Nureddin Mahmud B. Zengi'nin Liderlik Politiği
Abstract
Liderlik olgusu; ilk insan topluluklarından günümüze kadar önemini ve popülerliğini sürdürmektedir, Bilimsel olarak incelenmeye başladığı ilk zamanlardan günümüze, birçok liderlik modeli oluşturulmasına rağmen liderlik, hala üzerinde uzlaşılamamış bir kavram olma özelliğini korumaktadır. liderlerin değerlendirilmesi konusunda durum daha da karmaşıklaşmaktadır. Liderlerin eylemlerinin arka planındaki süreçleri anlamak, buradan yola çıkarak amaçlarını ve karar alma mekanizmalarını incelemek olan ‘’Liderlik Politiği’’, bütünsel bir yaklaşımla liderlerin analizini yapmaktadır. Nureddin Mahmud B. Zengi; örnek yaşantısı, vizyonu ve kararlılığıyla; takipçileriyle arasında güvene dayalı bir etkileşim oluşturmuş ve Haçlı işgali ve yerel emirlerin çekişmeleriyle boğuşan Ortadoğu’da siyasal birliği sağlayarak ve düşmanlarına karşı taktiksel zaferler kazanarak bölgede dönüştürücü liderlik rolünü üstlenmiştir. Bu çalışmada Nureddin Mahmud b. Zengi’nin siyasal yaşamı ve diğer faaliyetlerinden yola çıkarak liderlik politiği analiz edilmiştir. Liderlik politiği incelendiğinde, Nureddin Mahmud b. Zengi’nin liderlik anlayışı olarak çağının çok ilerisinde bulunduğu ve günümüzde lider yetiştirilirken rol model olarak sunulabilecek, örnek bir lider olduğu söylenebilir.
Keywords
References
- Abdullah, C. G. (2017). Son Adem: Yaratılış Sırrı. Karina Yayınevi, Ankara.
- Adair, J. (2003). Esin Veren Lider, (Çev.) Cem Çobanlı, İstanbul, Dharma Yayınları.
- Altan, E. (2014). Nur Al-Din Mahmud B. Zangi (1146-1174): One of the Prominent Leaders of the Struggle Againist the Crusaders, Tarih Dergisi, Sayı 59, ss. 57-78.
- Altınay, A. R. (2007). Haçlılar (1095-1291). Ötüken Neşriyat, İstanbul.
- Bass, B. M. (1985). Modern Classics of Leadership(2004). In J. T. Wren, D.A. Hicks and T. L. Price (Ed.). Leadership: Good, Better, Best (ss. 265-279). Northampton, Massachussets: Edward Elgar Publishing.
- Demirkent, I. (2004). Haçlı Seferleri,2. Baskı. Dünya Yayıncılık, İstanbul.
- Devries, K. (2012). Dünya Savaş Tarihi: Haçlı Seferleri, Selçuklular Eyyübiler ve Osmanlılara Karşı 1097-1144 Cilt V. İçinde A. Brooks (Ed.). Hıttin 1187 (ss. 94-107). (Çev.) Emin Yener, İstanbul, Timaş Yayınları.
- Gök, H. İ. (2013). Musul Atabeyliği: Zengiler (Musul Kolu 1146-1233). Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Ömer Duran
Türkiye
Publication Date
September 7, 2018
Submission Date
June 28, 2018
Acceptance Date
August 14, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 5 Number: 14