Amaranthaceae familyasına ait bir tür olan Kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) farklı toprak ve iklim koşullarına uyum
sağlayabilen 7000 yıldır And Dağlarında yetişen bir bitkidir. Bitki protein, karbonhidrat,
esansiyel amino asitler, mineraller ve vitamin yönünden yüksek besin değerine
sahiptir. Kinoada bulunan fitoekdisteroitler, fenolik asitler, flavonoit gibi
sekonder metabolitler sağlığı olumlu yönde etkilemektedir. Tohumlar Gluten
içermediğinden dolayı Çölyak hastaları için güvenle tüketilen bir tahıl olmakla
beraber antidiyabetik, antioksidan ve immünomodülatör aktiviteleri de
mevcuttur.
Bölüm | Derlemeler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 2 |