Ülkemizin
önemli odun dışı orman ürünlerinden olan kuşburnu, tıbbı bitki ve gıda maddesi
olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, 2013 ve 2014 yıllarında Gümüşhane ilinde
doğal olarak yetişen Kuşburnu (Rosa
canina L.) ve Siyah kuşburnu (Rosa
pimpinellifolia L.) meyve örneklerinin C vitamini ve şeker analizleri
yıllara göre karşılaştırarak yapılmıştır. Örneklerin C vitamini analizleri, HPLC-UV
cihazı kullanılarak ČSN EN 14130 metodu ile; şeker analizleri, HPLC-RID cihazı
kullanılarak TS 13359 metoduna göre gerçekleştirildi. 2014 yılı siyah kuşburnu
meyve örneklerindeki C vitamini miktarı (305.92 ± 2.45 mg/100g), 2013 yılı
meyve örneklerinden (199.90 ± 2.11 mg/100g) daha fazla bulunmuştur. Kuşburnu
meyvelerinde ise 2013 yılı örneklerindeki C vitamini miktarı (423.61 ± 5.13
mg/100g), 2014 yılı örneklerinden (320.43 ± 3.98 mg/100g) daha fazla olduğu
tespit edilmiştir. Siyah kuşburnu ve kuşburnu meyveleri karşılaştırıldığında
ise kuşburnu meyvelerinin C vitamini miktarları bu iki yılda da siyah
kuşburnundan daha fazla olmuştur. 2014 yılı siyah kuşburnu meyvelerinin toplam
şeker miktarları (16.57± 0.58 g/100g), 2013 yılından (11.01 ± 0.66 g/100g) daha
fazla bulunmuştur. Kuşburnu meyvelerinde ise 2013 yılı meyvelerindeki toplam
şeker miktarı (18.26 ± 0.74g/100g), 2014 yılından (16.32 ± 0.49 g/100g) daha
çok tespit edilmiştir. Her iki kuşburnu türü karşılaştırıldığında 2013 yılı
meyvelerinin toplam şeker miktarı, kuşburnunda daha fazla iken 2014 yılı
meyvelerinin toplam şeker miktarının ise siyah kuşburnunda daha fazla olduğu görülmüştür.
Rosehip, one of the most important non-wood forest
products of our country, is used as a medicinal plant and food material. In
this study, vitamin C and sugar analyzes of rosehip (Rosa canina L.) and black
rosehip (Rosa pimpinellifolia L.) fruit samples naturally grown in Gumushane
province in 2013 and 2014 were compared according to years. Vitamin C analyzes
of the samples were carried out by HPLC-UV instrument according to ČSN EN
14130; sugar analyzes were performed according to TS 13359 method using
HPLC-RID device. The amount of vitamin C (305.92 ± 2.45 mg/100g) in black
rosehip fruit sample grown in 2014 was found to be higher than that of the
fruit samples (199.90 ± 2.11 mg/100g) grown in 2013. In the case of rosehip
fruit, the amount of vitamin C in the sample of the year 2013 (423.61 ± 5.13
mg/100g) was found to be higher than that the samples of the year 2014 (320.43
± 3.98 mg/100g). When compared to black rosehip and rosehip fruits, the amount
of vitamin C of rosehip fruits is higher than black rosehip in these two years.
The total sugar content (16.57 ± 0.58 g/100g) of black rosehip fruits grown in
2014 was found to be higher than that of the year 2013 (11.01 ± 0.66 g/100g).
In the case of rosehip fruit, the total sugar content (18.26 ± 0.74 g/100g) in
the fruits of the year 2013 was found to be more than that of the year 2014 (16.32 ± 0.49 mg/100g). When compared to
both types of rosehips, it was revealed that the total sugar amount of the
fruit samples grown in 2013 was higher in rosehip, while it was higher in black
rosehip in 2014.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 31, 2018 |
Submission Date | July 10, 2017 |
Acceptance Date | March 26, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 8 Issue: 2 |