Fonksiyonel besinlerin
sağlığa yararlı etkileri nedeniyle gıda endüstrisi bu alanda kendini
geliştirmekte ancak fonksiyonel besinlerin tüketici algılarına yönelik yapılan
araştırmalar sınırlı kalmaktadır. Bu çalışmada Gümüşhane Üniversitesi Sağlık
Bilimleri Fakültesi’nde yer alan öğretim elemanları ve öğrencilerin fonksiyonel
besinlere yönelik farkındalıklarının, bilgi düzeylerinin ve tüketim
sıklıklarının saptanması amaçlanmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden öğrencilere
ve öğretim elemanlarına aydınlatılmış onam formu imzalatılmış ve katılımcıların
genel özellikleri, fonksiyonel besin hakkındaki bilgi düzeyleri, fonksiyonel
besinleri kullanma ve genel beslenme alışkanlıklarını içeren bir anket formu
yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanmıştır. Katılımcıların boy uzunluğu ve vücut
ağırlığı ölçümleri araştırmacılar tarafından yöntemine uygun olarak alınmıştır.
Genel olarak katılımcıların %91’inin sıklıkla sağlıklı yaşlanma, zayıflama,
kalp damar hastalıklarından korunma gibi çeşitli nedenlerle fonksiyonel
besinleri tükettikleri bulunmuştur. Yaygın olarak tüketilen fonksiyonel
besinler arasında domates, probiyotikli süt ve yoğurt, kahve, omega-3 ilaveli
ürünler, tam tahıllı ekmek ve zeytinyağı vardır. Katılımcıların fonksiyonel
besinler hakkında bilgi sahibi olma durumları kişilerin yaş gruplarına, eğitim
düzeylerine ve öğrencilerin bölümlerine göre farklılık göstermektedir (p<0,05).
Ayrıca katılımcıların büyük çoğunluğu fonksiyonel besinler hakkında bilgiye
diyetisyen (%58), diğer sağlık çalışanları (%19) ve okul-üniversite (%13)
aracılığıyla ulaştığında güvenebileceğini bildirmiştir. Bu sonuçlar fonksiyonel
besinler hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğunu ve fonksiyonel besinlerin
sağlığı geliştirici yönlerinin diyetisyen ve diğer sağlık çalışanları
tarafından aktarılması gerektiğini göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 7 Issue: 4 |