Research Article
BibTex RIS Cite

Böbrek Taşı Olan Hastalarda Beslenme Durumunun PRAL Düzeyine Etkisinin Belirlenmesi

Year 2018, Volume: 7 Issue: 4, 1 - 9, 28.12.2018

Abstract

Bu
araştırma potansiyel böbrek asit yükü (PRAL) düzeyi ile böbrek taşı oluşumu
arasındaki ilişkiyi ve beslenme durumunun PRAL düzeyine etkisini değerlendirmek
amacı ile gözlemsel vaka-kontrol olarak planlanmıştır.



Araştırma
Ocak-2017 ile Ocak-2018 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini böbrek
taşı hastalığı tanısı konulmuş 20-65 yaş arası 44 hasta birey ile 44 sağlıklı
birey oluşturmaktadır.



Çalışmanın
verileri anket formu aracılığıyla yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak
toplanmıştır. Bireylerin bazı serum parametre düzeyleri analiz edilmiş ve
birçok antropometrik ölçümleri alınmıştır. Ayrıca bireylerin diyetle besin
ögesi alımlarının saptanması amaçlı 24 saatlik geriye dönük besin tüketim
kayıtları ve besin tüketim sıklıkları detaylı bir şekilde alınmıştır. İstatistiksel
analizler; Ki-kare, Indepedent Sample-t testi, Pearson ve Spearman korelasyon
katsayısı analizleri ile değerlendirilmiştir.



Çalışmada
günde 2,5 porsiyondan az et ve et ürünleri tüketen erkek bireylerin PRAL
değerlerinin hasta grupta sağlıklı gruba göre daha yüksek olduğu bulunmuştur
(p<0,05). Ayrıca hasta grubundaki erkek bireylerin yaşları ile PRAL
değerleri arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05).



Çalışma
sonunda bazı besin gruplarının fazla veya az tüketimlerinin PRAL düzeyini
etkileyebileceği düşünülmüştür. Ayrıca bireylerin PRAL düzeyinin böbrek taşı
oluşum risk faktörlerinden biri olabileceği düşünülmüştür.



References

  • 1. Moe OW. Kidney stones: pathophysiology and medical management. The lancet. 2006;367(9507):333-344.
  • 2. İpekçi T, Ateş E, Akın Y. Genel Metabolik Değerlendirme.
  • 3. Worcester EM, Coe FL. Nephrolithiasis. Primary Care: Clinics in Office Practice. 2008;35(2):369-391.
  • 4. Coe FL, Evan A, Worcester E. Kidney stone disease. The Journal of clinical investigation. 2005;115(10):2598-2608.
  • 5. Mangano KM, Walsh SJ, Kenny AM, Insogna KL, Kerstetter JE. Dietary acid load is associated with lower bone mineral density in men with low intake of dietary calcium. Journal of Bone and Mineral Research. 2014;29(2):500-506.
  • 6. Vezzoli G, Dogliotti E, Terranegra A, et al. Dietary style and acid load in an Italian population of calcium kidney stone formers. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. 2015;25(6):588-593.
  • 7. Pedone C, Napoli N, Pozzilli P, et al. Quality of diet and potential renal acid load as risk factors for reduced bone density in elderly women. Bone. 2010;46(4):1063-1067.
  • 8. Thorpe MP, Evans EM. Dietary protein and bone health: harmonizing conflicting theories. Nutrition reviews. 2011;69(4):215-230.
  • 9. Kerstetter JE, O’Brien KO, Insogna KL. Low protein intake: the impact on calcium and bone homeostasis in humans. The Journal of nutrition. 2003;133(3):855S-861S.
  • 10. Sorensen MD, Hsi RS, Chi T, et al. Dietary intake of fiber, fruit and vegetables decreases the risk of incident kidney stones in women: a Women’s Health Initiative report. The Journal of urology. 2014;192(6):1694-1699.
  • 11. Zuckerman JM, Assimos DG. Hypocitraturia: pathophysiology and medical management. Rev Urol. 2009;11(3):134-144.
  • 12. Sakhaee K, Adams-Huet B, Moe OW, Pak CY. Pathophysiologic basis for normouricosuric uric acid nephrolithiasis. Kidney international. 2002;62(3):971-979.13. BeBis (Beslenme Bilgi Sistemi) bilgisayar yazılım programı versiyon 7 [computer program].
  • 14. Banerjee T, Crews DC, Wesson DE, et al. High dietary acid load predicts ESRD among adults with CKD. Journal of the American Society of Nephrology. 2015;26(7):1693-1700.
  • 15. Remer T, Manz F. Estimation of the renal net acid excretion by adults consuming diets containing variable amounts of protein. The American journal of clinical nutrition. 1994;59(6):1356-1361.
  • 16. Adler NE, Boyce T, Chesney MA, et al. Socioeconomic status and health: The challenge of the gradient. American psychologist. 1994;49(1):15.
  • 17. Atuğ F, Canoruç N. Tekrarlayan Üriner Sistem Kalsiyum Taşlarının Metabolik Değerlendirmesi ve Medikal Yaklaşımlar.
  • 18. Zeng G, Mai Z, Xia S, et al. Prevalence of kidney stones in China: an ultrasonography based cross‐sectional study. BJU international. 2017.
  • 19. Amato M, Lusini M, Nelli F. Epidemiology of nephrolithiasis today. Urologia internationalis. 2004;72(Suppl. 1):1-5.
  • 20. Tezcan S, Yardım N. Türkiye’de çeşitli sağlık kurumlarında doktor, hemşire ve tıp fakültesi öğrencilerinin sigara içme boyutu. Tüberküloz ve Toraks Dergisi. 2003;51(4):390-397.
  • 21. Satman I, Grubu T-IÇ. TURDEP-II Sonuçları. Türk Endokronoloji ve Metabolizma Derneği [homepage on the internet]. 2011.
  • 22. Dhote R, Thiounn N, Debre B, Vidal-Trecan G. Risk factors for adult renal cell carcinoma. Urologic Clinics of North America. 2004;31(2):237-247.
  • 23. Fazlioglu A, Kurtulus FO, Cek M, Bas S, Salman Y, Tandogdu Z. The effect of smoking on spontaneous passage of distal ureteral stones. BMC urology. 2014;14(1):27.
  • 24. Organization WH. Global Status Report on Alcohol and Health World Health Organization. Geneva, Switzerland. 2014.
  • 25. Ünal B, Ergör G, Horasan G, Kalaça S, Sözmen K. Türkiye kronik hastalıklar ve risk faktörleri sıklığı çalışması. Ankara: Sağlık Bakanlığı. 2013.
  • 26. Ferraro PM, Taylor EN, Gambaro G, Curhan GC. Soda and other beverages and the risk of kidney stones. Clinical Journal of the American Society of Nephrology. 2013;8(8):1389-1395.
  • 27. Hirvonen T, Pietinen P, Virtanen M, Albanes D, Virtamo J. Nutrient intake and use of beverages and the risk of kidney stones among male smokers. American Journal of Epidemiology. 1999;150(2):187-194.
  • 28. Curhan GC, Willett WC, Rimm EB, Spiegelman D, Stampfer MJ. Prospective study of beverage use and the risk of kidney stones. American Journal of Epidemiology. 1996;143(3):240-247.
  • 29. Trinchieri A, Maletta A, Lizzano R, Marchesotti F. Potential renal acid load and the risk of renal stone formation in a case–control study. European journal of clinical nutrition. 2013;67(10):1077-1080.
  • 30. Trinchieri A. A rapid food screener ranks potential renal acid load of renal stone formers similarly to a diet history questionnaire. Urolithiasis. 2013;41(1):3-7.
  • 31. Teunissen‐Beekman KF, Dopheide J, Geleijnse JM, et al. Effect of increased protein intake on renal acid load and renal hemodynamic responses. Physiological reports. 2016;4(5):e12687.
  • 32. Iwase H, Tanaka M, Kobayashi Y, et al. Lower vegetable protein intake and higher dietary acid load associated with lower carbohydrate intake are risk factors for metabolic syndrome in patients with type 2 diabetes: Post‐hoc analysis of a cross‐sectional study. Journal of diabetes investigation. 2015;6(4):465-472.
  • 33. Williams RS, Heilbronn LK, Chen DL, Coster AC, Greenfield JR, Samocha-Bonet D. Dietary acid load, metabolic acidosis and insulin resistance–Lessons from cross-sectional and overfeeding studies in humans. Clinical Nutrition. 2016;35(5):1084-1090.
  • 34. Bahadoran Z, Mirmiran P, Khosravi H, Azizi F. Associations between dietary acid-base load and cardiometabolic risk factors in adults: the Tehran Lipid and Glucose Study. Endocrinology and Metabolism. 2015;30(2):201-207.
Year 2018, Volume: 7 Issue: 4, 1 - 9, 28.12.2018

Abstract

References

  • 1. Moe OW. Kidney stones: pathophysiology and medical management. The lancet. 2006;367(9507):333-344.
  • 2. İpekçi T, Ateş E, Akın Y. Genel Metabolik Değerlendirme.
  • 3. Worcester EM, Coe FL. Nephrolithiasis. Primary Care: Clinics in Office Practice. 2008;35(2):369-391.
  • 4. Coe FL, Evan A, Worcester E. Kidney stone disease. The Journal of clinical investigation. 2005;115(10):2598-2608.
  • 5. Mangano KM, Walsh SJ, Kenny AM, Insogna KL, Kerstetter JE. Dietary acid load is associated with lower bone mineral density in men with low intake of dietary calcium. Journal of Bone and Mineral Research. 2014;29(2):500-506.
  • 6. Vezzoli G, Dogliotti E, Terranegra A, et al. Dietary style and acid load in an Italian population of calcium kidney stone formers. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. 2015;25(6):588-593.
  • 7. Pedone C, Napoli N, Pozzilli P, et al. Quality of diet and potential renal acid load as risk factors for reduced bone density in elderly women. Bone. 2010;46(4):1063-1067.
  • 8. Thorpe MP, Evans EM. Dietary protein and bone health: harmonizing conflicting theories. Nutrition reviews. 2011;69(4):215-230.
  • 9. Kerstetter JE, O’Brien KO, Insogna KL. Low protein intake: the impact on calcium and bone homeostasis in humans. The Journal of nutrition. 2003;133(3):855S-861S.
  • 10. Sorensen MD, Hsi RS, Chi T, et al. Dietary intake of fiber, fruit and vegetables decreases the risk of incident kidney stones in women: a Women’s Health Initiative report. The Journal of urology. 2014;192(6):1694-1699.
  • 11. Zuckerman JM, Assimos DG. Hypocitraturia: pathophysiology and medical management. Rev Urol. 2009;11(3):134-144.
  • 12. Sakhaee K, Adams-Huet B, Moe OW, Pak CY. Pathophysiologic basis for normouricosuric uric acid nephrolithiasis. Kidney international. 2002;62(3):971-979.13. BeBis (Beslenme Bilgi Sistemi) bilgisayar yazılım programı versiyon 7 [computer program].
  • 14. Banerjee T, Crews DC, Wesson DE, et al. High dietary acid load predicts ESRD among adults with CKD. Journal of the American Society of Nephrology. 2015;26(7):1693-1700.
  • 15. Remer T, Manz F. Estimation of the renal net acid excretion by adults consuming diets containing variable amounts of protein. The American journal of clinical nutrition. 1994;59(6):1356-1361.
  • 16. Adler NE, Boyce T, Chesney MA, et al. Socioeconomic status and health: The challenge of the gradient. American psychologist. 1994;49(1):15.
  • 17. Atuğ F, Canoruç N. Tekrarlayan Üriner Sistem Kalsiyum Taşlarının Metabolik Değerlendirmesi ve Medikal Yaklaşımlar.
  • 18. Zeng G, Mai Z, Xia S, et al. Prevalence of kidney stones in China: an ultrasonography based cross‐sectional study. BJU international. 2017.
  • 19. Amato M, Lusini M, Nelli F. Epidemiology of nephrolithiasis today. Urologia internationalis. 2004;72(Suppl. 1):1-5.
  • 20. Tezcan S, Yardım N. Türkiye’de çeşitli sağlık kurumlarında doktor, hemşire ve tıp fakültesi öğrencilerinin sigara içme boyutu. Tüberküloz ve Toraks Dergisi. 2003;51(4):390-397.
  • 21. Satman I, Grubu T-IÇ. TURDEP-II Sonuçları. Türk Endokronoloji ve Metabolizma Derneği [homepage on the internet]. 2011.
  • 22. Dhote R, Thiounn N, Debre B, Vidal-Trecan G. Risk factors for adult renal cell carcinoma. Urologic Clinics of North America. 2004;31(2):237-247.
  • 23. Fazlioglu A, Kurtulus FO, Cek M, Bas S, Salman Y, Tandogdu Z. The effect of smoking on spontaneous passage of distal ureteral stones. BMC urology. 2014;14(1):27.
  • 24. Organization WH. Global Status Report on Alcohol and Health World Health Organization. Geneva, Switzerland. 2014.
  • 25. Ünal B, Ergör G, Horasan G, Kalaça S, Sözmen K. Türkiye kronik hastalıklar ve risk faktörleri sıklığı çalışması. Ankara: Sağlık Bakanlığı. 2013.
  • 26. Ferraro PM, Taylor EN, Gambaro G, Curhan GC. Soda and other beverages and the risk of kidney stones. Clinical Journal of the American Society of Nephrology. 2013;8(8):1389-1395.
  • 27. Hirvonen T, Pietinen P, Virtanen M, Albanes D, Virtamo J. Nutrient intake and use of beverages and the risk of kidney stones among male smokers. American Journal of Epidemiology. 1999;150(2):187-194.
  • 28. Curhan GC, Willett WC, Rimm EB, Spiegelman D, Stampfer MJ. Prospective study of beverage use and the risk of kidney stones. American Journal of Epidemiology. 1996;143(3):240-247.
  • 29. Trinchieri A, Maletta A, Lizzano R, Marchesotti F. Potential renal acid load and the risk of renal stone formation in a case–control study. European journal of clinical nutrition. 2013;67(10):1077-1080.
  • 30. Trinchieri A. A rapid food screener ranks potential renal acid load of renal stone formers similarly to a diet history questionnaire. Urolithiasis. 2013;41(1):3-7.
  • 31. Teunissen‐Beekman KF, Dopheide J, Geleijnse JM, et al. Effect of increased protein intake on renal acid load and renal hemodynamic responses. Physiological reports. 2016;4(5):e12687.
  • 32. Iwase H, Tanaka M, Kobayashi Y, et al. Lower vegetable protein intake and higher dietary acid load associated with lower carbohydrate intake are risk factors for metabolic syndrome in patients with type 2 diabetes: Post‐hoc analysis of a cross‐sectional study. Journal of diabetes investigation. 2015;6(4):465-472.
  • 33. Williams RS, Heilbronn LK, Chen DL, Coster AC, Greenfield JR, Samocha-Bonet D. Dietary acid load, metabolic acidosis and insulin resistance–Lessons from cross-sectional and overfeeding studies in humans. Clinical Nutrition. 2016;35(5):1084-1090.
  • 34. Bahadoran Z, Mirmiran P, Khosravi H, Azizi F. Associations between dietary acid-base load and cardiometabolic risk factors in adults: the Tehran Lipid and Glucose Study. Endocrinology and Metabolism. 2015;30(2):201-207.
There are 33 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Original Article
Authors

Mehmet Arif İçer 0000-0002-1632-7484

Makbule Gezmen-karadağ 0000-0003-3202-3250

Publication Date December 28, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 7 Issue: 4

Cite

APA İçer, M. A., & Gezmen-karadağ, M. (2018). Böbrek Taşı Olan Hastalarda Beslenme Durumunun PRAL Düzeyine Etkisinin Belirlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(4), 1-9.
AMA İçer MA, Gezmen-karadağ M. Böbrek Taşı Olan Hastalarda Beslenme Durumunun PRAL Düzeyine Etkisinin Belirlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. December 2018;7(4):1-9.
Chicago İçer, Mehmet Arif, and Makbule Gezmen-karadağ. “Böbrek Taşı Olan Hastalarda Beslenme Durumunun PRAL Düzeyine Etkisinin Belirlenmesi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 7, no. 4 (December 2018): 1-9.
EndNote İçer MA, Gezmen-karadağ M (December 1, 2018) Böbrek Taşı Olan Hastalarda Beslenme Durumunun PRAL Düzeyine Etkisinin Belirlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 7 4 1–9.
IEEE M. A. İçer and M. Gezmen-karadağ, “Böbrek Taşı Olan Hastalarda Beslenme Durumunun PRAL Düzeyine Etkisinin Belirlenmesi”, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 7, no. 4, pp. 1–9, 2018.
ISNAD İçer, Mehmet Arif - Gezmen-karadağ, Makbule. “Böbrek Taşı Olan Hastalarda Beslenme Durumunun PRAL Düzeyine Etkisinin Belirlenmesi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 7/4 (December 2018), 1-9.
JAMA İçer MA, Gezmen-karadağ M. Böbrek Taşı Olan Hastalarda Beslenme Durumunun PRAL Düzeyine Etkisinin Belirlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2018;7:1–9.
MLA İçer, Mehmet Arif and Makbule Gezmen-karadağ. “Böbrek Taşı Olan Hastalarda Beslenme Durumunun PRAL Düzeyine Etkisinin Belirlenmesi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 7, no. 4, 2018, pp. 1-9.
Vancouver İçer MA, Gezmen-karadağ M. Böbrek Taşı Olan Hastalarda Beslenme Durumunun PRAL Düzeyine Etkisinin Belirlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2018;7(4):1-9.