In this study, the performances of the solar cookers produced in different types in Ankara conditions were examined. Two different types of experiment were carried out as water and potato. Water experiments were done in the same conditions and day, between 10 a.m. and 4 p.m. in July and August, by 1000 grams of water into the three different sun cookers. As a result of the experiments, the best result was obtained in the snail type sun cooker with 34 % performance in July. The next best result was obtained in box type sun cooker with 20 % performance in July. The worst result was obtained in chest type sun cooker with 11.5 % performance in August. In potato experiments, the samples were boiled in the snail type, the chest type and the box type sun cooker in 160, 180 and 270 min, respectively. The best performance again was obtained in snail type sun cooker
Bu çalışmada, Ankara şartlarında farklı tipte üretilen güneş ocaklarının ısıl performansları incelenmiştir. Su ve patates deneyi olmak üzere iki farklı deney yapılmıştır. Su deneylerinde, üç farklı güneş ocağına 1000’er gr su koyularak aynı gün ve şartlarda saat 10.00–16.00saatleri arasında Temmuz ve Ağustos aylarında yapılmıştır. Yapılmış olan deney sonucunda; en iyi performans Temmuz ayında %34’lük performans gösteren salyangoz tipi güneş ocağıyla elde edilmiştir.Daha sonraki en iyi performans ise Temmuz ayında %20’lik performansla küçük kutu tipi güneş ocağıyla elde edilmiştir.En düşük performans ise Ağustos ayında %11,5’lik oranla sandık tipi güneş ocağından elde edilmiştir. Patates deneylerinde ise, Temmuz ayında salyangoz tipi güneş ocağı 160 dk.’da, sandık tipi güneş ocağı 180 dk’da ve küçük kutu tipi güneş ocağı ise 270 dk.’da patatesleri pişirmiş olup en iyi performans yine salyangoz tipi güneş ocağıyla elde edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Tasarım ve Teknoloji |
Authors | |
Publication Date | July 16, 2014 |
Submission Date | July 16, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 2 Issue: 4 |