Research Article

Genç ve Kadın İşsizliğinde Histeri ve Doğal Oran Hipotezlerinin Test Edilmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri İçin Fourier Panel Birim Kök Testlerinden Kanıtlar

Volume: 11 Number: Ek December 31, 2020
EN TR

Genç ve Kadın İşsizliğinde Histeri ve Doğal Oran Hipotezlerinin Test Edilmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri İçin Fourier Panel Birim Kök Testlerinden Kanıtlar

Abstract

İşsizlik oranlarında doğal oran veya histeri hipotezlerinin geçerliliğinin test edilmesi uygulanacak istihdam politikalarının belirlenmesi açısından önemlidir. Söz konusu hipotezlerinin varlığının belirlenmesi için genellikle birim kök testleri kullanılmaktadır. Histeri hipotezi birim kök süreci ile temsil edilirken, birim kökün reddedilmesi halinde işsizlik serisinin durağan olduğu ve doğal oran hipotezinin geçerli olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, 28 Avrupa Birliği ülkesinde toplam işsizlik, kadın işsizliği, genç işsizliği, ve genç kadın işsizliği oranlarında doğal oran veya histeri hipotezinin geçerliliğini test etmektir. Bu nedenle, 2003Q2-2019Q1 dönemi toplam, genç, kadın ve genç kadın işsizlik serilerine Fourier panel KSS birim kök testleri uygulanmıştır. Bulgulara göre, sabit ve trende sahip modelde toplam işsizlikte Macaristan ve Portekiz hariç tüm ülkelerde işsizlik serileri ortalamaya dönme eğilimindedir. Bu durumda bahsedilen iki ülke için toplam işsizlikte histeri hipotezi geçerli iken, diğer ülkelerde doğal oran hipotezinin geçerli olduğunu söylemek mümkündür. Kadın, genç ve genç kadın işsizlik serilerine uygulanan panel birim kök testinden elde edilen bulgular, kadın işsizliğinde İngiltere, İspanya, Macaristan, Almanya, Slovenya ve Portekiz hariç diğer 22 ülkede; genç işsizliğinde tüm ülkelerde ve genç kadın işsizliğinde ise İngiltere hariç diğer 27 ülkede serilerin doğal oran hipotezinin geçerli olduğunu göstermektedir.

Keywords

References

  1. Akcan, A. T. (2019). Türkiye’de gençlerin işsizlik histerisi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(1), 31-47.
  2. Akdogan, K. (2016). Unemployment hysteresis and structural change in Europe. Central Bank of the Republic of Turkey Working Papers, 16/18, 1-30.
  3. Arestis, P. & Mariscal, I. B.-F. (2000). OECD unemployment: Structural breaks and stationarity. Applied Economics, 32(4), 399-403.
  4. Bai, J. & Ng, S. (2004). A panic attack on unit roots and cointegration. Econometrica, 72(4), 1127-1177.
  5. Bai, J. & Ng, S. (2010). Panel unit root tests with cross-section dependence: A further investigation. Econometric Theory, 26(4), 1088-1114.
  6. Bakas, D. & Papapetrou, E. (2014a). Unemployment in Greece: Evidence from Greek regions using panel unit root tests. The Quarterly Review of Economic and Finance, 54(4), 551-562.
  7. Bakas, D. & Papapetrou, E. (2014b). Unemployment by gender: Evidence from EU countries. International Advances in Economic Research, Springer; International Atlantic Economic Society, 20(1), 103-111.
  8. Ball, L. M. (2009). Hysteresis in unemployment: Old and new evidence. NBER Working Paper,14818, 1-35.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2020

Submission Date

November 2, 2020

Acceptance Date

December 22, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 11 Number: Ek

APA
Belke, M. (2020). Genç ve Kadın İşsizliğinde Histeri ve Doğal Oran Hipotezlerinin Test Edilmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri İçin Fourier Panel Birim Kök Testlerinden Kanıtlar. Gümüşhane University Journal of Social Sciences, 11(Ek), 56-73. https://doi.org/10.36362/gumus.820092
AMA
1.Belke M. Genç ve Kadın İşsizliğinde Histeri ve Doğal Oran Hipotezlerinin Test Edilmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri İçin Fourier Panel Birim Kök Testlerinden Kanıtlar. Gümüşhane University Journal of Social Sciences. 2020;11(Ek):56-73. doi:10.36362/gumus.820092
Chicago
Belke, Murat. 2020. “Genç Ve Kadın İşsizliğinde Histeri Ve Doğal Oran Hipotezlerinin Test Edilmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri İçin Fourier Panel Birim Kök Testlerinden Kanıtlar”. Gümüşhane University Journal of Social Sciences 11 (Ek): 56-73. https://doi.org/10.36362/gumus.820092.
EndNote
Belke M (December 1, 2020) Genç ve Kadın İşsizliğinde Histeri ve Doğal Oran Hipotezlerinin Test Edilmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri İçin Fourier Panel Birim Kök Testlerinden Kanıtlar. Gümüşhane University Journal of Social Sciences 11 Ek 56–73.
IEEE
[1]M. Belke, “Genç ve Kadın İşsizliğinde Histeri ve Doğal Oran Hipotezlerinin Test Edilmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri İçin Fourier Panel Birim Kök Testlerinden Kanıtlar”, Gümüşhane University Journal of Social Sciences, vol. 11, no. Ek, pp. 56–73, Dec. 2020, doi: 10.36362/gumus.820092.
ISNAD
Belke, Murat. “Genç Ve Kadın İşsizliğinde Histeri Ve Doğal Oran Hipotezlerinin Test Edilmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri İçin Fourier Panel Birim Kök Testlerinden Kanıtlar”. Gümüşhane University Journal of Social Sciences 11/Ek (December 1, 2020): 56-73. https://doi.org/10.36362/gumus.820092.
JAMA
1.Belke M. Genç ve Kadın İşsizliğinde Histeri ve Doğal Oran Hipotezlerinin Test Edilmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri İçin Fourier Panel Birim Kök Testlerinden Kanıtlar. Gümüşhane University Journal of Social Sciences. 2020;11:56–73.
MLA
Belke, Murat. “Genç Ve Kadın İşsizliğinde Histeri Ve Doğal Oran Hipotezlerinin Test Edilmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri İçin Fourier Panel Birim Kök Testlerinden Kanıtlar”. Gümüşhane University Journal of Social Sciences, vol. 11, no. Ek, Dec. 2020, pp. 56-73, doi:10.36362/gumus.820092.
Vancouver
1.Murat Belke. Genç ve Kadın İşsizliğinde Histeri ve Doğal Oran Hipotezlerinin Test Edilmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri İçin Fourier Panel Birim Kök Testlerinden Kanıtlar. Gümüşhane University Journal of Social Sciences. 2020 Dec. 1;11(Ek):56-73. doi:10.36362/gumus.820092