ÖZ
Arı ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, antioksidan bileşimlerinden kaynaklan-maktadır. Ancak insan eritrositleri üzerinde t-butilhidroksiperoksit (t-BHP) kaynaklı oksidatif hasara karşı olası koruyucu etkinlikleri araştırılmamıştır. Bu çalışmadaki amacımız propolis, polen ve arı sütünün, izole edilen eritrositlerde t-BHP indüklü oksidatif hasara karşı koruyucu etkinliğe sahip olup olmadığını araştırmaktır. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden toplanan propolis ve polen örnekleri çeşitli solventler (su ve etanol) ile karıştırılarak ekstrakte edildi. Ticari olarak satın alınan arı sütü de su ile ekstrakte edildi. 15 gönüllüden toplanılan eritrositler santrifüj edildi ve izotonik tuzla yıkanılarak paketlendi. Tüm RBC paketleri bir araya toplandı ve kontrol, sulu propolis ekstraktı, etanollü propolis ekstraktı, sulu polen ekstraktı, sulu arı sütü ekstraktı, pozitif kontrol (kuersetin) ve t-BHP ile olmak üzere yedi gruba ayrıldı. Eritrositler ilk olarak arı ürünlerinin ekstraktları ile muamele edilmiştir ve daha sonra t-BHP eklenmiştir. Arı ürünlerinin koruyucu etkinlikleri, malondialdehit (MDA), toplam oksidan kapasite (TOK), toplam antioksidan kapasite (TAK), süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (KAT) aktiviteleri ile araştırıldı. İstatistiksel olarak, ANOVA ve post-hoc Tukey testleri uygulandı. Çalışma sonucunda tüm arı ürünlerinin MDA seviyelerini kontrol grubuna yakın seviyelerde kalmasına katkı sağladığı bulunmuştur. (p<0.05). Yine tüm arı ürünlerinin t-BHP grubuna göre TOK düzeylerini düşerken TAK düzeyleri ise yükselmiştir (p<0.05). Arı ürünlerinin SOD ve KAT seviyeleri üzerinde önemli bir etkisi gözlenmedi (p>0.05).
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ
TYL-2018-6804
The positive effects of bee products on human health are due to their antioxidant composition. However, their possible protective efficacy against t-butylhydroxyperoxide (t-BHP)-induced oxidative damage on human erythrocytes has not been investigated. Our aim in this study is to investigate whether propolis, pollen and royal jelly have protective efficacy against t-BHP-induced oxidative damage in isolated erythrocytes. Propolis and pollen samples collected from various regions of Turkey were extracted by mixing with various solvents (water and ethanol). Commercially purchased royal jelly was also extracted with water. The erythrocytes collected from 15 volunteers were centrifuged and packaged by washing with isotonic saline. All RBC packets were pooled together. The final erythrocyte packet was divided into seven groups as control, water extract of propolis, ethanolic extract of propolis, water extract of pollen, water extract of royal jelly, positive control (quercetin) and t-BHP groups. Erythrocytes were first treated with extracts of bee products and then t-BHP was added. Protective activities of bee products were investigated by malondialdehyde (MDA), total oxidant capacity (TOS), total antioxidant capacity (TAS), superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) activities. Statistically, one way ANOVA and post-hoc Tukey tests were applied. As a result of the study, it was found that all bee products contributed to keeping MDA levels close to the control group. (p<0.05). Again, while TOS levels of all bee products decreased compared to t-BHP, TAS levels increased (p<0.05). No significant effect of bee products on SOD and CAT enzyme activities was observed. (p>0.05).
TYL-2018-6804
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Project Number | TYL-2018-6804 |
Publication Date | March 25, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 12 Issue: 1 |