Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Üniversite Öğrencilerinin Akdeniz Diyetine Bağlılık Düzeylerinin Yaşam Kalitesi ve Beden Kütle İndeksi ile İlişkilendirilmesi

Yıl 2024, Cilt: 13 Sayı: 1, 139 - 146, 27.03.2024
https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1366496

Öz

Bu çalışma ile üniversite öğrencilerinde Akdeniz diyetine bağlılık düzeyini belirlemek ve Akdeniz diyetine bağlılık ile yaşam kalitesi ve BKİ ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışma Demiroğlu Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde eğitim gören ve araştırmaya katılmayı gönüllülük esasına dayalı olarak kabul eden 19-32 yaş arası 101 öğrenci ile yürütülmüştür. Katılımcılara veri toplama formu, Akdeniz Diyetine Bağlılık Ölçeği (MEDAS) ve Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) uygulanmıştır. BKİ ortalaması erkek ve kadınlarda sırasıyla 24,8±4,06 kg/m2 ve 22,3±3,99 kg/m2dir. Katılımcıların %69,3’ü normal BKİ aralığındadır. Akdeniz diyetine bağlılık oranlarında ise %9,9’unun sıkı bağlılık, %39,6’sının uyumluluk ve %50,5’inin uyumsuzluk gösterdiği saptanmıştır. MEDAS puan ortalaması 6,6±2,33 olarak hesaplanmıştır. Cinsiyete göre istatistiksel bir fark olmamakla birlikte erkeklerde daha yüksek olduğu görülmüştür ancak eğitim görülen bölüme, BKİ’ye, yaşa, fiziksel aktivite yapma durumuna, sigara ve alkol kullanımına, uyku süresine göre farklılık göstermediği belirlenmiştir. SF-36 alt boyut puanları ile MEDAS puanları arasında istatistiksel olarak önemli bir ilişki saptanmamıştır. BKİ değeri ile SF-36 alt boyut puanları arasında ise yalnızda ruhsal sağlık alt boyutunda ilişki saptanmış olup normal BKİ’ye sahip bireylerin, fazla kilolu bireylere göre ruhsal sağlıklarının daha iyi durumda olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma ile üniversite öğrencilerinin Akdeniz diyetine bağlılığının uyumsuz olduğu görülmektedir.

Etik Beyan

Bu çalışma 2022-2023 akademik yılında kesitsel gözlemsel bir çalışma olarak Helsinki Bildirgesi’ne uygun yapılmıştır. Katılımcılardan bilgilendirilmiş gönüllü olur formu alınmıştır. Çalışma için onay 17.01.2023 tarih 44140529/24890 sayılı Demiroğlu Bilim Üniversitesi Klinik Araştırma Etik Kurulu onayı ile alınmıştır. Ölçeklerin kullanılabilmesi için gerekli izinler alınmıştır.

Destekleyen Kurum

Destekleyen kurum yoktur.

Kaynakça

  • 1. Antonopoulou, M, Mantzorou, M, Serdari, A, Bonotis, K, Vasios, G, Pavlidou, E, Trifonos, C, Vadikolias, K, Petridis, D. and Giaginis, C. (2020). “Evaluating Mediterranean diet adherence in university student populations: Does this dietary pattern affect students' academic performance and mental health?”. The International Journal of Health Planning and Management, 35 (1), 5–21. https://doi.org/10.1002/hpm.2881
  • 2. García-Meseguer, M.J, Burriel, F.C, García, C.V. and Serrano-Urrea, R. (2014). “Adherence to Mediterranean diet in a Spanish university population”. Appetite, 78, 156–164. https://doi.org/10.1016/j.appet.2014.03.020
  • 3. Ventriglio, A, Sancassiani, F, Contu, M.P, Latorre, M, Di Slavatore, M, Fornaro, M. and Bhugra, D. (2020). “Mediterranean Diet and its Benefits on Health and Mental Health: A Literature Review”. Clinical practice and epidemiology in mental health: CP & EMH, 16 (Suppl-1), 156–164. https://doi.org/10.2174/1745017902016010156
  • 4. Guasch-Ferré, M. and Willett, W.C. (2021). “The Mediterranean diet and health: a comprehensive overview”. Journal of Internal Medicine, 290 (3), 549–566. https://doi.org/10.1111/joim.13333
  • 5. Tosti, V, Bertozzi, B. and Fontana, L. (2018). “Health Benefits of the Mediterranean Diet: Metabolic and Molecular Mechanisms”. The Journals of Gerontology. Series A, Biological Sciences and Medical Sciences, 73 (3), 318–326. https://doi.org/10.1093/gerona/glx227
  • 6. Kyrkou, C, Tsakoumaki, F, Fotiou, M, Dimitropoulou, A, Symeonidou, M, Menexes, G, Biliaderis, C.G. and Michaelidou, A.M. (2018). “Changing Trends in Nutritional Behavior among University Students in Greece, between 2006 and 2016”. Nutrients, 10 (1), 64. https://doi.org/10.3390/nu10010064
  • 7. Hadjimbei, E, Botsaris, G, Gekas, V. and Panayiotou, A.G. (2016). “Adherence to the Mediterranean Diet and Lifestyle Characteristics of University Students in Cyprus: A Cross-Sectional Survey”. Journal of Nutrition and Metabolism, 2016, 2742841. https://doi.org/10.1155/2016/2742841
  • 8. Martínez-González, M.Á, Corella, D, Salas-Salvadó, J, Ros, E, Covas, M.I, Fiol, M, Wärnberg, J, Arós, F, Ruíz-Gutiérrez, V, Lamuela-Raventós, R.M, Lapetra, J, Muñoz, M.Á, Martínez, J.A, Sáez, G, Serra-Majem, L, Pintó, X, Mitjavila, M.T, Tur, J.A, Portillo, M.P, Estruch, R. and PREDIMED Study Investigators (2012). “Cohort profile: design and methods of the PREDIMED study”. International Journal of Epidemiology, 41 (2), 377–385. https://doi.org/10.1093/ije/dyq250
  • 9. Pehlivanoğlu, E.F, Balcıoğlu, H. ve Ünlüoğlu, İ. (2020) “Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği’nin Türkçe’ye Uyarlanması Geçerlilik ve Güvenilirliği”. Osmangazi Journal of Medicine, 2020. 42 (2), 160-164. https://doi.org/10.20515/otd.504188
  • 10. Ware Jr, J.E. and Sherbourne, C.D. (1992). “The MOS 36-item short-form health survey (SF-36). I. Conceptual framework and item selection”. Medical Care, 30 (6), 473–483.
  • 11. Koçyiğit, H, Aydemir, Ö, Fişsek, G, Ölmez, N. ve Memiş, A. (1999). “Kısa Form-36'nın Türkçe Versiyonunun Güvenilirliği ve Geçerliliği”. İlaç ve Tedavi Dergisi, 12(2), 102-106.
  • 12. Kroes, M. and Osei-Assibey, G. (2016). “Impact of weight change on quality of life in adults with overweight/obesity in the United States: a systematic review”. Current Medical Research and Opinion, 2016, 3, 485-508
  • 13. Míguez Bernárdez, M, Castro Sobrino, L, Collins Greene, A. and de la Montaña Miguélez, J. (2013). “Variaciones en la dieta de universitarios gallegos (campus de Ourense) con relación al patrón cardioprotector de la dieta mediterránea [Variations of the diet of Galician university students (Ourense Campus) in relation to the pattern of the cardioprotective Mediterranean diet]”. Nutricion Hospitalaria, 28 (6), 2099–2106. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.6.6940
  • 14. de-Mateo-Silleras, B, Camina-Martín, M.A, Cartujo-Redondo, A, Carreño-Enciso, L, de-la-Cruz-Marcos, S. and Redondo-Del-Río, P. (2019). “Health Perception According to the Lifestyle of University Students”. Journal of Community Health, 44 (1), 74–80. https://doi.org/10.1007/s10900-018-0555-4
  • 15. Theodoridis, X, Grammatikopoulou, M.G, Gkiouras, K, Papadopoulou, S.E, Agorastou, T, Gkika, I, Maraki, M.I, Dardavessis, T. and Chourdakis, M. (2018). “Food insecurity and Mediterranean diet adherence among Greek university students”. Nutrition, Metabolism, and Cardiovasculardiseases: NMCD, 28 (5), 477–485. https://doi.org/10.1016/j.numecd.2018.02.007
  • 16. Metin, D. ve Okan Bakır, B. (2021). “The Association Between Mediterranean Diet And Emotional Status Among University Students”. ESTÜDAM Halk Sağlığı Dergisi, 6 (2), 159-168.
  • 17. Ojeda-Brito, R, Brito-Ojeda, M, Ruano, C, Nissensonh, M, Ruiz-Caballero, J, and Serra-Majem, L. (2015). “Drinking habits in a sample of university students. Relationship between the adherence to the Mediterranean Diet and BMI”. Nutricion Hospitalaria, 32 Suppl 2, 10326. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.sup2.10326
  • 18. Zurita-Ortega, F, San Roman-Mata, S, Chacon-Cuberos, R, Castro-Sanchez, M, Muros, J.J. (2018) “Adherence to the Mediterranean diet is associated with physical activity, self-concept and sociodemographic factors in university student”. Nutrients,, 10(8), 966.
  • 19. Scholz, A, Navarrete-Muñoz, E.M, Garcia de la Hera, M, Gimenez-Monzo, D, Gonzalez-Palacios, S, Valera-Gran, D, Torres-Collado, L. and Vioque, J. (2016). “Alcohol consumption and Mediterranean Diet adherence among health science students in Spain: the DiSA-UMH Study”. Gaceta Sanitaria, 30 (2), 126–132. https://doi.org/10.1016/j.gaceta.2015.10.011
  • 20. Sağır, G.Ş, Yurttagül, S.M. ve Kıratlı, B. (2020). “Üniversite öğrencilerinin beslenme durumlarının Akdeniz diyet kalite indeksi ile değerlendirilmesi”. Zeugma Sağlık Araştırmaları Dergisi, 2 (3), 98-106.

Associating University Students' Levels of Adherence to Mediterranean Diet with Quality of Life and Body Mass Index

Yıl 2024, Cilt: 13 Sayı: 1, 139 - 146, 27.03.2024
https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1366496

Öz

In this study, it was aimed to determine the level of adherence to the Mediterranean diet in university students and to examine the relationship between adherence to the Mediterranean diet and quality of life and BMI. The study was conducted with 101 students aged 19-32 who were studying at Demiroğlu Bilim University Faculty of Health Sciences and accepted to participate in the research on a voluntary basis. Data collection form, Mediterranean Diet Adherence Scale (MEDAS) and Quality of Life Scale (SF-36) were applied to the participants. The mean BMI is 24.8±4.06 kg/m2 and 22.3±3.99 kg/m2 in men and women, respectively. 69.3% of the participants were in the normal BMI range. In terms of adherence to the Mediterranean diet, 9.9% showed strict adherence, 39.6% showed compliance, and 50.5% showed non-compliance. The mean MEDAS score was calculated as 6.6±2.33. Although there is no statistically significant difference based on gender, it has been observed to be higher in males. However, it has been determined that it does not vary according to the field of education, BMI, age, physical activity status, smoking and alcohol consumption, and sleep duration. There was no statistically significant relationship found between SF-36 subscale scores and MEDAS scores. There was a relationship between BMI value and SF-36 sub-dimension scores only in the mental health sub-dimension, and it was determined that individuals with normal BMI had better mental health than overweight individuals. With this study, it is seen that the adherence of university students to the Mediterranean diet is incompatible.

Kaynakça

  • 1. Antonopoulou, M, Mantzorou, M, Serdari, A, Bonotis, K, Vasios, G, Pavlidou, E, Trifonos, C, Vadikolias, K, Petridis, D. and Giaginis, C. (2020). “Evaluating Mediterranean diet adherence in university student populations: Does this dietary pattern affect students' academic performance and mental health?”. The International Journal of Health Planning and Management, 35 (1), 5–21. https://doi.org/10.1002/hpm.2881
  • 2. García-Meseguer, M.J, Burriel, F.C, García, C.V. and Serrano-Urrea, R. (2014). “Adherence to Mediterranean diet in a Spanish university population”. Appetite, 78, 156–164. https://doi.org/10.1016/j.appet.2014.03.020
  • 3. Ventriglio, A, Sancassiani, F, Contu, M.P, Latorre, M, Di Slavatore, M, Fornaro, M. and Bhugra, D. (2020). “Mediterranean Diet and its Benefits on Health and Mental Health: A Literature Review”. Clinical practice and epidemiology in mental health: CP & EMH, 16 (Suppl-1), 156–164. https://doi.org/10.2174/1745017902016010156
  • 4. Guasch-Ferré, M. and Willett, W.C. (2021). “The Mediterranean diet and health: a comprehensive overview”. Journal of Internal Medicine, 290 (3), 549–566. https://doi.org/10.1111/joim.13333
  • 5. Tosti, V, Bertozzi, B. and Fontana, L. (2018). “Health Benefits of the Mediterranean Diet: Metabolic and Molecular Mechanisms”. The Journals of Gerontology. Series A, Biological Sciences and Medical Sciences, 73 (3), 318–326. https://doi.org/10.1093/gerona/glx227
  • 6. Kyrkou, C, Tsakoumaki, F, Fotiou, M, Dimitropoulou, A, Symeonidou, M, Menexes, G, Biliaderis, C.G. and Michaelidou, A.M. (2018). “Changing Trends in Nutritional Behavior among University Students in Greece, between 2006 and 2016”. Nutrients, 10 (1), 64. https://doi.org/10.3390/nu10010064
  • 7. Hadjimbei, E, Botsaris, G, Gekas, V. and Panayiotou, A.G. (2016). “Adherence to the Mediterranean Diet and Lifestyle Characteristics of University Students in Cyprus: A Cross-Sectional Survey”. Journal of Nutrition and Metabolism, 2016, 2742841. https://doi.org/10.1155/2016/2742841
  • 8. Martínez-González, M.Á, Corella, D, Salas-Salvadó, J, Ros, E, Covas, M.I, Fiol, M, Wärnberg, J, Arós, F, Ruíz-Gutiérrez, V, Lamuela-Raventós, R.M, Lapetra, J, Muñoz, M.Á, Martínez, J.A, Sáez, G, Serra-Majem, L, Pintó, X, Mitjavila, M.T, Tur, J.A, Portillo, M.P, Estruch, R. and PREDIMED Study Investigators (2012). “Cohort profile: design and methods of the PREDIMED study”. International Journal of Epidemiology, 41 (2), 377–385. https://doi.org/10.1093/ije/dyq250
  • 9. Pehlivanoğlu, E.F, Balcıoğlu, H. ve Ünlüoğlu, İ. (2020) “Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği’nin Türkçe’ye Uyarlanması Geçerlilik ve Güvenilirliği”. Osmangazi Journal of Medicine, 2020. 42 (2), 160-164. https://doi.org/10.20515/otd.504188
  • 10. Ware Jr, J.E. and Sherbourne, C.D. (1992). “The MOS 36-item short-form health survey (SF-36). I. Conceptual framework and item selection”. Medical Care, 30 (6), 473–483.
  • 11. Koçyiğit, H, Aydemir, Ö, Fişsek, G, Ölmez, N. ve Memiş, A. (1999). “Kısa Form-36'nın Türkçe Versiyonunun Güvenilirliği ve Geçerliliği”. İlaç ve Tedavi Dergisi, 12(2), 102-106.
  • 12. Kroes, M. and Osei-Assibey, G. (2016). “Impact of weight change on quality of life in adults with overweight/obesity in the United States: a systematic review”. Current Medical Research and Opinion, 2016, 3, 485-508
  • 13. Míguez Bernárdez, M, Castro Sobrino, L, Collins Greene, A. and de la Montaña Miguélez, J. (2013). “Variaciones en la dieta de universitarios gallegos (campus de Ourense) con relación al patrón cardioprotector de la dieta mediterránea [Variations of the diet of Galician university students (Ourense Campus) in relation to the pattern of the cardioprotective Mediterranean diet]”. Nutricion Hospitalaria, 28 (6), 2099–2106. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.6.6940
  • 14. de-Mateo-Silleras, B, Camina-Martín, M.A, Cartujo-Redondo, A, Carreño-Enciso, L, de-la-Cruz-Marcos, S. and Redondo-Del-Río, P. (2019). “Health Perception According to the Lifestyle of University Students”. Journal of Community Health, 44 (1), 74–80. https://doi.org/10.1007/s10900-018-0555-4
  • 15. Theodoridis, X, Grammatikopoulou, M.G, Gkiouras, K, Papadopoulou, S.E, Agorastou, T, Gkika, I, Maraki, M.I, Dardavessis, T. and Chourdakis, M. (2018). “Food insecurity and Mediterranean diet adherence among Greek university students”. Nutrition, Metabolism, and Cardiovasculardiseases: NMCD, 28 (5), 477–485. https://doi.org/10.1016/j.numecd.2018.02.007
  • 16. Metin, D. ve Okan Bakır, B. (2021). “The Association Between Mediterranean Diet And Emotional Status Among University Students”. ESTÜDAM Halk Sağlığı Dergisi, 6 (2), 159-168.
  • 17. Ojeda-Brito, R, Brito-Ojeda, M, Ruano, C, Nissensonh, M, Ruiz-Caballero, J, and Serra-Majem, L. (2015). “Drinking habits in a sample of university students. Relationship between the adherence to the Mediterranean Diet and BMI”. Nutricion Hospitalaria, 32 Suppl 2, 10326. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.sup2.10326
  • 18. Zurita-Ortega, F, San Roman-Mata, S, Chacon-Cuberos, R, Castro-Sanchez, M, Muros, J.J. (2018) “Adherence to the Mediterranean diet is associated with physical activity, self-concept and sociodemographic factors in university student”. Nutrients,, 10(8), 966.
  • 19. Scholz, A, Navarrete-Muñoz, E.M, Garcia de la Hera, M, Gimenez-Monzo, D, Gonzalez-Palacios, S, Valera-Gran, D, Torres-Collado, L. and Vioque, J. (2016). “Alcohol consumption and Mediterranean Diet adherence among health science students in Spain: the DiSA-UMH Study”. Gaceta Sanitaria, 30 (2), 126–132. https://doi.org/10.1016/j.gaceta.2015.10.011
  • 20. Sağır, G.Ş, Yurttagül, S.M. ve Kıratlı, B. (2020). “Üniversite öğrencilerinin beslenme durumlarının Akdeniz diyet kalite indeksi ile değerlendirilmesi”. Zeugma Sağlık Araştırmaları Dergisi, 2 (3), 98-106.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Beslenme Bilimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Buse Aydemir 0009-0005-9337-2261

Burcu Merve Aksu 0000-0002-6826-4462

Tuba Kayan Tapan 0000-0001-6287-5601

Yayımlanma Tarihi 27 Mart 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aydemir, B., Aksu, B. M., & Kayan Tapan, T. (2024). Üniversite Öğrencilerinin Akdeniz Diyetine Bağlılık Düzeylerinin Yaşam Kalitesi ve Beden Kütle İndeksi ile İlişkilendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13(1), 139-146. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1366496
AMA Aydemir B, Aksu BM, Kayan Tapan T. Üniversite Öğrencilerinin Akdeniz Diyetine Bağlılık Düzeylerinin Yaşam Kalitesi ve Beden Kütle İndeksi ile İlişkilendirilmesi. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. Mart 2024;13(1):139-146. doi:10.37989/gumussagbil.1366496
Chicago Aydemir, Buse, Burcu Merve Aksu, ve Tuba Kayan Tapan. “Üniversite Öğrencilerinin Akdeniz Diyetine Bağlılık Düzeylerinin Yaşam Kalitesi Ve Beden Kütle İndeksi Ile İlişkilendirilmesi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 13, sy. 1 (Mart 2024): 139-46. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1366496.
EndNote Aydemir B, Aksu BM, Kayan Tapan T (01 Mart 2024) Üniversite Öğrencilerinin Akdeniz Diyetine Bağlılık Düzeylerinin Yaşam Kalitesi ve Beden Kütle İndeksi ile İlişkilendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 13 1 139–146.
IEEE B. Aydemir, B. M. Aksu, ve T. Kayan Tapan, “Üniversite Öğrencilerinin Akdeniz Diyetine Bağlılık Düzeylerinin Yaşam Kalitesi ve Beden Kütle İndeksi ile İlişkilendirilmesi”, Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 13, sy. 1, ss. 139–146, 2024, doi: 10.37989/gumussagbil.1366496.
ISNAD Aydemir, Buse vd. “Üniversite Öğrencilerinin Akdeniz Diyetine Bağlılık Düzeylerinin Yaşam Kalitesi Ve Beden Kütle İndeksi Ile İlişkilendirilmesi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 13/1 (Mart 2024), 139-146. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1366496.
JAMA Aydemir B, Aksu BM, Kayan Tapan T. Üniversite Öğrencilerinin Akdeniz Diyetine Bağlılık Düzeylerinin Yaşam Kalitesi ve Beden Kütle İndeksi ile İlişkilendirilmesi. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. 2024;13:139–146.
MLA Aydemir, Buse vd. “Üniversite Öğrencilerinin Akdeniz Diyetine Bağlılık Düzeylerinin Yaşam Kalitesi Ve Beden Kütle İndeksi Ile İlişkilendirilmesi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 13, sy. 1, 2024, ss. 139-46, doi:10.37989/gumussagbil.1366496.
Vancouver Aydemir B, Aksu BM, Kayan Tapan T. Üniversite Öğrencilerinin Akdeniz Diyetine Bağlılık Düzeylerinin Yaşam Kalitesi ve Beden Kütle İndeksi ile İlişkilendirilmesi. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. 2024;13(1):139-46.