Caltha palustris L. (Ranunculaceae) bitkisinin çiçek ve yaprak kısımlarının uçucu
yağları Clevenger aparatlı subuharı
destilasyonu yöntemiyle elde edilmiştir. Elde edilen uçucu yağların kimyasal
bileşenleri, GC-FID ve GC-MS teknikleriyle aydınlatılmıştır. C. palustris
bitkisinin çiçek ve yaprak kısımlarının uçucu yağlarında sırasıyla; toplam 52
ve 36 bileşik bulunmuş olup; sırasıyla %95.34 ve %82.4’lük kısımları
aydınlatılmıştır. Çiçek kısmının uçucu yağının başlıca bileşenleri; oktadekanol
(%25.40), fitol (%18.56), octanol (%9.01), neofitadien (%3.65), alkol (%36.30)
ve terpenoit (%22.62) bileşiklerden oluştuğu; yaprak kısmının uçucu yağ
analizinde ise ise heptadekan (%10.05), fitol (%8.94), oktadekanol (%6.3),
heneikosan (%3.03), (E)-β-farnesan (%1.34) gibi ağırlıklı olarak hidrokarbon
(%30.89) ve terpenoit (%14.59) bileşiklerden oluştuğu tespit edilmiştir C. palustris
bitkisinin çiçek ve yaprak kısımlarından elde edilen uçucu yağların
antimikrobiyal aktiviteleri, 8 adet Gram pozitif ve Gram negatif bakteri ve
mantarlara karşı araştırılmıştır. Uçucu yağların, Candida albicans ve Saccharomyces cerevisiae’ya (8-14mm) karşı antimikotik aktivite gösterdiği tespit edilmiştir.
The essential oils from flower and leaf of Caltha palustris
L. were obtained by hydrodistillation with Clevenger-type apparatus and
analyzed by GC-FID and GC-MS. Fifty-two compounds in the oil resulted from
flower of C. palustris, representing 95.34% and thirty-six compounds in the oil
obtained from leaf of C. palustris, representing 82.4%, were identified. The
main components of the volatile oil of the flower part are octadecanol
(25.40%), phytol (18.56%), octanol (9.01%) and neophytadien (3.65%) which are
alcohols (36.30%) and terpenoids (22.62%) type compounds. It was found that the
volatile oil of the leaf part consisted predominantly of hydrocarbons (30.89%) and terpenoid (14.59%) compounds such as heptadecane (10.05%), phytol
(8.94%), octadecanol (6.3%), heneicosane (3.03%) and (E)-β- farnesane (1.34%) were major
constituents. The antimicrobial activities of the essential oils obtained from
flower and leaf parts of C. palustris plant were investigated against 8 Gram
positive and Gram-negative bacteria and fungi. It has been determined that
essential oils have antimycotic activity against Candida albicans and Saccharomyces cerevisiae (8-14 mm),
respectively.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2019 |
Submission Date | February 28, 2018 |
Acceptance Date | July 25, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 |