformer technology for traction applications–an overview. Electronics, 16(1), 50-56.
- Du, Y., Lukic, S., Jacobson, B., & Huang, A. (2011, September). Review of high power isolated bi-directional DC-DC converters for PHEV/EV DC charging infrastructure. In 2011 IEEE Energy Conversion Congress and Exposition (pp. 553-560). IEEE.
- Lee, Y. J., Khaligh, A., & Emadi, A. (2009). Advanced integrated bidirectional AC/DC and DC/DC converter for plug-in hybrid electric vehicles. IEEE Transactions on vehicular technology, 58(8), 3970-3980.
- Wang, F., Duarte, J. L., & Hendrix, M. A. (2011). Grid-interfacing converter systems with enhanced voltage quality for microgrid application—Concept and implementation. IEEE Transactions on power electronics, 26(12), 3501-3513.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 11, 2019
Submission Date
April 24, 2019
Acceptance Date
June 7, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 7 Number: 2
Cited By
Yüksek Frekans Anahtarlamalı Faz Kontrollü DC-AC İnvertör
Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.18185/erzifbed.839499Power electronic transformers: A review
Measurement
https://doi.org/10.1016/j.measurement.2020.108848Implementation of Battery-Integrated Transformerless High-Gain Smart Inverter
Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji
https://doi.org/10.29109/gujsc.1598756
