Beyaz dut Morus alba oldukça karakteristik özelliklere sahip bir yaz meyvesidir. Beyaz dut pekmezi, pestili ve kömesi özellikle Gümüşhane’de geleneksel yöntemler ve yeni endüstriyel teknikler kullanılarak üretilen tanınmış yöresel ve geleneksel meyve ürünleridir. Bu çalışmada Gümüşhane beyaz dut pekmez, pestil ve kömesinin üretim şartları, üretim prosesleri ve ürün özellikleri incelenmiştir. Yapılan derleme bu gıdaların iyi birer karbohidrat, protein, enerji, mineral ve vitamin kaynağı olduğunu, potansiyel bir gıda olarak kullanılabileceğini göstermektedir
White mulberry, also known as Morus alba, is a summer fruit highly characteristic. White mulberry pekmez molasses , fruit leather pestil and kome coated walnut with fruit leather a well known local and traditional fruit products especially in Gümüşhane, are prepared from white mulberry Morus alba by using traditional and new industrial techniques. In this study, production conditions, processes and properties of the Gümüşhane’s pekmez, fruit leather and coated walnut with fruit leather were researched. The present rewiew shows that these products are extremely rich sources of carbohydrate, protein, energy, minerals and vitamin, demonstrating their potential use as a food
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 1 Issue: 1 |