Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 2, 77 - 82, 30.06.2017

Öz

Günümüzde beslenmeye bağlı sağlık sorunları büyük bir yüzdeye sahiptir. Beslenme sorunlarının önlenmesinde bireyin beslenme programını düzenlemek, besin zenginleştirme, vitamin-mineral desteği ve sağlığın iyileştirilmesi ile hastalıkların kontrolü önemli halk sağlığı stratejileridir. Bu yöntemlerden en doğru olanını seçmek için var olan sağlık sorununun tanımlanması ve hitap edilen kesimin iyi bilinmesi gerekmektedir. Mikro besin ögeleri olarak adlandırılan vitamin-mineral eksikliklerinde ciddi sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır.  Böyle bir durumda bireysel bir yetersizlik söz konusu ise besin desteği kullanımı ön plana çıkarken; toplumun büyük bir çoğunluğunu kapsayan yetersizlik ve buna bağlı oluşan hastalık durumlarında besin zenginleştirme politikasını uygulamak doğru bir adım olabilmektedir. Ancak herhangi bir toksisite durumuyla karşılaşmamak için üst alım düzeylerinin iyi bilinmesi oldukça önemlidir.

Kaynakça

  • Pekcan, G. (2001). Vitamin ve Mineral Yetersizliklerinin Önlenmesinde Besin Desteği. I.Ulusal Ana-Çocuk Sağlığı Kongresi, Ankara.
  • Uluslar arası Gizli Açlık Kongresi. (2015)Erişim: http://www.sabriulkervakfi.org/GizliAclik, (21.02.2017)
  • T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü (2008). “Besin Destekleri Kullanılmalı Mı?”. Ankara. Yayın No: 727.
  • FAO/ILSI. (1997). Preventing Micronutrient Malnutrition: A Guide to Food-based Approaches. A Manual for Policy Makers and Programme Planners.
  • Dietary Supplement Health and Education Act. (1994). Erişim: https://ods.od.nih.gov/About/DSHEA_Wording.aspx#sec3, (18.01.2017).
  • Zeissel, SH. (2000). Is there a metabolic basis for dietary supplemen¬tation? Am. J. Clin.Nutr, 72 (Suppl): 507-11.
  • WHO/FAO. (2004) Codex Alimentarius Commission Report of the 27. session Geneva.
  • (EFSA, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, 2002): kuruma atıf
  • Yolcu, H ve ark. (2012) MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Raporu. İstanbul.Erişim: http://www.musiad.org.tr/F/Root/Pdf/Ara%C5%9Ft%C4%B1rma%20Raporlar%C4%B1/Sekt%C3%B6r%20Raporlar%C4%B1/Saglik_Sektor_Kurulu_Raporu_2012.pdf, (20.01.2017).
  • Keser, A, Yabancı, N, Öztürk, ME. (2014). Üniversite Öğrencilerinin Vitamin ve Mineral Desteği Kullanım Durumları. Sağlık Bilimleri Dergisi, (23): 108-113.
  • Coşkun, F, Turhan, H. (2010). İstanbul’da Vitamin Kullanım Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma. Marmara Eczacılık Dergisi, (14): 21-28.
  • Bailey, RL, Gahche, JJ, Lentino, CV, Dwyer, JT, Engel, JS, Thomas, PR, Betz, JM, Sempos, CT, Picciano, MF. (2011). Dietary supplement use in the United States, 2003–2006. The Journal of Nutrition,141(2): 261-6.
  • Chen, SY, Lin, JR, Chen, TH, Guo, SG, Kao, MD, Pan, WH. (2011). Dietary supplements usage among elderly Taiwanese during 2005-2008. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 20(2): 327.
  • Radimer, K, Bindewald, B, Hughes, J, Ervin, B, Swanson C, Picciano, MF. (2004). Dietary supplement use by US adults: data from the National Health and Nutrition Examination Survey, 1999–2000. Am J Epidemiol, (160): 339-49.
  • Ulusal Gıda ve Beslenme Stratejisi Çalışma Grubu Raporu. (2003). Yayın No: 2670. ISBN:975 – 19 – 3340-0
  • (TUSAF, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, 2004): kuruma atıf
  • FAO. (1995). Nutrition Education for the Public. FAO Food and Nutrition Paper 59, Rome.
  • FAO/WHO. (1992) "World Declaration and Plan of Action for Nutrition.1992". International Conference on Nutrition, Rome. (ICN/92/2).
  • FAO/WHO. (1994). Codex Alimentarius, Volume 4.
  • WHO, FAO. (2006). Guidelines on food fortification with micronutrients. Edit: Allen L, Bruno B, Dary O, Hurrell R. Geneva.
  • Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması. (2010). Erişim: http://www.sagem.gov.tr/TBSA_Beslenme_Yayini.pdf, (21.01.2017).
  • Pazarbaşı, İ, Gümüş, D, Çerçi, A, Çakmak, A. (2001). Ankara’da İkamet Eden 19-65 Yaş Arası Bireylerin Besin Seçimlerinde Zenginleştirmenin Besin Eğilimlerinin Saptanmasına Yönelik Çalışma. Hacettepe University Faculty of Health Sciences Journal, Vol 1, No Suppl1.
  • Positions of The American Dietetic Association. (2005). Fortification and Nutritional Supplements. J American Dietetic Assoc, 105(8);1300-1311.
  • Al-Naggar, AR, Chen, R. (2011). Prevalence of vitamin-mineral supplements use and associated factors amoung young Malaysians. Asian Pacific Journal Cancer Prevention, (12): 1023-1029.
  • Commission on Dietary Supplement Labels. (1997). Report to the President, Congress, and the Secretary of the Department of Health and Human Services. Commission on Dietary Supplement Labels/Office of Disease Prevention and Health Promotion, U.S. Govt. Printing Office, Washington D.C. 1997.
Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 2, 77 - 82, 30.06.2017

Öz

Kaynakça

  • Pekcan, G. (2001). Vitamin ve Mineral Yetersizliklerinin Önlenmesinde Besin Desteği. I.Ulusal Ana-Çocuk Sağlığı Kongresi, Ankara.
  • Uluslar arası Gizli Açlık Kongresi. (2015)Erişim: http://www.sabriulkervakfi.org/GizliAclik, (21.02.2017)
  • T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü (2008). “Besin Destekleri Kullanılmalı Mı?”. Ankara. Yayın No: 727.
  • FAO/ILSI. (1997). Preventing Micronutrient Malnutrition: A Guide to Food-based Approaches. A Manual for Policy Makers and Programme Planners.
  • Dietary Supplement Health and Education Act. (1994). Erişim: https://ods.od.nih.gov/About/DSHEA_Wording.aspx#sec3, (18.01.2017).
  • Zeissel, SH. (2000). Is there a metabolic basis for dietary supplemen¬tation? Am. J. Clin.Nutr, 72 (Suppl): 507-11.
  • WHO/FAO. (2004) Codex Alimentarius Commission Report of the 27. session Geneva.
  • (EFSA, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, 2002): kuruma atıf
  • Yolcu, H ve ark. (2012) MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Raporu. İstanbul.Erişim: http://www.musiad.org.tr/F/Root/Pdf/Ara%C5%9Ft%C4%B1rma%20Raporlar%C4%B1/Sekt%C3%B6r%20Raporlar%C4%B1/Saglik_Sektor_Kurulu_Raporu_2012.pdf, (20.01.2017).
  • Keser, A, Yabancı, N, Öztürk, ME. (2014). Üniversite Öğrencilerinin Vitamin ve Mineral Desteği Kullanım Durumları. Sağlık Bilimleri Dergisi, (23): 108-113.
  • Coşkun, F, Turhan, H. (2010). İstanbul’da Vitamin Kullanım Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma. Marmara Eczacılık Dergisi, (14): 21-28.
  • Bailey, RL, Gahche, JJ, Lentino, CV, Dwyer, JT, Engel, JS, Thomas, PR, Betz, JM, Sempos, CT, Picciano, MF. (2011). Dietary supplement use in the United States, 2003–2006. The Journal of Nutrition,141(2): 261-6.
  • Chen, SY, Lin, JR, Chen, TH, Guo, SG, Kao, MD, Pan, WH. (2011). Dietary supplements usage among elderly Taiwanese during 2005-2008. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 20(2): 327.
  • Radimer, K, Bindewald, B, Hughes, J, Ervin, B, Swanson C, Picciano, MF. (2004). Dietary supplement use by US adults: data from the National Health and Nutrition Examination Survey, 1999–2000. Am J Epidemiol, (160): 339-49.
  • Ulusal Gıda ve Beslenme Stratejisi Çalışma Grubu Raporu. (2003). Yayın No: 2670. ISBN:975 – 19 – 3340-0
  • (TUSAF, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, 2004): kuruma atıf
  • FAO. (1995). Nutrition Education for the Public. FAO Food and Nutrition Paper 59, Rome.
  • FAO/WHO. (1992) "World Declaration and Plan of Action for Nutrition.1992". International Conference on Nutrition, Rome. (ICN/92/2).
  • FAO/WHO. (1994). Codex Alimentarius, Volume 4.
  • WHO, FAO. (2006). Guidelines on food fortification with micronutrients. Edit: Allen L, Bruno B, Dary O, Hurrell R. Geneva.
  • Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması. (2010). Erişim: http://www.sagem.gov.tr/TBSA_Beslenme_Yayini.pdf, (21.01.2017).
  • Pazarbaşı, İ, Gümüş, D, Çerçi, A, Çakmak, A. (2001). Ankara’da İkamet Eden 19-65 Yaş Arası Bireylerin Besin Seçimlerinde Zenginleştirmenin Besin Eğilimlerinin Saptanmasına Yönelik Çalışma. Hacettepe University Faculty of Health Sciences Journal, Vol 1, No Suppl1.
  • Positions of The American Dietetic Association. (2005). Fortification and Nutritional Supplements. J American Dietetic Assoc, 105(8);1300-1311.
  • Al-Naggar, AR, Chen, R. (2011). Prevalence of vitamin-mineral supplements use and associated factors amoung young Malaysians. Asian Pacific Journal Cancer Prevention, (12): 1023-1029.
  • Commission on Dietary Supplement Labels. (1997). Report to the President, Congress, and the Secretary of the Department of Health and Human Services. Commission on Dietary Supplement Labels/Office of Disease Prevention and Health Promotion, U.S. Govt. Printing Office, Washington D.C. 1997.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Memnune Kabakuş

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kabakuş, M. (2017). MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(2), 77-82.
AMA Kabakuş M. MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. Haziran 2017;6(2):77-82.
Chicago Kabakuş, Memnune. “MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6, sy. 2 (Haziran 2017): 77-82.
EndNote Kabakuş M (01 Haziran 2017) MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6 2 77–82.
IEEE M. Kabakuş, “MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?”, Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 6, sy. 2, ss. 77–82, 2017.
ISNAD Kabakuş, Memnune. “MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6/2 (Haziran 2017), 77-82.
JAMA Kabakuş M. MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017;6:77–82.
MLA Kabakuş, Memnune. “MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 6, sy. 2, 2017, ss. 77-82.
Vancouver Kabakuş M. MİKRO BESİN ÖGESİ MALNÜTRİSYONUNDA BESİN DESTEĞİ Mİ? YOKSA ZENGİNLEŞTİRME Mİ?. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017;6(2):77-82.