BibTex RIS Cite

Organic rice farming in the Kızılırmak Delta

Year 2012, Volume: 2 Issue: 2, 0 - , 01.07.2012

Abstract

Kızılırmak Deltası'nda doğal hayatın ve ekolojik dengenin korunması ve sürdürülebilirliği, pestisit kirliliğine neden olan mevcut çeltik üretim sistemine alternatif olabilecek organik tarım sistemlerinin geliştirilmesi ile mümkündür. Kızılırmak Deltası'nda organik çeltik üretiminin geliştirilmesi, olası çevresel ve ekolojik risklerin azaltılmasına neden olacaktır. Kızılırmak Deltası'ndaki kırsal yaşamın ve biyolojik çeşitliliğin buluştuğu temel unsurlardan biri çeltik tarımıdır. Çeltik tarımının temel sorunlarının giderilmesi (herbisitlerin kullanımı, anız yakma gibi) deltadaki sulak alan ekosisteminin sorunlarına bir ölçüde çözüm oluşturabilecek ve yerel olarak bütünsel/önleyici çevre yönetim stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasına yön verecektir.
Çeltik üretimi yapan çiftçilerimizin doğal kökenli hammaddeler (özellikle yöredeki çiftlik ve sıvı atıkları, çeltik sap ve samanı, kanatlı gübresi gibi) kullanarak üretim yapmaları teşvik edilecektir. Çeltik tarımında kullanılan yabancı ot ilaçlarının ve kimyasal gübrelerin kullanılmasının önlenmesi ile deltayı tehdit eden kirlenme büyük ölçüde azalacaktır. Halihazırda, Kızılırmak Deltası'nda yer alan çeltik işletmelerinde ekim nöbeti uygulanmamaktadır. Bundan dolayı toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri bozulmaktadır. Bu nedenle, çiftlik gübresi ve organik artıklardan oluşan kompost ve yeşil gübre sayesinde toprak yapısı düzeltilecektir. Bununla birlikte, çeltikte hastalık ve zararlı kontrolünde ise kültürel, mekanik ve biyolojik yöntemler uygulanacağı için bir taraftan çevrenin korunması sağlanmış olacak diğer taraftan yüksek kalitede ürün alınmış olacaktır.


In the Kızılırmak Delta, conservation and sustainability of wildlife and ecological balance are possible with development of organic agricultural systems which are alternative to the current rice production system that cause pesticides pollution. Development of organic agricultural systems in Kızılırmak Delta will cause to be reduced environmental and ecological risks. One of the basic elements of rural life and the biological diversity in Kızılırmak Delta is rice farming. Elimination of the fundamental problems of rice cultivation (using of herbicides, stubble burning etc.) will be solved the problems of delta wetland ecosystem and can address locally development and implementation of holistic/preventative environmental management strategies.
Our rice farmers will be encouraged to grow rice using raw materials of natural origined (especially farm and liquid wastes, rice stalks and straw and poultry manure etc). With prevention of the using of herbisit and chemical fertilizers used in agriculture of paddy, the pollution threaten the delta will be greatly reduced. In the present, there is no rotation in paddy fields. Therefore, physical, chemical and biological properties of soil have impaired. For this reason, with compost from manure and organic wastes and green manure, the soil structure will be corrected. In addition, at the control of rice diseases and pests, cultural, mechanical and biological methods will be applied. Thus, protection of the environment and high quality product will be provided.

Kızılırmak Deltası’nda Organik Çeltik Tarımı

Year 2012, Volume: 2 Issue: 2, 0 - , 01.07.2012

Abstract

-

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Abdulveli Sirat This is me

İsmail Sezer This is me

Hasan Akay

Publication Date July 1, 2012
Submission Date January 30, 2014
Published in Issue Year 2012 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Sirat, A., Sezer, İ., & Akay, H. (2012). Kızılırmak Deltası’nda Organik Çeltik Tarımı. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2(2).