The rapid increase in world population and migration to urban areas has created the need for central water systems to deliver sustainable supply of clean drinking and utility water to consumers. The failure of tap water suppliers to maintain acceptable (Ministry of Health and the World Health Organization) drinking water standards is often associated with old and neglected distribution systems, and this problem can cause significant health risks for consumers. The present study examines certain physical, chemical, and microbial parameters of tap water. Samples were seasonally taken at 14 locations in Ardahan province, were evaluated according to the criteria of the Republic of Turkey, Ministry of Health and the World Health Organization (WHO). In addition, we aimed to determine whether the detected values constitute a potential risk for public health. Physical (temperature, pH, electrical conductivity, turbidity), chemical (F-, Cl-, NO3-, NO2-, SO4-2, Na+, K+, Mg+2, Ca+2), and microbial (coliform bacteria) parameters were examined in the samples. The physical and chemical analysis of the tap water samples showed that the results comply with the criteria of the Ministry of Health and the WHO. Microbial analysis showed no contamination in all of the sampling points during the winter season and in almost all of the sampling points during the spring season; these results were in accordance with the Ministry of Health criteria. However, coliform bacteria were detected at certain sampling points in the summer and autumn seasons.
Dünya nüfusunda hızlı artış ve kentsel alanlara göç, tüketicilere sürdürülebilir temiz içme ve kullanma suyu temini için merkezi su sistemlerine duyulan ihtiyacın nedeni olmuştur. Şebeke sularının kabul edilebilir (Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü) içme suyu seviyelerinin dışında olması, genellikle dağıtım sistemlerinin eski ve bakımsız olmasıyla ilişkili olup, tüketicilerde önemli sağlık risklerine neden olabilir. Bu çalışmada, şebeke sularının bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyal parametreleri incelenmiştir. Ardahan ilinde 14 lokasyonda mevsimsel olarak alınan örnekler, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı (SB) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Ayrıca, saptanmış değerlerin halk sağlığı açısından potansiyel risk oluşturup oluşturmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Örneklerde fiziksel (sıcaklık, pH, elektriksel iletkenlik, bulanıklık), kimyasal (F-, Cl-, NO3-, NO2-, SO4-2, Na+, K+, Mg+2, Ca+2) ve mikrobiyal (koliform bakteri) parametreler incelenmiştir. Şebeke suyu örneklerinin fiziksel ve kimyasal analiz sonuçlarının, SB ve DSÖ kriterlerine uygun olduğu saptanmıştır. Mikrobiyal (koliform bakteri) analiz sonucunda, kış mevsiminde örnekleme noktalarının tamamında, ilkbahar mevsiminde de neredeyse tüm örnekleme noktalarında koliform bakteri saptanmamış ve bu sonuçların SB kriterlerine uygun olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, yaz ve sonbahar mevsimlerinde bazı örnekleme noktalarında koliform bakteri tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 15, 2022 |
Submission Date | November 23, 2021 |
Acceptance Date | June 26, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |